În Cluj, un loc într-o creșă la stat costă 2.200 euro

gradinita cresa cluj

Primăria Cluj-Napoca  investește 2 milioane de euro pentru extinderea unei creșe, sumă ce reprezintă jumătate din cât s-a cheltuit în ultimul deceniu pentru agest gen de investiție. Alocările bugetare din ultimii 10 ani făcute de administrația clujeană pentru reparare, întreținere și construire de noi locuri în creșe, precum și pentru introducerea de sisteme de încălzire individuale în obiectivele existente au fost de 17.106.201 lei ( 3,8 milioane euro.)

Recent, Primăria a anunțat că intenționează să investească peste 2 milioane de euro pentru extinderea cu un etaj a unei creșe din cartierul Mănăștur. În ședința de miercuri a Consiliului Local, aleșii vor vota indicatorii tehnico-economici pentru extinderea creșei situată pe strada Meziad cu încă un corp de clădire, parter plus 3 etaje. Suprafața construită pentru noul corp este de 1.817 metri pătrați, valoarea investiției fiind estimată la suma de 8.9 milioane lei fără TVA. Cu alte cuvinte, dacă în 10 ani municipalitatea clujeană a investit pentru întreținere și construire de noi locuri în creșe 3,8 milioane de euro, în 2019 administrația locală intenționează să investească  mai mult de jumătate din acastă sumă  pentru un singur corp de clădire. Prețul pe metru pătrat construit rezultat în urma evaluărilor făcute de către firma SC Codproiect SRL este de 1.100 euro plus TVA iar viitoarea construcție va asigura creșterea cu 90 de locuri. Raportat la valaorea investițșiei rezultă  suma de 2.222 euro pentru un loc într-o creșă la stat.

“Clădirea va fi realizată pe fundații izolate din beton. La nivelul terenului există în prezent 9 locuri de parcare. S-au propus în corpul nou, la nivelul parterului, încă 8 locuri de parcare”, se arată în proiectul de hotărâre.

cresa graditina

În acest an, peste 900 de copii au rămas pe dinafară din cauză că nu mai sunt locuri în creșele din oraș. În luna august, Emil Boc afirma că 320 de noi locuri în creşele din Cluj-Napoca vor fi date în folosinţă până în 2020.

“În acest moment există 1142 de locuri în creşele din municipiul Cluj-Napoca şi doar din 2016 încoace pot spune că am dat efectiv în funcţiune 265 de locuri în creşe. Constant, Primăria a avut şi are ca preocupare crearea de noi locuri în creşe. Gândiţi-vă că noi am pierdut totuşi 28 de milioane de euro de la bugetul local prin rectificarea bugetară”, declara Boc la acea vreme.

Municipalitatea clujeană mai are în derulare un proiect care vizează edificarea unei creșe încartierul  Grigorescu pe strada Donath. În acestă situație lucrările trenează de patru ani de zile iar în cazul în care investiția va fi finalizată până anul viitor numărul de locrui va fi suplimentat cu 80. Chiar dacă cele două investiții majore ale primăriei vor fi finalizate până în 2020 este greu de crezut că, după  matematica lui Emil Boc, 90+80 = 320.

Category
Profile picture for user InfoCluj.eu