Floreștiul ar putea avea parkinguri subterane cu locuri de joacă pe acoperiș

comuna floresti

Una dintre marile probleme ale comunei Florești, pe lângă trafic și infrastructura subdimensionată pentru o localitate cu peste 60.000 de suflete, este lipsa locurilor de parcare. Dezvoltatorii imobiliari nu au asigurat  pentru fiecare unitate locativă cel puțin câte un spațiu de parcare, motiv pentru care, mulți dintre floreșteni ajung să își lase mașinile pe terenurile virane din apropierea locuințelor. 

O idee lansată recent în spațiul public de consilierul local Sebastian Cîmpian ar putea soluționa într-un timp  foarte scurt problema parcărilor haotice din comună. Cîmpian consideră că pe terenurile rămase libere dintre ansamblurile de blocuri, unde în mod normal nu ar mai trebui acordate autorizații de construire pentru case sau chiar blocuri deoarece că nu s-ar respecta distanța minimă dintre imobile, Primăria ar putea edifica parking-uri subterane. Peste aceste parkinguri cu un efort minim s-ar putea amenaja spații de joacă pentru copii.

Potrivit Codului Administrativ, o  primărie nu poate achiziționa terenuri însă poate face exproprieri de interes public. Sebastian Cîmpian spune că o dezbatere pe ideea exproprierii unor terenuri pe care în mod normal proprietarul/proprietarii nu ar avea ce să mai construiască, ar trebui să fie în atenția administrației locale. 

"Există între ansamblurile de blocrui foarte multe parcele de teren lungi de câteva sute de metri și late de câțiva zeci de metri. În mod normal pe aceste terenuri nu s-ar mai putea construi nimic pentru că s-ar crea o supra aglomerare de betoane iar spațiile dintre imobile ar fi foarte mici. Cei din Primărie ar trebui să aibă o viziune pe termen mediu și lung. Ar trebui să identifice aceste terenuri, eu personal am identificat 4-5 astfel de zone, și să demareze procedurile de expropriere. Pe aceste terenuri s-ar putea construi parkinguri subterane după modelul din Germania. În Nuremberg am întâlnit asemenea construcții pe a căror acoperișuri s-au realizat grădini sau chiar spații de joacă pentru copii. Din punct de vedere arhitectural, aceste parkinguri nu ar afecta deloc la suprafață. Mă refer la înălțimea construcției față de cum arată în prezent respectivele terenuri. Cu un management bun s-ar putea transforma actualele terenuri virane, pe care, de cele mai multe ori, sunt întâlniți cai și alte animale domestice lăsate la liber, în adevărate oaze de verdeață sau spații de joacă pentru copii. Știm cu toții că este o lipsă a locurilor de parcare și a spațiilor de joacă în satul Florești. Această idee ar putea soluționa simultan cele două probleme menționate mai sus", a declarat Sebastian Cîmpian pentru InfoCluj.eu.

 

Category

clujinnovationparc