Investiție de 10 milioane euro, blocată de liberalul Horia Șulea

tractorist

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj își dorește de mai bine de 2 ani să crească numărul spaţiilor de cazare pentru studenţii săi. În acest sens, în luna august 2017, reprezentanții USAMV anunțau că au demarat procedurile legale în vederea construirii unui cămin cu 750 locuri în comuna Florești. Din august 2017 până în prezent, primarul Horia Șulea blochează investiția evaluată la peste 10 milioane de euro invocând motive inexistente.

Locaţia aleasă de reprezentanţii USAMV pentru construirea noului campus universitar era un teren de 3,8 hectare aflat pe teritoriul comunei Floreşti. După o serie de întâlniri avute cu Horia Șulea, reprezentanții USAMV au primit avizul de oportunitate în vederea obținerii certificatului de urbanismm. Cum Horia Șulea nu știe câte prune ( terenuri) are în straiță (comună) a blocat investiția USAMV prin refuzul de elibera autorizația de construire. Edilului a motivat că terenul de 3,8 hectare este în litigiu  ca urmare a numeroaselor cereri de expropiere venite din partea unor cetățeni. Ulterior,  Comuna Florești, prin reprezentant legal Horia Șulea, a acționat în instanță USAMV blocând astfel proiectul de investiție.

“Avem finanţare certă pentru a ridica o primă clădire cu 375 de încăperi a câte 2 locuri de cazare. Deci vor fi cazaţi 750 de studenţi. Pe lângă această clădire se mai adaugă spaţii tehnice, bibliotecă spaţii de lectură, parcări. Valoarea investiţiei este, din estimările noastre, de 45 de milioane de lei (10 milioane de euro), cu specificaţia că valoarea finală va fi stabilită în urma unei licitaţii pe care o face Compania Naţinală de Investiţii. Am depus actele la Primăria Floreşti şi am obţinut un certificat de urbanism pentru întocmire PUZ. Am făcut partea de documentaţie topgrafică, cadastrală pentru PUZ care va fi gata în câteva zile. Urmează să depunem toată cererea pentru PUZ până în data de 10 septembrie. Pasul următor este licitaţia pe care o va organiza CNI pentru proiectare şi ulterior licitaţia pentru execuţie.Noi sperăm ca în anul universitar 2018-2019 să putem caza primii studenţi acolo, a afirmat în august 2017”,  Lucian Naș, angajat în Direcția de fonduri europene a USAMV.

facultatea de horticultura

Rectorul Cornel Cătoi a afirmat pentru InfoCluj.eu că USAMV va construi căminul pentru studenți,nu în zona Florești, ci pe un teren aflat pe teritoriul Stațiunii de Cercetări Horticole Palacsay.

"Un expert independent a realizat o expertiză prin care s-a arătat că nu există nicio problemă cu privire la retrocedări pe terenul din Florești. Nu știu din ce cauză Primăria Florești a avut o asemenea abordare. Am vorbit cu primarul și mi-a spus că trebuie să retrocedeze și nu are terenuri destule. În realitate, acolo am vrut  să construim prin CNI un cămin studențesc Ne-au dat autorizațiile necesare la un moment dat, pe urmă au refuzat. Ca atare, am mutat proiectul la Stațiunea de Cercetări Horticole Palacsay. Primăria Florești nu a putut să dovedească că sunt cereri pe terenurile respective, nu mai vorbim de faptul că au dreptul sau nu au dreptul asupra terenului respectiv. Persoanele care au avut revendicări au venit cu cereri care se refereau la cu totul alte terenuri din alte zone ale comunei. Cel mai probabil că o să câștigăm procesul. Durează să facem un nou PUZ pentru zona din cartierul Gheorgheni. Ne-au încurcat mult”, a declarat Cornel Cătoi pentru InfoCluj.eu.

Potrivit reprezentanților Serviciului Social al USAMV, pentru anul universitar 2017-2018 procentul de cereri de cazare în căminele universității au fost onorate în procent de 77% iar în anul 2018-2019 numărul studenților cazați în căminele USAMV a ajuns la  83 de procente.

InfoCluj.eu l-a contactat pe primarul Horia Șulea pentru a-i permite acestuia să își prezinte un punct de vedere însă primarul  este prea ocupat cu problemele zilnice ale floreștenilor și nu a  putut oferi un răspuns până la publicarea materialului.

 

Category
Profile picture for user Eugen Olariu