Legal dar imoral: Primăria vinde apartamentele ANL cu 642 euro/mp

blocuri anl mehedinti

Piața imobiliară clujeană a cunoscut  în ultimii ani una dintre cele mai spectaculoase dezvoltări din România. În Cluj-Napoca, media prețurilor cerute de vânzători a depășit pragul de 1.500 euro/mp. Cu toate acestea, potrivit unui proiect de HCL care urmează a fi supus votului consilierilor locali în ședința de vineri, Primăria a decis vânzarea a încă două locuințe construite prin  ANL la incredibilul preț de 642 euro/mp.

Apartamentele, situate în cartieul Mănăștur pe strada Mehedinți, unde prețul mediu potrivit site-urilor agențiilor imobiliare este estimat la 1200-1500 euro, au o suprafață de 40,18 mp. Beneficiarii au putut opta pentru cumpărarea cu plata integrală sau în rate pe 25 de ani.

Comisia de verificare a condițiilor obligatorii de vânzare a locuințelor construite din fondurile Agenției Naționale pentru Locuințe din cadrul Primăriei a stabilit pentru primul cumpărător, Bolboacă Andrei Mircea, suma de 120.226 lei cu plata integrală, iar pentru cel de al doilea beneficiar, Jichișan Elena Alexandra, suma de 112.759 lei  cu plata în rate pe 25 de ani.

La un calcul sumar reiese că prețul pentru un metru pătrat nu depășește suma de 650 euro. Prețurile sunt modice în comparație cu piața imobiliară clujeană. Potrivit Legii 152/1998 revizuită, la Art 4 alin(8) este specificat faptul că valoarea de vânzare este dată de valoarea de inventar a locuinţei.

“Locuinţele ANL pot fi vândute, la cererea chiriaşului şi înaintea expirării primului an de închiriere, sau la cererea oricăror persoane, după expirarea primului an de închiriere, cu condiţia respectării dreptului de preempţiune în favoarea chiriaşului, de către autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, în care sunt amplasate. În cazul în care există mai multe cereri de cumpărare pentru aceeaşi locuinţă, prioritizarea se face în ordine crescătoare a datei de înregistrare a cererilor de cumpărare a locuinţei. Valoarea de vânzare este dată de valoarea de inventar a locuinţei, actualizată conform prevederilor legale în vigoare, mai puţin contravaloarea
sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale şi virată către A.N.L. conform prevederilor alin. 7^2)”, se arată în documentul citat.

Cumpărătorii locuințelor ANL nu vor putea  să înstrăineze apartamentele cumpărate de la primărie mai devreme de cinci ani. Cu toate acestea, dacă trendul de creștere al prețului pe pentru pătrat se va menține la Cluj-Napoca, se poate afirma că beneficiarii de locuințe ANL își vor putea dubla suma investită în prezent.  Potrivit evidențelor Direcției Patrimoniu Municipiului și Evidența Proprietății din cadrul Primăriei,  există 174 de apartamente în blocuri ANL, amplasate pe strada Mededinți, Tășnad și Calea Florești.

 

 

Category
Profile picture for user Eugen Olariu