Podul de peste râul Arieș, fisuri de 30 de centimetri. Trebuie să moară cineva pentru a începe reabilitarea?

pod aries

Podul de peste râul Arieș, de la ieșirea din Turda pe drumul spre Alba Iulia, este știut în rândul turdenilor că se află într-o stare avansată de degradre. De ani buni de zile acestă punte de traversare a rîului se află în atenția autorităților publice locale și naționale fără a se face nimic concret pentru reabilitarea sa. Fisurile dintre grinzile podului au ajuns să măsoare în unele locuri chiar și 30 de centimetri  fapt ce poate duce oricând la o tragedie.

Situația extrem de gravă a fost semnalată în  urmă cu doi ani de către reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Construcții. Inspectorii IJC au realizat în 2016 o expertiză asupra structurii de rezistență a podului și au  întocmit un proces verbal prin care au arătat că podul reprezintă degradări majore motiv pentru care, este necesară intervenția de urgență.  

”Podul prezintă degradări majore la elementele principale de rezistenţă ale structurii, menţionate şi în expertiza tehnică nr. 82/2016”. S-au constatat degradări şi deplasări ale grinzilor marginale pe deschiderile 2, 3, 4, fapt care a dus la apariţia unor crăpături de 10 centimetri între cale şi trotuar pe cele trei deschideri, punând în pericol siguranţa circulaţiei, degradări ale elementelor care susţin calea podului (culei de beton exfoliat, pile cu beton erodat şi reducere a secţiunii armăturilor datorate ruginei etc.)”, se arată în procesul verbal de constatare al IJC.

pod aries

Senatorul Mihai Goțiu a adresat recent o interpelare Ministerului Finanțelor, respectiv ministrului Eugen Teodorovici, prin care a cerut alocarea de urgență a fondurilor necesare reabilitării podului în structura căruia s-au format, la doi ani de la expertiza IJC, fisuri de aproape 30 de centimetri.

”Starea podului este dezastruoasă, cu structura de rezistenţă afectată grav şi cu placa de susţinere a trotuarului fisurată. Pe lungimea lui, de aproximativ 150 de metri, fisurile sunt vizibile cu ochiul liber, unele dintre ele având 20-30 de centimetri lăţime. În lipsa unei alternative reale (care ar presupune devierea întregului trafic auto), circulaţia se desfăşoară semaforizat, alternativ, pe câte un sens. Acest lucru generează, în mod constant, formarea de coloane de maşini, pierdere de timp, fără a înlătura riscurile traversării podului”, se regăsește în interpelarea senatorului Mihai Goțiu.

Suma necesară reabilitării podului de peste Arieș( aflat în administrarea Ministerului Transporturilor din luna mai a acestui an), potrivit documentației tehnice realizate de  inspectorii IJC în 2016, este de aproximativ un milion de euro.

 

 

 

Category

aeroport

Profile picture for user InfoCluj.eu