Prima stradă smart din Romania, amenajată la Cluj, va avea stâlpi de iluminat cu WiFi şi bănci cu încărcare USB

strada smart

Modernizarea străzii Molnar Piuariu cu finanțare din fonduri europene nerambursabile a fost aprobată azi de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.  Potrivit proiectului votat, Molnar Piuariu va deveni prima stradă smart din Romania, stâlpii de iluminat fiind dotați cu module de WIFI și camere video iar băncile vor fi dotate cu USB pentru a permite încărcarea telefoanelor mobile. Potrivit reprezentanților primăriei lucrările de modernizare vor începe anul viitor în vară și vor dura aproximativ 9 luni.

”S-au aprobat documentaţia şi indicatorii tehnici pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu, în vederea atragerii de fonduri europene nerambursabile. Este o premieră naţională, va fi prima stradă smart din România, o stradă inteligentă, cu toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unei astfel de artere. De asemenea, va avea mult spaţiu pietonal, un model de stradă inteligentă şi de realizare a unor structuri urbane din România, pe care îl vom replica şi în alte părţi ale oraşului”, a  afirmat Emil Boc.

Documentația pentru finanțarea proiectului, a cărui valoare a fost estimată la 1,3 milioane de euro, urmează a fi depusă până la sfîrșitul acestui an. Din  cei 1,3 milioane euro, 98 % reprezintă fonduri europene nerambursabile  în cadrul Programului Operaţional Regional care priveşte reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Pe strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăşti se prevede amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu wifi integrat şi camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie. De asemenea, o parte din stradă va fi pietonală, vor fi construite staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Valoarea proiectului se ridică la 1,3 milioane de euro, 98% din sumă provenind din fonduri europene. Zona care va fi reamenajată va avea o suprafaţă de circa 4500 mp”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei Evenimente Publice şi Informare Cetăţeni din cadrul Primăriei Cluj-Napoca

 

Category