Primăria cumpără mașini electrice dar nu are stații de încărcare

masina electrica

În ședința de azi, consilierii locali sunt chemați să voteze un proiect de hotărâre privind casarea a trei autovehicule cu o vechime de peste 15 ani. Intenția autorităților locale clujene este de a înlocui aceste autovehicule cu mașini electrice. Noile mașini ce vor fi achiziționate ar urma să intre în dotarea Poliției Locale.

Primăria intenționează să achizitioneze trei mașini electrice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019 și celui privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2017-2019.

Persoanele juridice care doresc să achiziționeze autovehicule noi beneficiază de fonduri nerambursabile de la Fondul de Mediu sub forma primei de casare în cuantum de 6.500 lei/autovehicul casat. Pe lângă aceste fonduri se mai oferă un ecotichet de până la 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric. Diferența de preț va fi  suportată din bugetul local.

Potrivit Capital.ro,  în țara noastră sunt disponibile pe piață aproximativ  zece modele de mașini electrice, din care cel mai ieftin model pornește de la 25.000 de euro.

Amenjarea de stații de încărcare pentru mașini electrice s-a făcut pe raza municipiului Cluj-Napoca numai de către investitori privați nicidecum de către Primărie. În Cluj-Napoca există trei  puncte de încărcare (Liberty Park, Univers T, respectiv parcarea Kaufland din cartierul Mărăști )  iar în unele dintre acestea sunt percepute taxe destul de piperate  raportat la autonomia unui autovehicul electric.

Cel mai probabil că după ce vor fi achiziționate cele trei autovehicule electrice municipalitatea va organiza o licitație în vederea amenajării de stații de încărcare a mașinilor din dotare.

Category
Profile picture for user Eugen Olariu