Primăria promite Someșul navigabil din Grigorescu până la Podul Garibaldi

somes navigabil

După 14 ani de vorbe și promisiuni electorale, în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, aleșii locali au votat într-un final parteneriatul cu Apele Române și PUZ-ul privind amenajarea malurilor Someșului. Acest lucru este primul pas cu adevărat real în demersurile municipalității de a aduce Someșul mai aproape de cetățeni. Pe raza municipiului Cluj-Napoca Someșul are 16 kilometri din care Primăria intenționează să amenajeze 10 kilometri. Acțiunea se va desfășura în două etape iar finanțarea va fi facută pe fonduri europene.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, investiția ar putea ajunge la 20 de milioane de euro în funcție de soluțiile de proiectare ce vor fi alese. Un lucru important de menționat este acela că partea navigabilă mult discutată și promisă va fi doar pe porțiunea Grigorescu-Podul Garibaldi și nu pe întreaga lungime a râului așa cum în repetate rânduri a fost vehiculat în mai toate campaniile electorale de către Emil Boc.

“Ne dorim să avem un spațiu de contact cu apa, cu natura, cu oamenii, practic să fie parte integrantă din ecosistemul nostru. Astăzi, accesul la Someș este dificil, în anumite zone nu ai acces la apă și cred că odată cu reamenajarea acestui obiectiv extrem de important pentru clujeni vom avea un spațiu verde suplimentar. Discutăm de 10 kilometri de Someș care vor fi amenajați pe o parte și pe cealaltă. Someșul are 16 kilometri pe raza municipiului Cluj-Napoca și ne propunem să amenajăm 5 kilometri de la intrare, în două etape. Este un proiect și scump, între 15 și 20 de milioane de euro, poate să depășească 20 de milioane de euro în funcție de soluțiile de proiectare. Ne dorim să facem acest proiect pe fonduri europene, să obținem bani europeni pentru reamenajarea Someșului. Proiectul este eligibil și se află în faza de proiectare. Ce se va întâmpla când va fi gata proiectul? Vom avea 10 kilometri de piste pentru biciclete, 16,2 kilometri de alei și trotuare, 3,8 kilometri de terase comune, zone verzi 114.000 metri pătrați, 114 hectare de spațiu verde, vom planta aproape 2000 de arbori de mari dimensiuni fără să afectăm arborii care sunt deja în zonă. Vom avea și o porțiune navigabilă, cu ambarcațiuni de mici dimensiuni pentru agrement, amenajată în zona Sălii Polivalente. De la intrarea Someșului în Cluj-Napoca dinspre Florești va începe să fie amenajat. Va fi o porțiune amenajată până la Astoria, după care cea de-a doua porțiune va fi în zona Parcului Armătura. Vor fi și restricții de circulație pe strada Mamaia, pe Dragalina, vom reorganiza puțin și zona de acolo. De asemenea, va fi și o punte de legătură între Someș și Cetățuie”, a afirmat viceprimarul Dan Tarcea.

Category

corina cretu