Rolul primarului după 3 mandate nu este de a asfalta o uliță și a schimba acoperișul la o școală

baraj valea draganului

Fostul consilier local al comunei Poieni, Adrian Morariu a fost desemnat, la alegerile care vor avea loc în acest an, candidatul PRO România pentru pentru funcția de primar. Adrian Morariu a oferit un interviu pentru InfoCluj.eu în care și-a expus motivele pentru care a intrat în lupta pentru funcția de primar și o parte dintre proiectele sale privind dezvoltarea comunei Poieni. Morariu este de părere că rolul primarului nu este acela de a asfalta o stradă sau de a schimba acoperișul unei școlii, ci de a avea o viziune pe teremn mediu și lung privind dezvoltarea comunității spre binele locuitorilor. 

InfoCluj.eu: De curând, PRO România v-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al comunei Poieni. Cu ce gânduri vă aruncați în bătălia electorală și motivele care v-au determiant să acceptați această provocare. 

"Sincer, acest demers s-a datorat locuitorilor din comuna Poieni, deoarece din discuțiile cu ei, de-a lungul timpului, am ajuns la concluzia că majoritatea vor o schimbare la nivel local și nu numai. Acest lucru l-am întâlnit și la PRO România, astel, în urma discuțiilor avute cu doamna Aurelia Cristea, respectiv domnul Remus Lăpușan, am luat decizia de a forma o echipa nouă de consilieri locali și de a candida de primar pentru comuna natală, în care am crescut și am copilărit", a declarat Adrian Morariu. 

InfoCluj.eu: Ce vă recomandă pentru a ocupa funcția de primar? 

"Întotdeauna mi-a plăcut să fiu alături de oameni și să încerc să îi ajut, consider că este o calitate pe care fiecare dintre candidații pentru o funcție de primar ar trebui să o aibă, cum se spune la noi în mediul rural, contează OMUL. 

Din punct de vedere profesional, am avut onoarea ca în ultimi trei ani  să fac parte din Cancelaria Prefectului Județului Cluj, interecționând astfel cu toate serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, acumulând astfel o vastă experientă privind administrația publică, experiență pe care doresc să o folosesc în vederea dezvoltării comunei Poieni", a susținut Adrian Morariu. 

InfoCluj.eu : Comuna Poieni este binecuvântată atât cu peisaje pe sufletul iubitorilor de natură, cât și cu cetăți medievale sau lăcașuri de cult de o rară frumusețe. V-ați gândit la modalități pentru a proteja și valorifica acest patrimoniu unic?

"Într-adevăr, comuna Poieni, este o comună foarte frumoasă, cu ardeleni adevărați, ospitalieri și respectoși. Planul meu privind valorificarea acestui patrimoniu, respectiv punerea în valoare a potențialului turistic, este unul mai amplu, în ideea în care zona are și potențial agricol/zootehnic și cultural. Astfel, trebuie să imbinăm aceste elemente, în vederea realizării: unor produse tradiționale locale, realizarea și punerea în valoare a unor trasee turistice, realizarea unui parc modern de agreement, în același timp promovarea tradițiilor și obiceiurilor. Un exemplu în acest sens este zona Maramureșului, în care turișții pe lângă peisaj, au ocazia să guste din produsele localnicilor, au și posibilitatea de a desfășura diferite activități de agrement, iar în perioada sărbătorilor pot vedea obiceiurile și tradițiile zonei. Dacă în Maramureș se poate de ce nu se poate și în zona noastră ? Până la urmă este nevoie doar de determinare și coordonare. Alte aspecte importante în vederea punerii în valoare a zonei, le reprezintă infrastructura și curațenia. Exemplu : degeaba ai barajul Floroiu, dacă îți distrugi mașina până acolo și mormanele de gunoi sunt vizibile pe marginea drumului, turistul îl vizitează odată, după care nu mai revine. După ce reușim să punem în practică cele menționate, putem începe o campanie de promovare a zonei și a obiectivelor turistice, prin surse mass-media, social-media, târguri de turism, toate aceste în strânsă legatură cu cei care dețin spații de cazare pe raza comunei Poieni, respectiv cu localnicii", susținut Adrian Morariu.

InfoCluj.eu : Dați-ne un exemplu de proiect de succes pe care l-ați întâlnit în alte zone rurale, din țară sau străinătate, care credeți că poate fi pus în practică și în Poieni.

"Întotdeauna mi-a plăcut să urmăresc primarii din țară care au realizări și să îi iau ca și exemplu, de aceea aș vrea să dau mai multe exemple care se pot pune în practică în comuna Poieni. 

Aș începe cu una dintre comunele vecine, Sâncraiu, a cărui potențial turistic nu este la fel de mare precum cel al comunei Poieni, dar datorită aspectului comunei, în orice sat component ai merge, ai impresia că ești în vestul europei, undeva prin Austria, într-adevăr superbă. Să nu discutăm despre faptul că toate terenurile intravilan, au utilitățile la limită, chiar dacă nu există clădire pe terenul respectiv. La ultima vizită în comuna Sâncraiu, am fost foarte surprins să văd faptul că se construiește un bazin olimpic de înot, în vederea participării la competiții internaționale ! Bineînteles pe fonduri europene, în condițiile în care bugetul comunei este de  4 ori mai mic decât al comunei Poieni.

Un alt exemplu de bune practici, pentru mine, este comuna Ciugud, județul Alba. Dacă față de cei din Sâncraiu avem scuza că ei sunt majoritari de etnie maghiară, cei din Alba sunt predominant români, așa că aici nu avem scuze. De la primarul din Ciugud aș lua, pe lângă imaginea de ansamblu al comunei, ideea unei platforme industriale. Trebuie identificat terenul, realizarea unui plan urbanistic, aduse utilitățile necesare și apoi oferirea acestuia investitorilor pentru dezvoltarea unei astfel de platforme. O comună precum Ciugud, cu un numar de 3800 de locuitori, a reușit astfel să creeze peste 1000 de locuri de muncă, fiind comuna cu doar 2 asistați sociali și 0 someri.

Cele două exemple, consider că sunt dovada faptului că se poate, iar locuitorii oricărei comune din țară, ar trebui să își schimbe puțin mentalitatea, în ideea în care rolul primarului în 3, 4 sau 5 mandate nu este doar de a asfalta o uliță și a schimba acoperișul la camine. Un primar are rolul de a se gândi, precum un manager, la dezoltarea continuă a comunei pe care o coordonează" , afirmat Adrian Morariu.

adrian morariu

InfoCluj.eu: Care sunt principalele critici pe care i le aduceți primarului în funcție? Ce ați fi făcut mai bine dacă erați în locul lui?

"Nu sunt în măsură să critic pe nimeni, cel mai bine pot să o facă locuitorii comunei noastre, tocmai de aceea o să reproduc spusele unui consătean ,,a făcut ceva, dar nu a terminat”.

Dacă oameni decid să facă o schimbare, aș vrea să termin ce au început alții și să termin ceea ce încep. În calitate de primar trebuie să ai grijă cum cheltui banii, proveniența lor fiind majoritar de la oameni, din taxe și impozite, de aceea trebuie finalizate lucrările, asigurând astfel o dezvoltare continuă a comunității. Trebuie accesate fonduri europene, pe toate planurile, pentru și în folosul comunității, degeaba faci centru de informare turistică și ușile sunt închise. Îmi doresc o promovare mai intensă a zonei, dezvoltarea turismului montan și cultural, crearea de noi locuri de muncă. Aș vrea să îi sprijinim mai mult pe tineri, în baza legii le putem oferi teren gratuit și până la 25 mc de lemn de construcție, în baza parteneriatului cu cariera de piatră, avem de anul trecut sponsorizare în valoare de 10.000 de tone de piatră gratuit, pe care o putem oferi locuitorilor pentru diferite lucrări, pănă anul trecut sponsorizarea era de 5.000 de tone.

Sunt foarte multe lucruri de făcut într-o comună și din păcate majoritatea primarilor nu înteleg că ultimul an de mandat, nu este suficient pentru dezvoltarea unei comunități, iar la 4 ani decizia revine din nou celor care te-au votat.

Eu îmi doresc o schimbare de dragul comunei noastre, este foarte frumoasă și printre cele mai bogate din județ, de aceea prin prisma exemplelor comunelor menționate mai sus și nu numai, consider că este important OMUL și nu partidul, cel puțin la nivel local!", a încheiat Adrian Morariu.

Category