Sebastian Câmpean: Floreștiul trebuie să devină oraș, nu cartierul dormitor al Clujului!

blocuri floresti

Floreștiul a ajuns neoficial la o populație de aproximativ 70.000 de locuitori ceea ce îl poziționează pe locul secund în topul localităților din județul Cluj având criteriul de departajare numărul de persoane.  Potrivit legislației în vigoare, o localitate de pe teritoriul  României poate fi declarată oraș dacă are minim 10.000 de locuitori. Consilierul local Sebastian Câmpean a declarat pentru InfoCluj.eu că este necesar ca Floreștiul să treacă de la statutul de cartier dormitor al Clujului la cel de oraș iar administrația locală ar trebui să poziționeze pe primul loc interesul cetățenilor, nu pe cel al dezvoltatorilor imobiliari.

“Este cunoscut faptul că în Florești trăiesc aproape 70 de mii de oameni, de 7 ori mai mult decât populația orașului Huedin și dublu față de cea a municipiului Dej. Marea majoritate a celor care locuiesc în Florești se deplasează zilnic în Cluj-Napoca la școală sau serviciu. În acest sens cred că ar fi un pas important ca Floreștiului  să devină din punct de vedere administrativ, dacă nu municipiu, măcar oraș. Pentru acest lucru trebuie ca adminsitrația publică locală să aibă viziune și să adopte o strategie de dezvoltare pentru următorii 10-20 de ani. În prezent nu există această viziune. Trecerea la oraș e dificilă dar nu irealizabilă. Trebuie îndepliniți niște pași, trebuie parcurse niște etape. În primă fază trebuie construite un spital, un tribunal, o școală (liceu), căi de acces atât pentru autoturisme cât și pentru pietoni și de ce nu pentru transportul alternativ ( biciclete, trotiente electrice). Trebuie identificat un teren sau de ce nu mai multe terenuri pe care Primăria să le cumpere și pe care să construiască infrastructura necesară dobândirii titulaturii de oraș.  La partea de infrastructură rutieră din păcate avem un singur drum, DN 1 ( Avram Iancu ) pe marginea căruia, în stânga și în dreapta s-au construit sute de blocuri. Am mai spus că, între municipiul Cluj-Napoca și Florești dacă nu se vor găsesc soluții clare și cât de rapide se va ajunge la un blocaj. Lumea prosperă, lumea își cumpără mașini, apartamente iar dacă nu ai viziunea cu privire la căile de acces este doar o chestiune de timp până când Floreștiul se va bloca total.  Din păcate legile noastre sunt și bune și proaste în același timp. Avem senatori, avem deputați care ar trebui să stea la masă cu primarii, pentru că și primarii nu au posibilitatea să rezolve  aceste probleme. Vezi care sunt legile proaste și le schimbi”, a afirmat Sebastian Câmpean

Floreștiul în continuare nu are adoptat  un Plan Urbanistic General.Potrivit lui Sebastian Câmpean nici până în prezent Planul Urbanistic General al comunei Florești nu a fost adoptat. Acest lucru este în favoarea dezvoltatorilor imobiliari care explaotează fiecare petec de teren în vederea ridicării de spații locative.

“Despre PUG….. ni se spune că va fi gata. Plătim în continuare de la bugetul local pentru a se face acest PUG însă din păcate nu apare. Nu știm când va apărea. Cel mai probail când nu se va mai putea face nimic. Cei care au construit și construiesc în conitunare ar fi trebuit să își pună o problemă de moralitate. Atunci când construiești blocul respectiv să aibă parcarările bine făcute, să aibă spații de joacă, să respecții efectiv ceea ce e pe planșă. Se vede din teren că nu au fost respectate în totalitate planurile aprobate în Consiliul Local.  Fiind o cerere mare de spații locative din păcate s-a ajuns aici. Câteodată e anormal ce se întâmplă. Înainte erau casele și au apărut blocurile. Acuma între blocuri se fac cereri să fie construite case. Trebuie să se oprească ! Pentru autorizarea de duplexuri am cerut să se modifice regulamentul. Am făcut acest lucru pentru că am văzut că majoritatea terenurilor sunt exploatate la maxim. Au loc doar pentru o mașină. Îți vine cineva în vizită unde își parchează mașina, decât pe trotuar, în fața casei. Dacă s-ar respecta legea cu trotuarele și cu parcările, Primăria ar face niște bani frumoși prin aplicarea de amenzi. Dacă nu s-a făcut până acuma cu cap ar trebui oprite toate autorizațiile și gândit pentru ceea ce are nevoie floreșteanul în prezent: spații verzi, spații de joacă, creșe grădinițe. La proiectul pe care l-am inițiat ( de modificare a suprafeței minime pentru construirea unui duplex)  nu a venit memoriul tehnic a doua oară pentru că s-a greșit prima dată. Era vorba doar de drum la o lărțime de 14 metri și de noțiunea de alei. Adică să pui duplexul invers ca să ai nevoie de doar 3,5 metri căt spune legislația. Aștept deja de trei luni acest memoriu tehnic ca să repun pe proiect de hotărâre, a susținut Câmpean.

blocuri floresti1

Consilierul este de părere că trecerea la oraș nu implică o majorare a taxelor și impozitelor. Mai mult decât atât Câmpean cosideră că în cazul în care Floreștiul ar deveni oraș taxele și impozitele ar putea fi inghețate pe o perioadă  de 10 ani.

“Ca să mergem spre oraș sau chiar municipiu trebuie analiizată legislația în vigoare pentru a putea deveni oraș. Va trebui făcut obligatoriu un referendum. O campanie corectă de informare a cetățenilor prin care să li se explice clar care sunt avantajele de a deveni oraș. Eu personal aș ingheta taxele și impozitele pentru următorii 10 ani. Mă refer aici la faptul că mulți cetățeni consideră că trecerea la statutul de oraș ar aduce o majorare a taxelor lucru total neadevărat. Primăria ar avea o responsabilitate mult mai mare. În acest sens ar trebui construite cât mai multe grădinițe, creșe și spații de învățămâmnt astfel încât oamenii să nu mai meargă spre Cluj. Multă lume își dorește Floreștiul să fie municipiu pentru că atunci când ai neoficial aproape 70 de mii de locuitori e de neconceput să ai regulamente care se raportează la o comună. Ideea cu orașul ar da posibilitatea Primăriei atragerea unor sume mult mai mari din fonduri europene. Comuna, după câte știu eu, este condiționată și nu primește multe fonduri. Ar fi o prioritate aceste fonduri europene“, a mai spus Câmpean.

În urma recensământului din 2011 clasamentul orașelor și municipiilor din județul Cluj se prezenta astfel: Cluj-Napoca - 324,576 locuitori,  Turda - 47.744 locuitori, Dej - 33.497locuitori,  Câmpia Turzi - 22.223 locuitori, Gherla - 20.982 locuitori, respectiv Huedin cu 9.346 locuitori. Tot recensământul din 2011 a validat faptul că în comuna Florești locuiau la acea vreme 21,832 de cetățeni, dublu față de numărul minim necesar pentru trecerea la rang oraș.

 

Category

aeroport cluj

Profile picture for user InfoCluj.eu