Băieții deștepți au pus ochii pe Imprimeriile Ardealul. Terenul valorează mai mult decât oamenii și o societate profitabilă

impirmerie

Terenul și clădirea din cartierul Mărăști în care își are sediul și unde își desfășoară activitatea Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi a devenit o țintă a speculanților imobiliari. După modelul Craiova, administratorul special a încercat la mijlocul lunii februarie să concedieze toți angajații și implicit să oprească activitatea Imprimeriilor Ardealul,pentru ca ulterior, bunurile imobiliare să fie scoase la licitație.

(CNI) Coresi este o  societate comercială cu capital integral de stat, având ca acționar unic Statul Român reprezentat prin Ministerul Culturii. În noimebrie 2015, Compania Națională Coresi a stabilit pentru activle din Cluj-Napoca un preț de aproximativ 8,2 milioane de euro + TVA. Cu banii respectivi urma să fie construită, în zona mărginașă a orașului, o imprimerie de dimensiuni mai mici. Aceeași soartă a avut-o și sediul din Craiova unde administratorul special a vândut sediul din centrul Craiovei cu un preț de 94 de euro pe metru pătrat și a cumpărat la marginea orașului un teren neviabilizat la prețul de 140 euro metru pătrat. În urma tranzacției, (CNI) Coresi a suferit un prejudiciu de aproximativ 900.000 de euro.

Directorul Mircea Giurgiu a explicat pentru InfoCluj.eu situația  la zi a Imprimeriilor Ardealul și motivul  pentru care, în opinia sa, vânzarea activelor este de fapt o afacere speculativă.

În 2012 CNI Coresi avea profit  per total pe companie și pe sucursala Ardealul. Toate sucursalele aveau profit. După ce a fost schimbată conducerea au început să facă tot ce pot ca să distrugă toată compania. Au intrat pe pierdere. În 3 iunie 2013 s-a dat un ordin de minsitru prin care s-au stopat vânzările de active. Atunci conducerea companiei nu a mai plătit nimic și s-a intrat în insolvență. După ce au intrat în insolvență au început să distrugă Craiova în sensul că, au vândut fără licitație, prin negociere directă, un sediu din centrul orașului, cu utilități cu absolut toate dotările necesare, unei firme nou înființate, din Galați. Firma respectivă avea 519 lei în cont. Prețul de vânzare a fost de 94 de euro metru pătrat și au cumpărat ulterior un teren neviabilizat la marginea Craiovei cu 140 de euro metru pătrat. În urma tranzacției, pierderea pentru companie a fost de peste 900.000 de euro. După același model au încercat să facă peste tot, la Cluj la Oradea și la București.

În 2016 sucursala Ardealul Cluj a CNi Coresi avea o pierdere lunară de 90.000 lei. Sub conducerea lui Mircea Giurgiu s-a reușit ca la finele anului 2018 Imprimeriile Ardealul să încheie pe profit.

Când am venit eu, în 13 mai 2016, pe Sucursala Cluj aveau o pierdere medie lunară de de 90.000 lei. La nivel național, pe companie pierderea anuală era de peste un milion de euro.Pe anul trecut, pe ultimele 8 luni am avut profit pe Sucursala Ardealul Cluj de 200.000 de lei. Ei din păcate după ce s-a declarat insolvența practic au dublat datoriile de la 17 la 34 de milioane de lei.

Mircea Giurgiu a comentat modul în care s-a încercat în luna februarie închiderea Sucursalei Cluj.

Noul adminsitratorul special la prima ședință din 2018 când ne-a chemat, ne-a anunțat că el a venit să închidă activitatea. L-am întrebat de ce a mai venit că orice persoană de pe stradă poate să închidă și i-am spus că noi vrem să continuăm activitatea. El a făcut tot ce a putut ca să închidă compania. Au venit în ultimele săptămâni, cam de prin a doua jumătate a lunii februarie, ne-au luat dreptul de semnătură ca să nu mai putem lucra să poată închide. Prima dată a propus să se vândă Sucursala Imprimeriile Ardealul însă nu s-a aprobat de către Adunarea Generaă a Creditorilor dar s-a aprobat să dea afară toți oamenii și la noi și la Oradea și la București. Este vorba de concedierea a  37 de oameni la Cluj, 27 și 90 la București. Astfel ne-au luat dreptul de semnătură, ne-au obligat să trimitem toate dosarele de la personal. Pentru că sunt cu regim special a trebuit să le trimitem cu curier. Apoi au schimbat organigrama și ne-au anunțat că rămân două persoane. Apoi ne-au pus să trimitem copie după cărțile de muncă la fiecare angajat ca să îi poată da afară. În timp ce ei au tot făcut presiuni noi ne-am plâns peste tot, pe la Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor publice. În urma demersurilor noastre domnul ministru, pentru că și-a dat seama că e o problemă mare și se dorește efectiv intrarea în faliment a Companiei, a emis un document în data de 26 februarie prin care solicita administratorului judiciar să convoace AGA pentru a fi schimbat administratorul special. Acolo am scăpat. Până atunci prin activitățile lor s-a văzut că ei doresc numai să închidă toată compania. Noi vrem să muncim pentru că pentru noi producția este cea mai importantă. De ce să distrugem tot pentru că toți angajații noștri doresc să muncească aici în România? Avem spații de închirat, preșurile sunt stabilite de către cei de la București între 2 și 4 euro în funcție de destinația spațiului, de birou sau de depozitare.

Potrivit lui Mircea Giurgiu Imprimeria Ardealul își va tripla profitul față de anul precedent.

În 2016, pe lângă faptul că erau 90.000 lei piredere medie lunară, am avut datorii de 305.000 la hârtie, peste 200.000 la energie și gaze naturale și 60.000 la materii prime și materiale tipografice. Anul trecut le-am plătit toate și avem și profit și avem comenzi pe tot anul. Noi estimăm cî vom încheia anul acesta cu un profit triplu față de 2018. Nu văd rostul închiderii sucursalei cluj pentru că este pe profit și anul acesta va avea profit și mai mare.

 

Category