Boc: “Gunoaiele pe care le avem pe Someș vin din Gilău și Florești”

emil boc

Un videoclip care arată munți de gunoaie pe malurile Someșului în satul Florești a devenit viral pe internet în weekend-ul trecut. Situația este una ce trenează de ani de zile fără ca autoritățile floreștene să fie capabile să gestioneze rampa clandestină de gunoi formată pe strada Balastierei. În acest context, primarul Emil Boc, în cadrul unei conferințe de presă susținute azi, a afirmat că nu clujenii sunt cei care poluează Someșul iar gunoaiele care plutesc pe Someș pe raza municipiului Cluj-Napcoa sunt aduse de apă din amonte, respectiv din comunele Florești și Gilău.

gunoaie floresti

“Nu clujenii sunt vinovați de gunoaiele de pe Someș, e foarte clar! Nu clujenii poluează Someșul, gunoaiele pe care le avem pe Someș vin din amonte. Asta e realitatea! În Cluj nu există oameni care să arunce gunoaie în Someș, pe malurile Someșului sunt în permanență activități de salubrizare. Noi ne confruntăm cu gunoaiele din amonte nu de astăzi, ci de ani de zile. Noi avem deschidere și colaborare bună cu Apele Române, ne-au permis să amplasăm acel baraj. Am pus acel baraj pentru a tempera nebunia asta care vine din amonte. Pe banii clujenilor! Ne-au spart de vreo cinci ori acest plutitor. Apele Române au cumpărat un utilaj cu care au curățat albia. Am discutat cu primarul din Florești și cu primarul din Gilău, dar acolo trebuie să fie o activitate civică foarte consistentă, pentru că doar prin vorbe nu vom reuși să rezolvăm problema”, a afirmat Emil Boc.

Emil Boc este de părere că  ar trebui intensificate controalele și aplicate mai multe sancțiuni pentru cei care încalcă legea și aruncă deșeuri pe malurile Someșului în amonte de Cluj-Napoca.

“Autoritățile statului să își facă datoria!  Mă refer la instituțiile care trebuie să sancționeze. Colaborăm foarte bine cu Apele Române, cu Hidroelectrica, cu Garda de Mediu, problema este că, în amonte, dacă nu se întețesc controalele și sancțiunile, nu se va diminua acest fenomen destul de îngrijorător al poluării. Am văzut controale făcute de Poliția Locală Florești. De aia s-a înființat instituția containerului, care trebuie să rezolve problema și la sat, și la oraș!”, a declarat Emil Boc.

 

Category