Cluj, Vestul Sălbatic al României. Minihidrocentrală, construită la Someșul Rece fără știrea autorităților

hidrocentrala somesul rece

Fără știrea autorităților a apărut peste noapte în albia râului Someșul Rece o minihidrocentrală. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj susțin că nu au emis nicio autorizație de construire pentru un asemenea amplasament. Acest lucru dovedește că pentru băieții deștepți legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Connform unor localnici, construcția ar fi început prin toamnă. Adică de mai multe luni. Șantierul construcției este conectat la rețeaua electrică, de către Electrica. În baza căror acte și autorizații a fost conectat șantierul dacă nu există Autorizație de construire nimeni nu are un răspuns.

”Consiliul Județean Cluj a comunicat că nu a emis o Autorizație de construire pe amplasamentul respectiv și că nu cunoaște funcțiunea clădirii.  În urma verificărilor efectuate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj în cartea funciară menționată mai sus nu este înregistrată nicio construcție și nu există cereri pe flux în vederea actualizării informațiilor tehnice”.  se arată  într-un răspuns oficial al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ajuns Mihai Goțiu în această săptămână.

somesul rece

Contactat telefonic, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Andrei Cherecheș, a afirmat, marți după-amiaza, că nu știe să se fi emis vreun aviz de gospodărire a apelor pentru construcție, dar că verifică și răspunde miercuri dimineața. Miercuri dimineața, mi-a transmis că voi primi răspunsul, oficial, prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor.

”Da, situația pare ireală în România anului 2019 – o construcție ridicată în albia unui râu, despre care autoritățile să nu știe ceva! Sperasem să fi trecut peste faza de ”Vestul Sălbatic”. În urma răspunsului primit, i-am rugat pe colegii de la Cabinetul parlamentar să meargă în zonă și să obțină mai multe informații,” susține Mihai Goțiu.

hidrocentrala somesul rece

Specialiștii, cărora Mihai Goțiu le-a arătat imaginile, au susținut că ceea ce se construiește este o microhidrocentrală cu deviere de curs. În zona construcției și în perimetrul acesteia nu a fost de găsit vreun panou cu informații despre șantier și construcție, așa cum se arată și în răspunsul MDRAP.

”Cu siguranță, nu mă voi opri cu investigațiile aici, aștept răspunsuri suplimentare de la MDRAP, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor, cel de la ABA Someș-Tisa și raportul controlului Inspectoratului Județean în Construcții Cluj. În funcție de răspunsurile primite, voi depune și o sesizare penală (asta dacă nu se auto-sesizează între timp instituțiile cu atribuții de cercetare penală).  D-le Alin Tișe, aveți habar despre ce se întâmplă în județul pe care îl conduceți? Sau nu mai sunteți președintele CJ Cluj și n-am aflat eu, încă?”, a asusținut Mihai Goțiu pe contul personal de Facebook.

Category
Profile picture for user InfoCluj.eu