Scandal la o școală din Cluj: Sală de clasă, renovată pe banii părinților, transformată în izolator Covid

lucian blaga

Părinții elevilor unei clase de an terminal a liceului Lucian Blaga din Cluj-Napoca sunt revoltați de faptul că, după ce au contribuit financiar la renovarea sălii în care învață copiii lor, li s-a spus că aceștia vor fi mutați la etajul clădirii, într-o altă sală de clasă.

Mama unui elev susține că sala de clasă a fost renovată și curățată pe timp de pandemie de către părinți. Adina Lupea a afirmat că elevi au fost mutați de la parter, din clasa lor renovată recent, într-una insalubră la etaj. După ce s-au cerut explicații dirigintelui, s-a aflat că modificare a fost făcută la solicitarea unui inspector care a venit joia trecută în clădirea școlii. Acesta ar fi decis ca sala clasei XII-C, fiind cea mai apropiată de ieșire, să devină sală de suport Covid pentru un liceu întreg.

Întreaga postare a mamei revoltate o puteți citi mai jos:

Gânduri de început de an școlar când aștepți cu emoție ultimul an de liceu al copilului tău. Copil care, ca și alți sute de mii de elevi din țară, au așteptat, după 6 luni, o soluție de relaxare, de întâlnire cu colegii, cu emoții, cu griji și nu în ultimul rând cu responsabilitate. Vineri copiii au fost rugați de diriginte să vină să ajute la mutarea băncilor din clasa lor. Clasa renovată pe timp de pandemie de către părinți. Copiii au mers, nicio problemă, nu se plang de munca silnică. Problema e că i-au mutat de la parter. Din clasa lor, renovată, curăță într-una insalubră la etaj. Și tot trebuie să meargă înșiruiți la baie la parter. Am solicitat diriginteului explicații pentru schimbarea clasei. În esență, ni s-a explicat că el nu are putere de decizie, că doamna director, la solicitarea unui inspector care a venit joia trecută, a decis ca sala copiilor noștri, cea mai apropiată de ieșire, renovată pe banii noștri, să devină sală de suport covid pentru un liceu întreg. Ni s-a solicitat tuturor înțelegere având în vedere condițiile actuale. O singură mămică s-a revoltat alături de mine. În rest tăcere. Asta despre cum înțelegem noi să ne apărăm copiii. Nu aș fi scris aceasta postare niciodată dacă azi nu aș fi aflat că doamna director Monica Laura Ungureanu nu ar fi mers la copii să le spună imperativ că aia e sala de covid…și de alegeri!!! Păi cum iei sala copiilor să zici că faci din ea suport covid (deci mediu salubru, intact, echipat medical, steril) și să spui că în aceeași sală organizezi alegeri?? În aceste condiții? Păi după aia cum mai asiguri un mediu steril copiilor din toată școala? Că mie mi se pare o contradicție în termeni. Nu consulți elevii, nici părinții ce au renovat singuri încăperea, mergi și le spui copiilor asta e, obligi dirigintele să accepte iar în plus, în prima zi de scoală, o profesoară din subordinea ta intră în clasa val vartej spunând : "Cei care purtați masca numai pe nas, primiți 25 de teme cu nota. Cei care o dați jos de tot, 50!"

adina lupea

Despre ce vorbim? Mâine ar fi online sedința cu părinții pe teamă. La ce să particip? Ce să ne spună că urmează? Urma de empatie nu mai există. Eu am avut profesori care s-au luptat personal pentru mine. Diriginți care s-au luptat pentru clasa lor. Pentru elevii lor. Directori de școală care se luptau inclusiv cu regimul comunist. Ce să faci acum cu astfel de dascăli și cu părinți obedienți? Eu nu vreau ca anul terminal de liceu al copilului meu să arate așa. Desigur, sunt și alte căi de a rezolva decât să dai cu pumnul în masă. Și nu ar strica și puțin respect. Mă doare cu atât mai mult cu cât am absolvit același liceu, la acea vreme mate-fizica și că eu am denumit liceul în clasa a XII a. Pe vremea distinsei directoare, doamna profesor de fizică Tomescu. Domnia sa a vrut să îi spună Horia Hulubei. Am insistat că trebuie un nume de renume. Și pentru că îmi plăcea la nebunie un poet…Și doamna directoare mă iubea....Aici îl numesc pe inegalabilul ardelean Lucian Blaga! Sigur doamna director de acum habar nu are!, a fost postarea Adinei Lupea pe contul său de Facebook. 

Contactată telefonic pentru a exprima un punct de vedere, Monica Laura Ungureanu, directorul liceului Lucian Baga s-a încurcat în declarații.

Sala nu este eliberată pentru data de 27 septembrie, este izolatorul școlii. Le-am spus în felul următor care este scopul mutării. Le-am explicat o jumătate de oră. Sala lor este sala cea mai aporpiată de ieșire care are acces fără să se intre pe coridoarele școlii, printre elevi și profesori. Izolatorul trebuie să fie cea mai apropiată sală de ieșire. Noi o să le rezolvăm cealaltă sală, o să le dăm draperiile lor. Sala este impecabilă. Are și draperii. Are toate condițiile. Într-unul din weekenduri sau când o să avem timp o să mai dăm….”lavabil” (n. red), o să mai curățăm sala. Să nu vă imaginați că e o sală de porci. Este o sală frumoasă. Că vor fi urnele de vot în acea sală, este bătut în cuie. Nu e voie să schimbi secțiile de votare pentru că sunt alese de nu știu când. Sala va fi folosită în ziua votului. Dacă nu era Covidul, clasa rămânea acolo. Datorită faptului că este Covidul trebuie considerată sala respectivă să fie izolator. Ei au fost mutați nu din cauza alegerilor. Problema este izolatprul. Eu am decis să fac izolator pentru că m-am gândit care este sala de clasă cea mai apropiată de ieșire. Nu a venit niciun inspector. Inspectorii ne-au zis clar: SĂ  AVEȚI IZOLATOARE. Eu nu pot să pun un izolator la etajele superioare.

Mutarea băncilor de către copii a fost o problemă a dirigintelui. A fost decizia lui nu am știut decât ulterior. I-am spus la diriginte în felul următor: te rog să muți sala. M-am gândit că o să roage ceva colegi profesori sau muncitorii de întreținere. Dacă părinții solicită am să îl sancționez pe diriginte. O să ne gândim ce să facem O să pun în pericol toți copii școlii ca să … clasa respectivă să fie mutată înapoi. Dacă e atât de mare problema și nu se înțelege că suntem într-o situație cum nu a mai fost niciodată învățământul nicăieri pe glob și că sunt niște factori de risc în școală pe care trebuie să îi iei în considerare. Am să pun toată școala în pericol ca să se umbel în momentul în care un copil cu Covid sau cu o probemă medicală să trebuiască să parcurgă un întreg traseu ca să fie în sala respectivă înc are sunt ei. Să vină SMURD-ul cu tot echipamentul lor prin toate coridoarele prin care trebuie să treacă în loc să intre direct prin sală să nu întâlnească niciun cadru didactic, niciun elev, niciun personal al școlii. Să fie intervenția cea mai sigură cea mai fără pericol pentru toată lumea. Am să fac acest lucru pentru că presa dorește și părintele dorește și. o să ne punem pe toți în pericol pentru ca această clasă să fie acolo unde dorește. Să fie într-o sală zugrăvită nu de trei ani ci de doi ani. Eu am să fac chestia asta pentru că dacă atâta civism avem în noi încât să conteze o zugrăveală în detrimentul siguranței unei școli cu sute de copii. Dacă așa se pune problema și dacă atât de mult contează problema asta pentru ei, pentru câțiva părinți, am să pun în pericol toată școala pentru ca să fie ei mulțumiți. Să doarmă liniștiți cei care intervin și toată lumea pentru că nu contează că suntem aici 700 de oameni. După clasa respectivă nu am mai lăsat pe nimeni nici să mai pună un ac tocmai pentru a nu mai avea asemenea discuții. Mi-a părut rău că i-am lăsat să zugrăvească pentru ca o făcea primăria la sfârșitul verii. S-a întors împotriva noastră. O să îi mut și o să știe toată lumea că această clasă, ce probleme sunt și ce probleme au părinții în loc să se gândească cum eu și toată conducerea școlii ne gândim cum să trăiască sănătos la școală și să îi ducem sănătoțși până la sfârșitul acestui an școlar, a declarat Monica Laura Ungureanu, directorul liceului Lucian Blaga.

Category

aeroport

Profile picture for user Eugen Olariu