Adio pene de curent. Primăria cumpără 25 autobuze electrice cu încărcare în mers

autobuz

Executivul Primăriei Cluj-Napoca a introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu local, ce va avea loc mâine, un proiect suplimentar ce vizează aprobarea achizționării a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare în mers pe linia de troleibuze. Valoarea totală a investiției pentru mijloacele de transport ce vor completa flota auto a Companiei de Transport Public este de 115.727.000 lei.

”Se aprobă proiectul “Achiziția a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare în mers pe linia de troleibuze”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane. Se aprobă valaorea totală în cuantum de 115.727.000 lei inclusiv TVA. Se aprobă contribuția proprie în propriei a Municipiului Cluj-Napoca reprezentând achitarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 20% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 21.717.500 lei inclusiv TVA, reprezentând cofinanțarea”. se arată în proiectul hotărârii.

Potrivit referatului ce a stat la baza întocmirii proiectului privind achiziționarea celor 25 de mijlaoce de transport nepoluante, colectivul de specialiști ai Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a elaborat o documentație prin care susțin achiziționarea de autobuze electrice articulate cu încărcare în mers pe lina de troleibuze cu precizarea faptului că acest mijloc de transport îmbină calitățile troleibuzului și autobuzului electric fiind superior prin acest fapt fiecăruia dintre ele luate în parte. De asemenea se stipulează că autobuzul electric cu încărcare în mers este considerat de către specialiști cel mai performat și potrivit mijloc de transport electric, acolo unde există și line de troleibuz, având în vedere următoarele caracteristici:

Poate circula pe un traseu care include parțial o linie de troleibuz și parțial parțial fără linie de troleibuz.
Poate circula pe un traseu cu lini ede troleibuz integrală pe tot traseul
Poate circula ca un autobuz electric clasic fără lini de contact pe traeu
Poate fi încărcat la o rice linie de troleibuz, în mers sau în staționare
Poate fi încărcat  de la stațiile lente de încărcare a bateriilor care sunt în autobazele CTP.
bateriile de la bord sunt mici, doar cât asigurp autonomia în afara liniei de troleibuz atunci când este nevoie, nu neapărat prin funcționarea ( încărcarea) în timpul deplasării.
în cazul unei pene de curent pe linie, autobuzul se poaye deplasa până la capâtul traseului sau chiar pe un trseu întreg.
Poate înlocui oricând un troleibuz din flota de troleibuze, dacă este nevoie bateriile și supercapcitorii de pe vehiculele solicitate, care sunt surse de stocare a energiei vor îmbunătăți regimul de funcționare( alimentare)  a liniei de contact”, se arată în referatul hotărârii.

 

 

 

 

 

Category

corina cretu