Afaceri liberale: Cum să faci 47.000 euro fără să muncești un minut?

baraj floroiu

Un locuitor al comunei Poieni s-a ales cu suma de 47.000 de euro fără să muncească nici măcar o secundă. Povestea de “succes” a început în anul 2016 când Sorin Costea a fost ales consilier local al comunei Poieni pe listele Partidului Național Liberal. La ședința de constituire a noului CL, Sorin Costea a fost informat prin glasul secretarei primăriei că s-a primit o adresă de la organizația județeană a PNL prin care se arată că acesta și-ar fi înaintat demisia din partid. Prin urmare Costea nu a fost validat consilier local, decizia fiind atacată de acesta în instanță. În 2018 magistrații au emis o sentință definitivă prin care s-a consfințit faptul că Sorin Costea avea tot dreptul de a fi consilier local pe motiv că documentul prin care și-ar fi semnat demisia NU  EXISTĂ. După decizia instanței din 2018, în mod normal, Sorin Costea trebuia validat consilier local al comunei Poieni însă acest lucru nu a fost pus în aplicare.

Totodată Consiliul local al comunei Poieni, prin executivul Primăriei, a amânat plata indemnizației de consilier către Costea, fapt ce l-a determinat pe acesta să deschidă unui alt proces în care a pretins dobânzi și penaități. Prin decizia instanței din 23.07.2020, CL Poieni este obligat să plătească reclamantului suma de 228.000 lei cu titlu de dobânzi și penalități de întârziere. Adică nu mai puțin de 47.000 de euro. Nu se știe cine și de ce nu i-a informat pe consilierii în funcție și nu a dat curs sentinței magistraților de a-i plăti acestuia la timp indemnizația de consilier, însă este inacceptabil ca acești bani ( dobânzi și penalități) să fie plătiți din banii cetățenilor. 

"Admite cererea formulată de reclamantul-creditor Costea Sorin, cu domiciliul în Poieni …., jud Cluj, în contradictoriu cu pârâtul-debitor Consiliul local al Comunei Poieni. Fixează la 228.000 lei suma definitivă datorată de recalamntului-creditor de către pârâtul-debitor cu titlu de penalități de întârziere astfel cum au fost stabilite prin încheierea civilă nr. 304/2019 pronunțată în dosarul civil nr 1591/242/2018 al Tribunalului Cluj. Obligă pârâtul-debitor Consilul Local al comunei Poienij ud Cluj să plătească reclamantului-creditor Costea Sorin suma de 228.000 lei cu titu de penalități de întîrziere", se arată în minuta instanței.

sentinta costea

Trebuie menționat faptul că pe lângă această sumă de 228.000 lei, ce reprezintă dobânzile și penalitățile, Sorin Costea a beneficiat și de indemnizația de consilier local, funcție pentru care nu a depus jurământul.

După ce Primăria Poieni îi va plăti cei 47.000 de euro lui Costea, cel mai probabil că în Raportul Curții de Conturi se va specifica faptul că suma va trebui recuperată de la persoanele responsabile de invalidarea mandatului de consilier. La fel și cu indemnizația de consilier pe care a încasat-o pentru cei 4 ani. Până când reprezentanții administrației locale va iniția un proces în vederea recuperării prejudiciului va mai curge multă apă pe Crișul Repede. 

 

Category

aeroport

Profile picture for user Eugen Olariu