ATENȚIE: Reguli noi pentru călătoriile de pe Aeroportul Cluj

aeroport cluj

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj-Napoca, într-un interviu acordat InfoCluj.eu, a vorbit despre ultimele noutăți privind măsurile de sigranță luate de conducerea instituției. Urmărește video AICI.

“S-a ajuns la o scădere a activității la peste 90% datorită evoluției globale a acestei pandemii. Noi aeroporturile am fost primii afectați întru-cât primele măsuri care s-au impus în România a fost autoizolarea pentru toți pasagerii care vin din Italia. La începutul lunii martie s-au redus mult frecvențele zborurilor pe care le aveam în Italia. ( Roma, Bergamo și altele). Nu am crezut că o sa evolueze chiar așa. Aproape s-a închis lumea. Noi am luat măsuri foarte devreme și consider că am reușit să gestionăm profesionist această criză. În momentul de față este interdicție pentru majoritatea țărilor europene și Turcia, unde noi aveam curse pe Istambul. În prezent avem curse regulate către 3 țări (Danemarca, Suedia și Irlanda) care sunt în zonă galbenă,a declarat David Ciceo.

Cu privire la revenirea la normal a activității pe Aeroportul Cluj, David Ciceo a prezentat noile reguli pe care trebuie să le respecte pasagerii.

“Suntem bucuroși că a reluat compania Tarom zborurile în data de 18 mai. Avem un zbor seara: Cluj-București, în triunghi cu Iași deoarece nu au suficienți pasageri deocamdată. În 29 mai ne așteptăm să se reia zborurile spre majoritatea țărilor europene. Am pregătit un plan pentru reluarea activității. Aș dori să știe pasagerii că s-au stabilit regului noi. Trebuie să vină cu 3 ore înainte de zbor, chia rși pentru zborurile interne. Au voie să intre în terminale, la plecări și la sosiri, doar cei care călătoresc. Aparținătorii nu au voie să intre în terminal nici cei la sosiri cei care așteaptă nu au voie. Pasagerii sunt obligați să poarte mască în terminale și pe tot timpul călătorie. Măsurăm obligatoriu temperatura la intrare în terminal. Este INTERZIS accesul în terminal pentru pasagerii care au temperatură peste 37,3. S-a stabilit un ordin comun al Ministerului Transporturilor cu Ministerul Sănătății, cei de la DSP vor măsura temperatura și vor stabili regulile. OBLIGATORIU, pasagerii se dezinfectează pe mâini pentru intrarea în terminal. Avem covorașe cu dezinfectant. S-au luat măsuri de distanțare socială atât în terminal cânt la check-in și la controlul de securitate. Este foarte IMPORTANT: Pasagerii au voie la UN SINGUR BAGAJ de mână. În zona restricționată, de asemenea s-au luat măsuri pentru distanțare socială. Autobuzele pentru transportul pasagerilor spre avion vor fi folosite doar la capacitate de 50%. Aceleași reguli sunt și pentru sosiri. În avion nu s-au stabilit măsurile de distanțare socială. La zborurile externe, pasagerii trebuie să dea o declarație. În cazurile în care vin din zonele roșii,  este o autoizolare( carantină) la domiciliu. În cazurile în care nu este nu este posibilă carantina la domiciliu se va face contra cost carantina instituționalizată”, a afirmat David Ciceo.

avion tarom

Cu un trafic aerian ce în prezent tinde spre zero, doar 153 de persoane au fost puse în șomaj tehnic.

“Încasările au scăzut dramatic. Există o foarte mare incertitudine și pentur viitor. Nu suntem în cazul să ajungem în incapacitate de plată. Avem o situație financiară stabilă dar ne trebuie foarte multă prudență. Am tăiat costuri. Am redus din personal18 persoane care cumulau pensia cu salariul și de comun acord aceștia au plecat. Au înțeles această situație. Datorită forței majore am reziliat contactul cu firma de pază iar 40 de angajați i-am recalificat și în momentul de față efectuează activitate de pază. Banii pe care îi plăteam la firma de pază i-am mutat în fondul de salarii. Cu toate acestea am fost nevoiți să trimitem personal și în șomaj tehnic. În momentul de față avem 153 în șomaj tehnic. Ne pare rău de această situație. Absolut toți au înțeles această situație.Cu toată durerea acestei crize, în ceea ce privește aeroportul, personalul, vom ieși mai puternici. Vom ieși întăriți pentru că optimizăm absolut tot, pentru că avem un colectiv extraordinar”, a declarat Ciceo.

Aeroportul Cluj va reveni la traficul din 2019 abia peste trei ani.

“Traficul este aproape zero. Va reveni foarte greu. Cam în 3 ani va fi traficul din nou ce a fost. Aeroportul Cluj are peste 80% trafic internațional de aceea suntem strict legați de evoluția traficului internațional. În ceea ce privește zborurile intercontinentale ne bucurăm că marile hub-uri (Viena, Frankfurt, Munchen), reiau zborurile. Noi aeroporturile regionale avem o mică întârziere. Trebuie să pornească hub-urile mari și ulterior noi",a afirmat David Ciceo.

Ruta Cluj-Tulcea ar putea fi operată în acest sezon estival.

“Suntem în discuții cu companiile aeriene. În ce privește tăierile de costuri am anulat foarte multe contracte. Am redus cheltuieli de mentenanță. Trebuie să gestionăm supraviețuirea iar în ce privește relansarea discutăm foarte mult cu companiile aeriene. La începutul lunii iunie vor avea aproximativ 18 destinații. Vom avea Londra pentru că este foarte solicitată. Italia, Spania Germania se vor relua în principal. Zborul spre Atena nu se va relua vara aceasta. Am avut anul trecut 6 destinații în Grecia. Este prematur să spunem dacă vom avea chartere turistice. În Antalia era prevăzut să avem 14 zboruri pe săptămână. Nu suntem siguri că se vor relua în această vară. Ca o veste bună discutăm cu compania Tarom pentru ruta Cluj-Constanța (2 pe săptămână). Am inițiat cu directorul Vâlcu de la aeroportul Tulcea pentru posibilitatea Cluj-Tulcea pentru că este o destinație căutat” susține David Ciceo.

Din septembrie, pasagerii care vor zbura de pe Aeroportul Cluj nu vor mai fi nevoiți să își scoată lichidele din bagajele de mână.

“Planurile de dezvoltare sunt aceleași. Din păcate va stagna extinderea pistei la 3500 de metri datorită lipsei fondurilor dar și datorită faptului că nu este deviat râul Someș. Pentru că avem semnat contractul cu finanțare eruopeană pentru calea de rulare nouă, considerăm că se va finaliza anul viitor. Am semnat contractul pentru echipamente de securitate noi. Din septembrie 2020 este un nou standard. Noi sperăm să îndeplinim standardul pentru luna septembrie. Este posibil să se amâne cu un an la nivelul Comisiei Europene și datorită pandemiei, aeroporturile din europa au solicitat acest lucru. Este o noutate importantă pentru pasageri. Pasagerii nu vor mai trebui să își scoată lichidele și de asemena nici laptop-ul”, a susținut David Ciceo.

Category

aeroport

Profile picture for user Eugen Olariu