Boc vrea 200 de taximetre electrice în Cluj. Cum va implementa proiectul?

trafic cluj

Licențele de taxi care sunt retrase pe parcursul unui an în minicipiul Cluj-Napoca vor fi relocate acelor care vor solicita autorizație de taxi pentru mașini electrice. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc cu scopul de a susține un transport în comun nepoluant la nivelul Clujului. Deși potrivit legii în oraș ar trebui să fie doar 1.300 de taximetre, Clujul are la ora actuală 2500 de taximetre. Edilul a afirmat că în vederea suplimentării licențelor de taximetrie are două propuneri ce ar putea duce la o îmbunătățire a serviciilor de taximetrie din oraș.


"O propunere pe care o facem în privința transportului nepoluant. Susținerea transportului în continuare. După autobuze, troleibuze tramvaie dorim să încurajăm inclusiv taximetrele să înceapă să fie electrice. Nu ne propunem să schimbăm acest lucru peste noapte. Astăzi noi nu avem cadru legal pentru a emite autorizații pentru taximetre electrice. Facem două propuneri. Prima propunere pe care o vom aplica după modificarea regulamentului nostru intern al orașului, ca acele licențe care se retrag pentru diverse motive, pentru că sunt situații în care se retrag licețele de taxi pentru încălcarea prevederilor legale. Sunt în fiecare an retrageri de licență. Noi propunem ca pentru viitor, în situația în care se retrag licențe de taxi pentru încălcarea prevederilor legale, acele licențe să fie date exclusiv taximetrelor electrice. Nu sunt foarte multe licențe care se retrag pe parcursul anului, dar cele care se retrag, să fie date doar taximetre electrice. Acesta este un prim semn că la Cluj și acest domeniu trebuie să evolueze spre un mediu nepoluant.

A doua propunere pe care o facem este ca legislația națională să fie modificată. Vom înainta în acest sens un proiect prin Asociația Municipiilor din România dar și prin intermediul parlamentarilor clujeni pe care îi vom invita, dacă vor dori, să se ralieze acestui demers, de a suplimenta numărul de autorizații de taxi pentru taximetrele electrice. Astăzi legea spune că avem o cotă standard de 4 taximetre la o mie de locuitori. Deci, ar trebui să avem în jur de 1.300 de autorizații de taxi. La momentul când a apărut această lege erau vreo 3.000 de taximetre. Legea lăsa posibilitatea să cobor la numărul de 1.300 treptat prin neemiterea altor autorizații de taxi atunci când expiră valabilitatea lor. Astăzi avem 2.500 de autorizații de taxi. Legal ar trebui să avem 1.300. Legea nu ține cont de particularitățile marilor aglomerări urbane. Poate că la orășele mici e în regulă să ai 4 taximetre la o mie de locuitori. La Cluj nu este suficient acest lucru. Atunci propunem o suplimentare, undeva între 100 și 200 de taximetre electrice, la comunități peste 300.000 de locuitori. Să ne lase, pe noi Consiliul Local, să stabilim: comunitățile mari cu peste 250.000 de locuitori, adică marile orașe, să aveți posibilitatea prin HCL să aprobați îmtre 100 și 200 de taximetre electrice. Astăzi nu avem cadru legal pentru așa ceva dar vom spune acest lucru pentru a da încă o dată semnalul că pe această componentă este foarte important să susținem transportul electric. La nivelul Clujului, prevederea din lege 4 taximetre la 1.000 de locuitori nu este suficient. Oricum sunt 2.500 față de 1300 cât prevede în lege și sunt și așa insuficiente. Dacă am ajunge la 1.300, să fie aproape înjumătățite cele existente, vă dați seama că nu s-ar face față la un asemenea nivel în oraș. Noi vom da primul semnal prin faptul că acele licențe care vor fi retrase, vor fi date acelora care au taximetre electrice", a declarat Emil Boc la Realitatea FM

 

Category