Dan Tarcea: Așa iarnă frumoasă nu am avut de multă vreme, orașul este feeric

rosal

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca se pare că trăiesc într-o lume paralelă, o lume virtuală condusă de funcționarul public Antonia, o lume virtuală în care iarna nu ninge iar vara ploile nu transformă străzile din municipiu în adevărate canale navigabile. În timp ce traficul în orașul de cinci stele este blocat ca urmare a căderilor masive de zăpadă din ultimele zile, viceprimarul Dan Tarcea, din biroul său călduț sau de la câte un post de radio, unde este delegat de cel dintâi primar al țării să dea de seamă prostimii, vede partea plină a paharului. În viziunea viceprimarului Clujului, orașul este feeric.

"Așa iarnă frumoasă din punct de vedere al precipitațiilor nu am avut de multă vreme și uitați încă, se vede, orașul este feeric mai ales pe perioada de noapte și seara. Sigur că aceste căderi de zăpadă vine la pachet și cu probleme, cu deszăpezirile mai precis. Facem eforturi de trei zile, de sâmbătă noaptea spre duminică, facem eforturi pentru deszăpezire pentru că sunt cantități impresionante de zăpadă. Se intervine pe prioritatea numărul I. Orașul este împărțit pe trei priorități, I, II, și III iar pe zona de intervenție I sunt arterele principale de intrare și ieșire în oraș, sunt arterele unde sunt acces la spitale sau la alte instituții publice, după care vine intervenția numărul II unde sunt arterele secundare și abia intervenția III sunt aleile dintre blocuri sau străzi care sunt mai puțin circulate și unde nu sunt mijloace de transport în comun. Practic, acesta este programul de intervenție. Sunt în total pe ambele sectoare 680 de străzi care sunt prinse în aceste urgențe. Din punct de vedere legal trebuie să se finalizeze intervențiile în maxim 4 ore din momentul în care s-a încetat ninsoarea. La noi de trei zile ninge aproape în continuu desigur cu mici pauze. De aceea și ritmul este puțin mai lent pentru că în momentul în care terminăm prioritatea numărul I, trecem la II, trebuie să intervenim iarăși pe prioritatea numărul I pentru că se depunde stratul de zăpadă și atunci se pot crea ambuteiaje masive în oraș. Asta este situația în condițiile în care avem un cod galben care ține deja de trei zile. Se circulă în condiții de iarnă, se circulă mai greu  și se circulă mai încet pentru că trebuie să fie o siguranță și  oamenii să fie mult mai atenți ca și în mod normal. Aș putea că se poate și mai bine.Oricum am aplicat destul de multe amenzi firmelor de salubritate care fac și deszăpezirea pentru că sunt anumite zone în care nu au intervenit așa cum ne-am fi dorit.De aceea i-am și sancționat dar pe clujeni prea puțin cred că îi interesează acest lucru. Îi interesează să fie rezolvată problema nu să aplicăm o amendă de 5.000 de lei unei firme sau mai multe amenzi de 5.000 de lei. Dacă se oprește ninsoarea atunci vom putea să finalizăm absolut toate urgențele inclusiv urgența III, acolo unde, sunt zone mai mai puțin circulate", a afirmat Dan Tarcea la Radio Cluj.

În zonele cu treceri de pietoni circulația persoanelor este îngreunată ca urmare a  mormanelor de zăpadă adunate la bordură. Din aceasă cauză cetățenii sunt obligați să participe, involuntar, la adevărate curse cu obstacole în care principala probă este săritura  peste zăpadă.

"Am dat dispoziție ca acolo unde sunt treceri de pietoni să fie curățată în zona trecerilor de pietoni astfel încât accesul și traversarea de pe o stradă pe alta să se facă cât mai facil. Nu putem face față astăzi la ducerea atâtei cantități de zăpadă ca să o ducem în altă parte și fiecare agent economic și proprietar trebuie să ăși curețe în fața casei. Există un HCL și se aplică și amenzi în această direcție. Până în acest moment am făcut mai mutle informări în acest sens iar amenzile sunt între 500 și 1000 de lei conform HCL-ului 191/2009 articolul 5 punctul 1. Deci fiecare cetățean are obligația să își curețe zăpada din fața casei", a afirmat viceprimarul la Radio Cluj.

zapada

Dan Tarcea a atras atenția cetățenilor care locuiesc pe străzi private că firmele de deszăpezire care au contract cu Primăria nu pot interveni pe aceste căi de acces, degajarea zăpezii întrând în sarcina riveranilor.

"Primăria Cluj-Napcoa nu poate să intervină pe străzile private. Acolo, fiecare proprietar sau asociație de proprietari care este pe stradă trebuie să își asigure deszăpezirea. Trebuie să asigure și accesul mașinii care ridică gunoiul pentru că, asta anticipez, pe străzile private, având în vedere că nu și-au curățat străzile, în mare parte dintre ei, va fi dificil să intre și mașina de salubritate în zona respectivă", a adăugat Dan Tarcea în emisiunea de la Radio Cluj

Category
Profile picture for user Eugen Olariu