Emil Boc: Pe Borhanci și pe Bună Ziua construcțiile imobiliare vor fi limitate

matei corvin

Invitat în această dimineață la Realitatea FM, primarul Emil Boc a vorbit în cadrul emisiunii "Dimineți în realitate" despre proiectele majore ale administrației locale din acest an. De la Centura Metropolitană, la metrou și tren metropolitan, până la resuscitarea proiectelor imobiliare din Cartierul Lomb și Valea Gârbăului, Emil Boc a vorbit despre toate și despre nimc concret în același timp. Aceleași promisiuni care vor aduce bunăstarea clujenilor, e drept peste un deceniu,  au fost repetate de întâiul primar la țării, în prima emisiune radiofonică din 2019.

În opinia lui Emil Boc, Centura Metropolitană este de departe proiectul care trebuie să continue. Eventualele blocaje de  comunicare cu Ministerul Transporturilor pot aduce întârzieri în realizarea proiectului centurii.

"Centura metropolitană e de departe proiectul care trebuie să continue pentru a pregăti documentațiile în vederea realizării de către Guvern a licitației și a executării acestei centuri metropolitane de 38 de kilometri de la Gilău până la Apahida, ocolind Clujul pe partea de sud. Să sperăm că vom avea colaborarea instituțională cu Ministerul Transporturilor, cu CNAIR-l mai bine spus, pentru că fiecare pas al nostru trebuie validat de către ei. Dacă acolo apar blocaje, evident ,că pot apărea întârzieri. Variantele de traseu trebuie supuse aprobării CNAIR-ului după care trecem la etapa următoare și după acea la etapa următoare. Deocamdată pot să spun că am avut o abordare pozitivă și în regulă din partea CNAIR-ului sper ca ea să continue în aceeași direcție", a afirmat Emil Boc.

autostrada

Proiectul Metroul la Cluj și trenul metropolitan este în continaure în pregătire potrivit declarațiilor lui Emil Boc.

"Am demarat proiectul trenului metropolitan corelat cu metrou în municipiu prin asocierea cu primăriile din zonă, cu Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Bonțida și Jucu astfel încât să pregătim acest proiect pentru a putea utiliza inclusiv resursele din fondurile europene pentru realizarea acestui poriect de mobilitate și de dezvoltare economică a Clujului. Metroul și trenul metropolitan reprezintă de deprte cel mai important proiect de viitor al Clujului  pentru ce înseamnă devoltarea noastră", a declarat primarul.

În privința marilor proiecte care vizează traficul pe raza municipiului Cluj-Napoca acestea urmează a fi validate în luna martie, după realizarea studiului de mediu.

"E vorba de pasajele din Mărăști și Tăietura Turcului. Până în martie ar trebui să avem studiul de evaluare al impactului de mediu după care studiul de fezabilitate  să fie gata și să fie aprobat. Durează aceste proceduri la Mediu, sunt cele care iau cel mai mult timp, analizele de impact pe care trebuie să le facă potrivit cerințelor mediului dar sunt în gafic. O primă discuție a avut loc în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului cu privire la variantele de pasaj și la Tăietura Turcului și la Mărăști. Ele urmează să fie validate după luna martie când vom avea realizarea studiului de mediu pentru cele două pasaje", a afirmat Boc.

Concursul de soluții privind realizarea Planului Urbanistic Zonal al noului cartier al Clujului, Sopor, ar urma să fie adjudecat pe parcursul acestui an. Dacă acest lucru se va întâmpla, începând cu sfârșitul anului se va putea construi pe cele 238 de hectare vizate de viitorul PUZ.

"Am  început acest demers de realizare a PUZ la cartierul Sopor. S-a semnat deja contractul cu Ordinul  Arhitecților pentru ceea ce înceamnă cartierul Sopor. Urmează să fie predată tema de proiectare după care se organizeaază concursul, se va adjudeca pe parcursul acestui an. Cu alte cuvinte așteptăm să se finalizeze și tema de proiectare și concursul de soluții și desemnarea câștigătorului astfel încât, începând cu sfârșitul anului,  să se poată construi în Soporului, conform unui plan pe 238 de hectare stabilit de primărie, cu bulevarde, cu școală, cu grădiniță, cu creșă cu centru de cartier, cu tot ce înseamnă parcuri cu tot ce înseamnă această dezvoltare", a declarat Emil Boc.

Până la lărgirea străzilor Borhanci și Bună Ziua Primăria limitează emiterea autorizațiilor de construire.

"Suntem cu butonul pe masă să apăsăm declanșarea construcției de locuințe în cartierul Borhanci. La fel ca și cei care mai au proiecte  de investiții în Borhanci așteptăm lărgirea străzii pentru că pe studiul de trafc fără acest lucru nu se poate aproba proiectul. Am făcut solicitare la Guvern de a prelua o surpafață de teren care să ne permită lărgirea la 4 benzi a străzii Borhanci. Fără această lărgire practic nu putem crea un cartier nou și nu putem avea o dezvoltare imobiliară pe măsură în această zonă. Până atunci pe Borhanci și pe Bună Ziua se vor limita construcțiile imobiliare.Va fi și o hotărâre de Consiliu care să spună până la momentul extinderii Bună Ziua și Borhanci vor fi limitate construcțiile. În momentul când se va emite autorizație de construcție pentru lărgire, în acel moment se va porni emiterea autorizațiilor de construcție pentru Cartierul Borhanci de exemplu", a declarat edilul.

Emil Boc, pe sfârșitul emisiunii, a scos de la sertar două proiecte prăfuite, uitate prin arhiva primăriei de fostul primar Sorin Apostu. Proiectele Cartierul Lomb și Cartierul Valea Gârbăului au fost readuse în atenția opiniei publice de primarul Clujului. Potrivit acestuia, dealul Lomb se va transforma în următorii 10 ani într-un adevărat Silicon Valley de România iar în privința proiectului Valea Gârbăului primăria înca mai așteaptă acordul Ministerului Apărării privind o posibilă dezvoltare imobiliară corelată cu realizarea Centurii Metropolitane.

"Pentru partea care ține de Lomb, care este o altă zonă de dezvoltare importantă a orașului, se va finaliza drumul în prima parte a acestui an și acolo vom alcătui un master paln care să pregătească proiectul cunoscut sub numele de Cluj Innovation City. Va avea și o componentă de locuire dar și o componentă pentru ceea ce înseamnă Cluj Innovation City, acel loc de a fi un Silicon Valley de Cluj adică, un oraș destinat cercetării, dezvoltării, inovării și IT-ului și care sperăm noi să dea iarăși șansa dezvoltării Clujului pe următorii 10 ani.  Nu am abandonat nici proiectul de la Valea Gârbăului cu armata ,de a cere Armatei să intre în parteneriat cu primăria pentru a realiza acel cartier de locuințe în corelare cu realizarea centurii metropolitane. Acuma e momentul potrivit. Când se va face Centura Metropolitană, acolo trebuie gândit tot ce înseamnă dezvoltarea zonei Valea Gârbăului și tot ce înseamnă șansa de a avea o potențială dezvoltare a orașului așa cum avem în partea cealaltă în zona Soporului, în zona Borhanciului, în zona Lombului ca zone majore de dezvoltare a Clujului. Trenul metropolitan va pune foarte mult în valoare zona de nord a Clujului, a afirmat Emil Boc  

 

 

Category
Profile picture for user Eugen Olariu