Poligonul din Florești a devenit groapa de gunoi a comunei. Primăria oferă explicații penibile

poligon floresti

În loc să fie amenajat în vederea creșterii calității vieții cetățenilor comunei, fostul poligon de pe strada Tăuți din Florești este distrus pas cu pas, basculanta cu basculantă, de un dezvoltator imobiliar. Totul cu binecuvântarea reprezentanților primăriei. În urmă cu o săptămână, zeci de basculante au depozitat pământul rezultat din săpătura fundației unei investiții private pe terenul pe care Horia Șulea anunța în urmă cu un an că va demara o serie de investiții. Așa cum se lăuda pe Facebook în aprilie 2018, administrația locală urma să amenajeze pe poligonul din Florești un parc de joacă pentru copii, parcaje, piste de biciclete, pista de alergare terenuri de volei, tenis și badminton, o sală polivalentă. Din nefericire pentru locuitorii zonei  promisiunile primarului nu a fost onorate.

Se înaintează cu pași repezi în Proiectul Fostului Poligon.  Proiectul Fostului Poligon…După ce se mai zvântă terenul vom deschide legatura SubCetate 1 – SubCetate2. Deocamdată la nivel de drum temporar (piatră spartă, macadam). Se vor realiza și o serie de rigole temporare. Săptamâna viitoare vom solicita votul Deliberativului local pentru o serie de acte, avize, indicatori referitori la Proiect: Parc de Joacă pentru Copii, Parcaje, Ansamblu Casă de Cultură, adică Sala de Spectacole, Sală de Sport, Parc polisportiv cu pistă de biciclete, pistă de alergare, terenuri de baschet, terenuri de volei, terenuri de tenis, terenuri de badminton. În prima etapă se va realiza Parcul de joacă și Ansamblul Casa de Cultură. Parcul de joacă chiar în primul semestru al acestui an. Din păcate, birocrația excesivă, centralizarea sufocantă și nesimțirea, indolența și nepăsarea unor reprezentanți ai unor institutii naționale (de la ministere, la agentiile lui pește prăjit) pun piedici grave proiectelor de investiții publice. Am ajuns să cerem negații de avize. Adică aviz că nu e nevoie de aviz ! Acte ce se eliberează de instituție a statului către altă instituție a statului, primărie în speță, în timp infinit, stabilit de interese politice sau bunul plac al unor funcționari. O investiție a ajuns să aibă partea de santier, de executie efectiva, doar 30%-40% din perioada totală de implementare a proiectului. Restul e hârțogărie, birocrație și lupta surda pentru avize si negatii de avize….”, scria Horia Șulea pe Facebook, în aprilie 2018.

poligon floresti

Vineri 5 aprilie 2019 mai mulți locuitori din zona poligonului au putut observa cum, mai multe camioane, aparținând unui dezvoltator imobiliar, au depozitat sute de tone de pământ rezultat din săpătura de funtație a unui viitor ansamblu de blocuri. InfoCluj.eu a încercat să afle dacă există contract încheiat între dezvoltatorul imobiliar și administrația locală în vederea depozitării pe poligon a pământului provenit de la un șantier privat. Contactați telefonic, reprezentanții primăriei au afirmat că există cu siguranță un contract.

"Trimiteți o cerere pe 544 și vă vom răspunde. În momentul de față nu pot afirma sau infirma existența unui contract pentru că nu am acces la documentele respective. Din moment ce se depozitează acolo pământ cu siguranță că există un contract în acest sens. Se depozitează acolo pământ pentru a se ajunge la cota zero în vederea investiției ce urmează să o facem", a declarat unul dintre reprezentanții Primăriei Florești.

În anul 2017 pe terenul din poligon, cu acceptul reprezentanților primăriei, a fost depozitat molozul rezultat în urma lucrărilor de asfaltare a străzii Sub Cetate. În 2018, pe o suprafață considerabilă din poligon, au fost împrăștiate zeci de tone de pietriș. În 2019 se poate observa cum aproape jumătate din suprafața terenului de 8 hectare este acoperită de pământ în vederea atingerii cotei zero. Cel mai probabil că, în opinia specialiștilor  administrației Șulea, cota zero reprezintă de fapt vârful deaului din spatele poligonului pentru că altfel nu se explică de ce este permisă umplerea poligonului cu pământ argilos. Un lucru este sigur și anume că, până când vor demara lucrările promise în urmă cu un an, floreștenii vor avea mult de așteptat.

Conform definiției... Cota zero reprezinta cota finita a pardoselii parterului. Adică cota gresie/parchet de la parter. Pământul din exteriorul casei nu se ridica niciodată la cota zero. De ce? Simplu: ca să nu între apa și zăpadă-n casa. Așteptăm cu interes să vedem cine va executa lucrările suplimentare privind nivelarea movilelor de pământ depozitate de investitorul privat.

 

 

 

 

Category
Profile picture for user Eugen Olariu