VIDEO: Deputat de Maramureș, locuitor de trei decenii în Cluj:"Orașul merge din inerție"

cluj napoca

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru InfoCluj.eu și PaginadeTransilvania.ro,deputatul independent Sorin Bota susține că dezvoltarea Clujului este una din inerție, datorată în primul rând mediului academic, rețelei spitalicești și nu în ultimul rând antreprenorilor clujeni.

“Din punctul meu de vedere, Clujul merge din inerție. Inerție creată de mediul academic, de rețeaua spitalicească și de antreprenorii din Cluj, din toate domeniile. În zona IT s-a pierdut. Autoritățile locale  nu au fost în stare să gestioneze două proiecte mari pe fonduri europene. Mă refer la acel centru cinematrografic Hollywood de Cluj și Clusterul pe IT, un proiect de sute de milioane de euro care, în final, nu s-a mai contractat și nu s-a mai făcut. Nu pentru că nu am fi avut condițiile, nu pentru că nu am fi avut rețeaua de investitori și antreprenori din IT în Cluj și infrasturctura aferentă. S-a pierdut exact cum s-a pierdut și acea investiție din zona Aeroportului Cluj unde, Primăria și Consiliul Județean nu au fost în stare să se pună de acord fiind colegi de partid. Clujul prin așezarea lui geografică este centrul și capitala Transilvanie. În jurul Clujului toate celelalte orașe sunt situate sub 150 de kilometri.  Ca să vedeți cât de mult îi interesează. Autostrada A3 care este o centură județeană, o tranzitare a județului Cluj cu o autostradă. Nu este racordată la Centura de Est a Clujului. De 4 ani s-a semnat primul contract, după un an de licitație. De 5 ani s-a pornit programul să racordeze 5 kilometri la autostradă pentru a scoate practic traficul din Turda. Pentru că nu au unde să iasă, tot NV-ul și nordul țării trebuie să intre în orașul Turda. Podul de la Turda este praf, depășit. Doamne ferește să se rupă și să fie și un accident. E expirat de 20 ani. De 10 ani se tot spune că va intra anul acesta, anul acesta în reparații. Povești de vânturat în an electoral se pot spune. Românii s-au deșteptat și și-au dat seama că nu se pot face lucrurile “ca Samantha cu bagheta” și sper să vadă impotența cu care se gestionează astăzi lucrurile în infrastructură. Eu le-am porpus: Studiați varianta unui tunel la Tureni. Varianta pe care ei o au în lucru, vor băga tot traficul prin Vâcele, printr-un sat. Nu mai bine, din centură, mergi printr-un tunel și ieși direct la autostradă? Ca să nu mai spunem că acolo sunt rețele electrice de înaltă tensiune de ocolit, proprietăți-exproprieri. Un proiect care, după cum gândesc oamenii care au implementat proiecte în infrastructură, NU va fi gata în 3 ani de zile. În 2024, probail, cineva se va lăuda că a făcut această investiție”, a declarat deputatul Sorin Bota.

Puțini își amintesc de faptul că Sorin Bota a fost omul cheie în negocierile privind integrarea României la capitolul de transporturi cu strategie pe 15 ani.

"Eu am fost omul care a negociat integrarea României la capitolul de transporturi cu strategie pe 15 ani, cu banii planificați din toate sursele de finanțare posibile din toată lumea. Așa a trebuit să fac și să negociez. Ca să demonstrăm cum vom face noi integrarea trasporturilor și a infrastructurii de transport, în infrastructura europeană. Am pus-o la dispoziție, am început programul, în 2 ani-100 de kilometri, că atât s-a putut face pe vremea aceea și am pornit programul de autostrăzi de care cineva și-a bătut joc. Nu l-au făcut, pe principiul, “apa trece, pietrele rămân”, a afirmat Sorin Bota.

 

 

 

Category

banner pnl

aeroport

Profile picture for user Eugen Olariu