Deputatul “desculț în parc”, deranajat de avioane, vrea relocarea Aeroportului Cluj

dohotaru

„Eco-deputatul-desculț în parc-dărâmă garduri”, Adrian Dohotaru, deranjat în weekend (că doar atunci mai stă prin oraș, în rest muncește din greu pentru țară în Parlament) de zgomotul averonavelor care decolează de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, a anunțat că dorește modificarea culoarului de zbor al avioanelor. În opinia lui Dohotaru, decolarea și aterizarea aeronavelor peste Cluj-Napoca este un factor de risc și de poluare fonică. 

Cum cele mai multe accidente au loc la decolare și aterizare e doar o chestiune de timp până când se va produce prima defecțiune a unui avion deasupra orașului. Cer preîntâmpinarea unei posibile tragedii prin modificarea culoarului de zbor. Aeroportul este construit la doar 8 km de centrul orașului, iar autoritățile județene nu au fost destul de prevăzătoare încât să  schimbe locația aeroportului pe altă axă decât est-vest și  nu într-o vale cu ceață, plus fumul și mirosul venite de la depozitele neconforme constituite de Primărie în Pata Rât. Clujenii cei mai prejudiciați sunt cei din Someșeni, cartierul Între Lacuri, Mărăști și Gheorgheni, dar chiar și eu, care locuiesc în Mănăștur, în celălalt capăt al orașului, aud din pat, la 6 dimineața avioanele cum decolează și aterizează. Mai multe cunoștințe s-au plâns în mod repetat de poluarea fonică, dar și cu kerosen. Clujul nu e un câmp de cartofi ca să îl survoleze avioanele zi-noapte, între 400 și 500 de zboruri săptămânal! Zborurile de noapte ne afectează somnul, care conduce la rândul său la stres, probleme de concentrare, iritare, scădere a performanței și a productivității la muncă”, a susținut eco-parlamentarul Dohotaru în 11 septembrie printr-o postare pe contul personal de Facebook. 

Ulterior postării cu avioanele care poluează Clujul, „eco-deputatul-desculț în parc-dărâmă garduri”,  Dohotaru a lansat un atac la adresa proprietarilor de pontoane pe lacul Tarnița, invocând faptul că aceștia sunt principala cauză de poluare a apei pe care o beau clujenii și locuitorii orașului Zalău. Ce nu știa Dohotaru, atunci când, prezent în emisiune la TVR Cluj a afirmat că Zalăul  este alimentat cu apă din Tarnița, este faptul că, nici până în prezent aducțiunea de apă din Tarnița spre județul Sălaj nu este finalizată. În concluzie a indus în eroare cetățenii prin faptul că el s-a documentat prost. 

dohotaru sare gardu

Revenind la avioane, în opinia lui Dohotaru, culoarul de zbor al aeronavelor ar trebui să fie doar pe direcția est. Cu alte cuvinte, dacă în prezent aeronavele decolează și aterizează din ambele direcții, pe viitor, după Dohotaru, locuitorii din Apahida și Jucu să beneficieze de 800-1.000 de zboruri deasupra locuințelor, adică o dublare față de prezent a poluării fonice și cu kerosen și totodată a  riscului de o posibilă prăbușire a avioanelor la decolare-aterizare. 

Din cele susținute de ”eco-deputatul-desculț în parc-dărâmă garduri Dohotaru, câteva mii de cetățeni, locuitori  din Apahida pentru Dohotaru nu contează atâta vreme cât pentru restul clujenilor e liniște dimineața, la primul zbor spre București. 

”Culoarul de zbor, una este să afecteze 10.000 de clujeni și, dacă merge spre est, spre Apahida, că e la capătul Someșeniului aeroportul, una e să afecteze 10.000 sau zeci de mii de clujeni și una e să afecteze câteva zeci sau mii din Apahida . Deci  e o diferență imensă.”, a afirmat într-o convorbire telefonică Adrian Dohotaru. 

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional ”Avram Iancu Cluj”, a demontat toate afirmațiile susținute de ”eco-deputatul-desculț în parc-dărâmă garduri ”. Mutarea aeroportului este imposibilă iar modificarea culoarului de aterizare și decolare ar determina costuri suplimentare pentru pasageri. 

”Noi avem aviz de mediu. S-au făcut studii legat de poluarea fonică. Poluarea fonică datorită aeroportului este pe locul 3 în Cluj-Napoca. Pe primul loc, poluarea fonică este datorită traficului rutier în centru la oră de vârf, numărul 2 este CFR, poluare afonică a aeroportului este pe locul 3 și este în parametri normali acceptabili internațional. Ne preocupă permanent aceste probleme tocmai de aceasta am făcut măsurători. Suntem în parametri. Ne preocupă problemele de mediu, problemele de zgomot. Suntem atenți la sesizările clujenilor dar trebuie să vedem și beneficiile foarte mari. Pe de altă parte noile tipuri de aeronave sunt mult mai puțin zgomotoase. În 15-20 de ani intră noile aeronave care sunt mult mai puțin zgomotoase și va fi un beneficiu pentru clujeni . Tot mai mult se vorbește de city airport. Oriunde ai construi un aeroport nou, vei atrage un oraș și se fac locuințe cunoscând că este aeroport. Sunt soluții mult mai bune de etanșeizare a caselor în ce privește zgomotul. Bineînțeles că o eventuală mutare ar implica un efort financiar deosebit. Nu știu dacă  ar fi posibil. Nu cred că ar fi posibil mutarea aeroportului. Odată cu extinderea pistei spre Apahida aviaonele care decolează sunt la o înălțime mai mare deasupra orașului și se atenuează zgomotul. Odată cu extinderea pistei se atenuează zgomotul. Decolarea și aterizarea sunt stabilite de către ROMATSA și sunt mai mulți factori: Peste o anumită intensitate a vântului, se poate ateriza-decola doar cu vântul în față, se mai depinde de activitatea militară de la Câmpia Turzii, mai depinde de câte aeronave sunt în aer. În cazul în care aeronava stă mai mult în aer, survolează ca să aterizeze doar pe o direcție, acest cost și neplăcere va fi transferat  la pasageri. Noi avem aproape 3 milioane de pasageri anula acesta. Niciunui pasager nu cred că i-ar conveni să mai fie plimbat prin aer, să plătească mai mult, timpul, costul și ce înseamnă asta? Dacă zboară mai mult la o înălțime mai mică, înseamnă o poluare fonică mai mare, înseamnă kerosen mai mult. Din punct de vedere al poluării cu kerosen, ar fi mult mai mare deasupra orașului, datorită survolării peste zonă. Cunoașteți creșterea locuințelor și imobilelor din Apahida. În câțiva ani, cum se dau autorizațiile în ritm alert, nu va fi mare diferență între est și vest de Cluj-Napoca. Dacă s-ar ateriza doar pe o singură direcție, cu ce au greșit acei oameni care au case acolo? Aterizăm doar de pe Apahida? Îi afectăm dublu?, a afirmat David Ciceo directorul Aeroportului Internațional ”Avram-Iancu” Cluj. 

Ținând cont de faptul că principala sursă de poluare fonică în municipiul Cluj-Napoca este, potrivit studiilor, traficul auto, îi sugerăm ”eco-deputatului-desculț în parc-dărâmă garduri”, să inițieze o petiție prin care,  ambulanțele, SMURD-ul și Poliția să se deplaseze  pe silențios la intervenții, fără semnalele acustice doar cu semnale vizuale ( girofar). Totodată, îi recomandăm ”eco-deputatului-desculț în parc-dărâmă garduri”, dacă tot vrea să boicoteze comapniile aeriene pe care le acuză ca fac profit pentru că aterizează și decolează peste oraș,  să se deplaseze la Parlament cu trenul și să lase avionul pentru că poluează fonic și cu kerosen. Știm și, apreciem faptul că, Dohotaru, la întoarcerea din București în Cluj-Napoca ia sandwich-urile de pe cursa Tarom și le donează nevoiașilor( votaților) în Pata Rât. Dohotaru 2 curse pe săptămână Cluj-București. 

dohotaru picioare in zapada

Pentru cei care nu știu: Deputatul Adrian Dohotaru s-a făcut remarcat pentru faptul că aleargă desculț prin parcurile și pădurile din apropierea municipiului Cluj-Napoca. Pentru Dohotaru, dreptul la propietate nu există motiv pentru care, se luptă, invocând tot felul de aberații legislative, pentru a dărâma gardurile ce mărginesc propietățile private din Cluj-Napoca.

Doho ia trenu ... și apoi mută aeroportul, pardon, modifică culoarul de zbor. În numele celor care locuiesc în cartierul Mănăștur, nu de alta dar e mai aproape de strada Retezat unde doar în weekend te deranjează avioanele. Ești penibil când zbori de 2 ori pe săptămână, pe banii statului, de la Cluj la Bucale și îi consideri pe locuitorii din Apahida-Jucu mai puțin importanți decât cei de la oraș.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Category

aeroport

victoria