România condamnată la CEDO pentru intervenția abuzivă a polițiștilor clujeni la Pata Rât

pata rat

Într-un comunicat de presă lansat astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) arată că poliția a folosit forță excesivă și nejustificată într-o intervenție în Pata Rât.

Pe 5 noiembrie 2005, poliția județeană (IPJ) Cluj a arestat doi suspecți de furt din comunitatea din Pata Rât. Trei zile mai târziu, IPJ Cluj a organizat o nouă intervenție în Pata Rât, a evacuat oameni cu forța, iar apoi le-a dat foc la case. Victimele abuzului au dat în judecată polițiștii și jandarmii implicați în intervenție, acuzându-i de violență verbală, asalt, amenințare și distrugere prin ardere.

După ce curțile de judecată din România au respins cazul, CEDO a decis că intervenția poliției a fost abuzivă și violentă, două persoane fiind lovite și agresate de către polițiști. Totodată, CEDO notează că statul român nu a făcut eforturi suficiente pentru a investiga în ce măsură polițiștii au acționat în baza unor înclinații rasiste.

România va trebui să plătească câte 14.800 euro pentru două dintre cele trei persoane parte din proces.

"A durat 13 ani pentru ca acest caz să fie soluționat. Din nefericire, violențe de acest fel nu reprezintă o excepție. Viața în ghetouri precum Pata Rât este constant afectată de abuzuri de putere din partea autorităților. Am făcut un prim pas pentru îmbunătățirea situației prin depunerea unei inițiative legislative privind locuirea informală. Este însă nevoie de măsuri mult mai puternice. Administrația Boc, responsabilă pentru creșterea ghetoului trebuie să deghetoize Pata Râtul. Ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de locuințe sociale și de criterii de alocare lipsite de discriminare, dar și de o administrație care nu tolerează rasismul sub nicio formă”, a afirmat deputatul Adrian Dohotaru

Category

PNL2020

aeroport

pro

alternativa dreapta