Video: În România decizia regională nu prea există

bianca muntean

Bianca Muntean, desemnată ca managerul de cluster al anului în Europa, a dezvăluit strategia clusterelor clujene reprezentanților regiunilor din Uniunea Europeană (UE). Totodată, Bianca Muntean susține că decizia regională este o utopie în România. 

“Cluj-Napoca, socotită drept capitală informală a Transilvaniei, a devenit un pol tehnologic important, ca rezultat al abilităților tehnice pe care le au tinerii de aici. Dintre cei 400.000 de locuitori ai Clujului, un sfert sunt studenți, tineri care majoritatea rămân în oraș după terminarea studiilor. 25.000 dintre acești tineri lucrează în sectorul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor în regiunea noastră, în acest perimetru avem 4.000 de companii IT. În Transilvania IT Cluster (TITC) avem atât startup-uri și întreprinderi mici și mijlocii (IMM), dar și companii mari. Clusterul nostru, unul mare, cuprinde 120 de membri, față de cele din România, care au 20-30. Avem și parteneriate cu alte clustere din Cluj care activează în domenii precum mobilier, energie, agricultură, industrii creative, turism. Ne uităm la ceea fac alte regiuni dezvoltate din Vest în privința stimulării IMM-urilor. Noi am avut noroc de o administrație locală receptivă, cu toate disputele de-a lungul timpului, de ani de zile noi tot ne luptăm cu autoritățile să impunem specializarea inteligentă, inovarea, transferul tehnologic. Din păcate, în România decizia regională nu prea există și de multe ori mediul privat – unul dinamic la Cluj - trebuie să preia inițiativa.

Ne-am trezit de multe ori că politicile în privința IMM-urilor s-au făcut din birouri, la București, având la bază niște statistici depășite. Clusterele sunt cele mai potrivite pentru aceste programe deoarece noi suntem cei care vorbim zilnic cu aceste IMM-uri, știm care sunt tendințele globale pentru ca ele să își facă strategii adecvate. Am decis să coordonăm și proiectul Transilvania Innovation Hub care vizează digitalizarea mai multor sectoare economice.

Nici universitățile nu sunt atât de receptive precum am vrea noi. Suntem conștienți că nu vom putea impune peste noapte inovarea în Transilvania, dar știm că suntem pe drumul cel bun: avem multe clustere, companiile private sunt interesate, avem un mediu antreprenorial. Companiile din regiune trebuie să depășească granițele pentru că marea concurență vine din SUA și din China”, a menționat Bianca MUntean managerul TICT, la Bruxelles.

 

Category

aeroport cluj

pivariu

boc-tise

lapusan codrean

valentin cuibus

cordos