Doru Matei: Dacă era respectat PUG-ul, Floreștiul arăta mult mai bine

doru matei

Doru Matei, de profesie inginer, lucreză în industria farmaceutică de aproape 20 de ani. Fost consilier local, exclus din organizație pentru că nu a scultat ordinele venite de la partid, Matei a decis să se alăture Partidului Verzilor în încercarea de a câștiga Primăria Florești.

 Partidului Verzilor îl susține pe Doru Matein în cursa pentru funcția de primar al comunei Florești. 

"Locuiesc în Floresti din 2012, și ca fiecare cetățean al Floreștiului, am luat decizia de a cumpara un apartament în această comună pe considerentul că decât să plătim chirie, mai bine rată la bancă. Decizie foarte bună pentru acel moment, deoarece prețul apartamentului în zona Florilor, unde ne-am cumparat , era la mai putin de jumatate față de cel al apartamentelor din Cluj-Napoca. La acea vreme dezavatajele navetei Florești-Cluj nu se întrezăreau. La început, de pe strada Florilor, până la Institutul Oncologic, făceam 15-20 minute. Nu mi-am imaginat niciodată că o să ajung să fac o oră, de pe Florilor, până în DN, la Raiffeisen. Ghinionul meu și al tuturor cetățenilor mutați în Florești în acea perioadă a fost alegerea noului primar la alegerile din 2012. Astfel că prin promovarea haosului urbanistic am ajuns în situația ca în fiecare an se mai adăugau 10 minute la timpul petrecut în trafic pentru naveta Floresti-Cluj. Frustrările și civismul, cât și dorința de a îndrepta lucrurile m-au determinat să iau atitudine, astfel că în 2016 am reușit să intru în Consiliul Local. Din păcate acolo am întâlnit o serie de oameni supuși primarului și care nu-i ieșeau din cuvânt, chiar dacă erau conțtienți că unele decizii erau în defavoare comunității. Ciudat este faptul că aceiași oameni se regăsesc azi pe listele de candidați ai diferitelor partide. În cei aproape 4 ani cât am fost consilier m-am luptat pentru a nu se degrada și mai mult calitatea vieții floreșteanului, omului care, la fel ca și mine, a venit în Florești să se bucure de viață, de familie, nicidecum să petreacă ore în șir în trafic, să nu aibă un parc unde să se recreeze, să nu aibe posibilitatea de a-și duce copilul la creșă, la grădiniță. Nici eu, și cred că nimeni nu s-a gândit, după ce s-a mutat în Florești, ca va veni vremea să ia decizia relocării. Sper din tot sufletul ca aceste alegeri să ne aducă schimbarea de care avem nevoie în Florești, iar din 28 septembrie să ne apucăm de reparat, unde se mai poate repara sau macar să nu mai stricăm, să evităm deteriorea și mai tare a calității vieții floreșteanului. Împreună cu echipa Partidului Verde, propunem un program simplu și normal pentru o comunitate modernă, europeană. Acest program se mulează pe nevoile cetățeanului și ale comunității. Pe deoparte ne propunem să reparăm și să limităm efctele dezastrului urbanistic produs de vechea administrație.

După 8 ani în care Floreștiul a fost condus de Horia Șulea, condamnat penal în primp instanță la 3 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu, problemele comunei s-au accentuat în loc să fie soluționate. 

Interesant este că toate promisiunile electorale, ale tuturor partidelor sunt practic aceleași din urma cu 4 ani, și chiar din urmă cu 8 ani. Asta spune multe despre realizările actualei administrații. Așa că la toate partidele, în programul electoral găsim, indreptarea urbanismului haotic, construirea de parcuri și spațiu verde, construirea de trotuare, construirea de creșe , grădinite, școli, apoi măsuri pentru corectarea traficului rutier și pietonal, piste de biciclete. Dacă vă uitați în programul tuturor partidelor angrenate în cursa electorală din urma cu 4 ani veți regăsi fix aceleași promisiuni. Concluzia celor 4 ani cu administrația Sulea este că nu numai că nu s-au realizat, ci dimpotrivă s-au accentuat aceste probleme, ducând la deprecierea calității vieții locuitorilor din Florești. A venit rândul ca cetățenii să-i tragă la răspundere pe cei care au contribuit la dezatrul produs în această  localitate. Îi cunosc destul de bine pe fiecare din cei 8 candidați, așa că într-o comparație cu fiecare din ei ma pot diferenția.  Astfel din cei 8 candidați doar 3 avem experiență în administrația locală. Dintre cei 3 sunt singurul care am demonstrat, în perioada mandatului trecut, bună credință, bună intenție și faptul că nu sunt dispus la compromisuri.

floresti

Doru Matei crede că era respectat PUG-ul și regulamentul de urbanism desprins din acesta, Floreștiul arăta mult mai bine în prezent.

"Cunosc destul de bine problemele Floreștiului și am și solutii. Soluțiile nu le-am identificat de unul singur ci împreună cu specialiști în domeniu.

Urbanismul: Am arătat printr-o schemă grafică faptul că un urbanism haotic determină o serie de probleme care în final duc la costuri suplimentare pentru cetățeni cât și la deprecierea calității vieții acestora. Dacă era respectat PUG-ul și regulamentul de urbanism desprins din acesta, Floreștiul arăta mult mai bine. Deci, nu trebuie să inventăm nimic, lucrurile sunt foarte bine stabilite de specialiști, noi nu trebuie decât să le respectăm și să le aplicăm. Sunt planuri de dezvoltare făcute de specialiști, care dau direcții sigure astfel încât să optimizeze dezvoltarea pe termen mediu și lung.

Traficul: Până în prezent nu s-a dorit dezvoltarea rețelei de drumuri pentru că implica exproprieri, iar aceste exproprieri ar fi trebuit făcute de la rude sau prieteni ale primarului, cea ce nu e cazul la mine.

Din poziția de consilier, într-o minoritate absolută, a fost dificil să mă afirm prin inițieri de HCL, însă am reușit să fac petiții către prefect pentru a se repecta legea administrației locale, am făcut petiții către ISC și CJ, pentru respectarea legilor ce țin de urbanism. Am  încercat, prin pozitia mea, să limitez degradarea socială în care eram împinși de primarul Șulea".

Doru Matei este de părere că amenajarea Parcului din Poligon trebuia făcută cu mai mult spațiu verde după modelul Parcului Central din Cluj-Napoca.

Regret că nu am gasit mai multă înțelegere la colegii mei consilieri pentru a nu promova actualul proiect al parcului din poligon, eu îmi doream să fie amenajat un parc cu mulți arbori și cu multă vegetație, cum este Parcul Central din Cluj, nu cu clădiri și betoane. La o comună precum e Floreștiul, cu un buget de peste 20 milioane de euro, nu prea contează apartenența politică în relațiile cu alte instituții ale statului. Dacă vechea administrație s-a descurcat doar cu banii din buget, fără să atragă fonduri europene, cum ar fi oare cu o suplimentare considerabilă a bugetului prin accesarea banilor atrași pentru diferite proiecte, care până acum erau realizate din bugetul propriu.

Doru Matei susține că nu a fost și nu va fi un simplu executant al ordinelor venite din partid.

"Am fost dat afară din partid pentru ca nu am răspuns la comenzile venite din partid. Nu sunt și nu voi fi un "om de partid", pe înțelesul românesc al expresiei. Am intrat în politică din civism, nu din alte motive, nu caut carieră politică, o fac strict din convingeri civice.  Imediat ce am intrat în CL, am realizat că nu pot să fac mare lucru, așa că am luat hotărârea să mă retrag. La o discuție cu persoane cu implicare civica, s-a hotărât că ar fi bine să rămân, pentru a fi ghimpele din consiliu, cea ce s-a și întâmplat, de altfel.Sper din tot sufletul ca oamenii să se mobilizeze, să iasă la vot, să facă o revoluție, exact așa cum au facut-o în 2019, la alegerile europarlamentare, când prin participatea masivă au reușit să înlăture un regim politic dăunător.

Category

aeroport

Profile picture for user InfoCluj.eu