Cristian Vele, candidatul PSD la primăria Gilău: Susțin o politică transparentă și curată

cristian vele

Cristian Vele este candidatul PSD la funcția de primar al comunei Gilău. De profesie medic veterinar, social democratul este consilier local de mai bine de 12 ani. Cristan Vele susține că dezvoltarea comunei va ajunge la un nivel europenan prin continuarea proiectelor actualului primar Dumitru Sfârlea în primul rând prin accesarea de fonduri europene care să permită creșterea calității vieții locuitorilor. Cristian Vele a dezvăluit pentru InfoCluj.eu motivele care l-au determinat să candideze și proiectele sale pentru dezvoltarea comunei Gilău.

“Pot spune că am cumulat destulă experiență în acești 12 ani în calitatea mea de consilier local. Știu ce înseamnă administrație locală de aceea îmi propun să aduc Gilăul la un nivel european. Sunt un om ambițios și cred că voi reuși alături de locuitorii comunei Gilău. Dumitru Sfârlea, datorită vârstei înaintate, a decis, după 5 mandate, să predea ștafeta și cred eu că a făcut o alegere bună. Am ales să candidez din partea PSD pentru că, în opinia mea, a venit vremea să conteze  omul dar în același timp să nu uităm că mai contează și partidul care te lansează și te promovează. De aceea consider că mă regăsesc în doctrina PSD iar politicile social democrate sunt mai aproape de mine și implicit de oameni“.

Cristian Vele susține că va continua implementarea respectiv finalizarea proiectelor demarate de primarul în funcție Dumitru Sfârlea.

“Voi contiua proiectele de păstrare a tradițiilor și susținere a culturii prin asocierea/ înfrățirea comunei Gilău cu alte localități cu tradiții atât din România cât și din străinătate. S-a construit o școală nouă, se construiește o grădiniță nouă, avem un teren de sport nou, avem creșă nouă cu finanțare aprobată. În satele comunei, Someșul Rece s-a construit un cămin cultural nou, o  capelă nouă. Sunt foarte multe realizări poate și perioada care a trecut a fost o perioadă bună pentru dezvoltarea Gilăului și nu numai.  În accesarea fondruilor ne-am chinuit ca să promovăm și să câștigăm aceste proiecte. Acum trebuie să trecem la un alt nivel.”

Cristian Vele este de părere că educația cetățenilor în ceea privește un mediu curat și sănătos.

“Cu toții știm bine că suntem legați de județ în cea ce privește salubritatea. Noi avem firma noastră de salubritate, o firmă în asociere cu UAT-urile invecinate( Căpuș respectiv Măguri Răcătău). Am ieșit destul de prost din asocierea cu Floreștiul. Dacă ne întoarcem în timp, marea majoritate a doatoriilor Quatro Eco Salub au venit de pe comuna Florești. Dumitru Sfârlea, alături de consilierii locali, a reușit să scape de faliment această firmă și astfel să se păstreze un tarif decent pentru ridicarea gunoiului în cumparație cu restul comunelor din județ. Nu s-au respectat protocoalele de funcționare și de asociere s-a ajuns unde s-a ajuns ca firma șă fie la un pas de faliment. Cu toate acestea, eu văd dincolo de colectarea selectivă și o educare a cetățenilor prin informare încă de la cea mai fragedă vîrstă. Aici fac referire la demararea unor campanii de educare a copiilor în grădinițe și școli. În paralel voi susține montarea de  panouri și  camere de supraveghere. Trebuie lucrat pe conștiina omului și responsabilitate. Nu se poate să cobori din mașină și să arunci de la perne până la plapume, paturi, PET-uri și nu mai dau alte exemple. Suntem prea flexibili, se dau prea puține amenzi iar cuantumul acestora e mult prea mic. Mă doare sufletul când văt oameni maturi fără responzabilitate că aruncă pe jos diferite obiecte“.

Social democratul își propune inființarea unor rute de transport în comun la nivelul comunei Gilău care să fie deservite în regie proprie.

“Gilăul trebuie să aibă, chiar și în regie proprie, o firmă sau să fie încheiată o colaborare cu o firmă, astfel încât să avem niște autobuze care să asigure un transpor în comun la nivel occidental atât pe ruta spre Cluj-Napoca cât și între satele comunei. Includerea în zona metropolitană în ceea ce privește transportul metropolitan va ridica Gilăul la un nivel înalt, mă refer aici ca și dezvoltare. Așa cum toată lumea știe, Gilăul este în această Zonă Metropolitană trebuie ca și din punctul de vedere al transportului să fim incluși în această zonă metropolitană. Așa cum este Floreștiul, Apahida Chintei sau Baciu.  Nu am fost de acord, în calitate de consilier local sau membru în comisiile din care am făcut parte de urbanism și dezvoltare, cu acele proiecte care ar fi putut aduce comuna noastră ca exemplu negativ așa cum este în prezent Floreștiul. Niciodată voi accepta în Gilău construcții imobiliare care să transforme comuna într-un ghetou așa cum s-a întâmplat la Florești. Militez pentru confortul cetățenilor nu pentru speculanții imobiliari. În calitate de consilier local, prin votul meu, nu am lăsat să se construiască chiar la voia întâmplării. Poate avem un atuu și oamenii văd că Gilăul nu e Florești sau Baciu pentru că nu a fost urbanizarea aceasta sălbaitcă. Putea, dar am ținut în frâu. Susțin dezvoltarea Gilăului atât în zona de periferie cât și în zona centrală  pe baza unui plan urbanistic care să ofere un confort și un nivel de trai decent pentru toți cetățenii comunei. Totodată mă voi lupta cu birocrația, de care toți ne lovim zi de zi, pentru a finaliza întăbulările tuturor terenurilor din extravilanul comunei. O altă provocare pentru mine este extiderea PUD-ului la nivelul localității Gilău.”

Zona Tarnița, o zonă cu un imens potențial turistic pentru județul Cluj, este în vizorul lui Cristian Velea. Acesta propune accesarea de fonduri europene pentru introducerea canalizări în zona caselor de vacanță astfel încât calitatea apei să nu mai fie afectată.

“Despre zona Tarnița? Este o discuție destul de tăioasă. Ca simplu consumator de apă nu mi se pare normal ca la nivelul lacului de acumulare și la nivelul zonei unde s-a construit foarte mult, apele menajere să fie deversate în fose care au ulterior scurgerea în lac. E zonă de agrement dar nu accept ideeie acestea ca din lacul din care bem apa să știm că se deversează acele mizerii. Un proiect pe fonduri europene pentru a realiza canalizarea în jurul lacului Tarnița ar fi o variantă pentru viitor. Nu cred că ar fi o problemă prea mare să găsim resurse financiare. E greu ca realizare, dar nu imposibil. În calitate de viitor primar eu militez pentru o zonă turistică dar bine gândită cu beneficii pentru toți cetățenii județului. Nu sunt împotriva dezvoltării turismului dar sunt împotriva deversării canalizării de la acele case de vacanță. În calitate de viitor primar, în primul și în primul rând mă voi lupta să avem o curățeni exemplară. Problemele legate de salubritate, cele legate de mediu cred că sunt printre primele la care trebuie să lucrăm. Bineînțeles, în paralel cu educarea celor care comit fapte antisociale. Funcția aceasta de primar este dată de puterea cetățenilor și implică multă responsabilitate. Așa cum profesia de medic veterinar nu se desfășoară în 8 ore a cadrului normal de muncă așa și în calitate de primar voi sta la dispoziția cetățenilor. Non stop, la orice oră sună cetățeanul respectiv cu probleme legate de animale trebuie să fi prezent. Această experiență de medic veterninar mă va ajuta să fiu la dispoziția cetățenilor astfel încât să le putem rezolva toate problemele. Un alt aspect ce nu trebuie ignorat este bunăstarea fermierilor și a micilor intreprinzători agricoli prin acordarea de sprijin, informare și consultanță. Cu toții știm că în județul Cluj sunt mulți iubitori de animale dar în același timp sunt și animale fără stăpân.  De aceea experiența mea ca medic veterinar mă va ajuta în implementarea pe raza comunei Gilău a unui proiect care să permită adăpostirea animalelor de companie fără stăpân“.

Critian Vele este de părere că tinerii nu trebuie să stea impasibili și îi îndeamnă să iasă la vot pe 27 septembrie.

“Trebuie să convingem tineretul să nu stea deoparte, să se implice pentru a decide viitorul comunei. De aceea îi îndemn să iasă la vot pe 27 septembrie. Cu privire la modul de desfășurare a campaniei electorale aș preciza că l-am admirat pe Dumitru Sfârlea și îl admir că a dat dovadă de onestitate și nu a făcut o campanie denigratoare la adresa contracandidaților în trecut. Nici eu nu voi duce o campanie cu atacuri pentru că, dincolo de politică, e o competiție iar cel mai bun să câștige. Sunt multe de realizat, niciodată nu poți mulțumi pe toată lumea, dar cred că, în calitate de viitor primar, voi lupta pentru binele și prosperitatea fiecărui cetățean al comunei. Mă voi strădui să trăim mai bine la noi în comună, să nu fim nevoiți să mergem în alte localități pentru un loc de muncă“.

 

Category

aeroport cluj