Falși ghizi montani români, condamnați la închisoare în Franța

chamonix

Doi români au fost reținuți în luna august a anului trecut de către autoritățile franceze fiind puși sub acuzare că au condus grupuri de turiști pe Mont-Balnc fără a deține o diplomă de ghid recunoscută de statul francez.

În urma procesului, Cornel Roman și Paul Dumitru au fost condamnați la două luni de închisoare cu suspendare pentru că au ghidat grupuri de alpiniști începători pe ruta clasică a celui mai înalt vîrf al Europei de Vest, Mont-Balnc. Autoritățile franceze i-au acuzat pe cei doi români de uzurpare a titlului de ghid și practicarea funcției de ghid de altitudine, contra cost, fără a avea calificare în acest sens.

Pe ruta clasică a  Mont-Balnc se dă de ani buni  o luptă comercială acerbă. Posibilitatea de a face un ban cinstit mizând pe dorința celor care vor să ajungă pe Mont Blanc a fost speculat de zeci de alpiniști cu experiență din toate colțurile lumii, devenind o adevărată afacere. Alpiniști cu experiență dar care se autointitulează ghizi montani organizează excursii pe Mont-Blanc la un preț redus. La fel s-a întâmplat și în cazul celor doi români care au fost surpinși în flagrant de jandarmeria montană fraceză.

mont blanc

Anchete tehnice în cazul celor doi români au fost conduse de militarii de la PGHM (Jandarmeria Montană Franceză) și de la Brigada de Cercetare Chamonix Mont-Blanc (alpiniști și salvatori montani cu experiență. Toți acești jandarmi au și calitatea de ”Ofițer de Poliție Judiciară”). A fost, de asemenea, implicată și Direcția Departamentală de Coeziune Socială.

Potrivit LaDelphine.net, la coborârea de pe Mont Blanc un grup de șase persoane a fost  verificat în zona refugiului Tête Rousse. Organul de control a solicitat identificarea liderului. Doi dintre membrii grupului l-au indicat pe cel mai experimentat, care a refuzat să își prezinte documentele care să ateste că este ghid și a declarat că ascensiunea pe Mont Blanc a fost doar de o activitate între prieteni.

 “În niciun caz nu am primit o remunerație pentru această tură” a declarat unul dintre cei doi acuzați.

Cei șase alpiniști au  fost chestionați, doi dintre ei, nefiind de naționalitate română, au declarat  au achitat suma de 850 de euro pentru ascensiunea Mont Blanc-ului și că  banii au fost virați către asociația “Extreme Travel Club” în cadrul căreia este membru, dar nu și angajat, conducătorul desemnat al grupului.

 

Category

PNL2020

aeroport

proromania

alternativa dreapta