O nouă provocare: Tibi Ușeriu va lua startul la Ultramaratonul Everestului

tibi useriu vasile cipcigan

Tibi Ușeriu se află în aceste zile în Himalaya unde va lua startul, în 29 mai, la Ultramaratonul Everesului. Competiția denumită Tenzing Hillary Everest Marathon este una extrem de dură prin prisma faptului că traseul de alergare se află la cea mai mare altitudine din lume.

Competitorii vor porni în cursă din Everest Base Camp, de la altitudinea de 5.364 metri și sunt așteptați la  linia de sosire este în Namche, la altitudinea de 3.550 metri,  alergătorii având de străbătut un traseu extrem de dificil, unele porțiuni având peste 400 metri diferență de nivel.  

Tibi Ușeriu este însoțit  de Vasile Cipcigan primul alpinist clujean ce a reușit o ascensiune pe un vârf de peste 8.000 metri. ( 1 octombrie 2016 vârful Manaslu, al patrulea munte ca periculozitate din lume). Cei doi vor efectua înaintea startului competiției o ascensiune pe un vârf de peste 6.000 de metri în vederea aclimatizării.

"Drumul cel adevărat stă mereu in fata ta. Cursa vieții mele are în sfârșit un sens, nu mai e doar o capcană, un lanț întins de un vânător abil. În sfârșit am găsit un drum, un drum care mi-a fost pus deoparte”, a postat Tibi Ușeriu pe pagina sa de Facebook.  

tibet


Tenzing Hillary Everest Marathon este un eveniment sportiv de aventură de mare altitudine la nivel internațional organizat de la Mt. Everest Base Camp, care traversează traseele înalte ale sherpa din valea Khumbu. Competiția se desfășoară pe 29 mai în fiecare an. Evenimentul sărbătorește ascensiunea istorică pe Mt. Everest de Late Tenzing Norgay Sherpa și Sir Edmund Hillary pe 29 mai 1953. Ediția din 2018 este cea de-a 16-a ediție a acestui eveniment magnific. Conducătorii de toate locurile de pretutindeni pot participa la categoriile una dintre cele trei categorii:  60 km Extreme Ultra, 42 km Full Marathon și 21 Km Half Marathon. În acest eveniment participă alergători din toate categoriile de viață - de la profesioniști  la alergători noi. Tenzing Hillary Everest Marathon nu este doar un eveniment - este cu adevărat o experiență o dată în viață.

Ediția din 2017 a fost dominată de alergători din Nepal. Locul I: Suman Kulung (3 ore și 43 de minute), Locul II Surendra Basnet ( 3 ore și 52 de minute), Locul III Bed Bdr Sunuwar (4 ore și 5 minute), singurul european clasat în primii zece fiind polonezul Pitor Hercog cu un timp de 4 ore și 48 de minute.

Foto: Tibi Ușeriu/Facebook

 

 

Category
Profile picture for user Eugen Olariu