Tibi Ușeriu scrie istorie la Ultramaratonul Everestului

tibi useriu vasile cipcigan

Maratonul Everestului nu este doar un eveniment sportiv  - este cu adevărat o experiență pe care o trăiești o dată în viață. După ce în luna martie a câştigat pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic o nouă provocare  pentru Tibi Uşeriu  a fost participarea la Maratonul Everestului.  

Tibi Ușeriu a luat startul în această dimineață la ora 06.00 în Nepal ( 03.15  ora României) la Maratonul Everestului, secțiunea “60 Extreme Ultra”, una dintre cele mai grele curse de anduranță din lume.  Dificultatea concursului constă în faptul că participanții au avut de parcurs o distanță de 60 de kilometri la cea mai mare altitudine de pe glob, punctul de start fiind la 5,356 metri cu aproximativ 50 de metri deasupra actualului Everest Basecamp. Competiția, ajunsă la cea de a 16-a ediție,  celebrează anual istorica ascensiune a lui Edmund Hillary și Tenzing Norgay din 29 mai 1953, prima recunoscută.

Tibi Ușeriu este primul român care ia startul la Ultramaratonul Everestului. Ușeriu a decis să participe la această competiție pentru Epilepsy Challenge România având ca scop conștientizarea faptului că, oricare dintre noi, azi sănătos, mâine e posibil să sufere de o criză de epilepsie.

"Orice alergător își dorește să facă o cursă la peste 5.000 de metri . Eu am ales Ultramaratonul Everestului. În România trăiesc 130.000 de persoane cu epilepsie înregistrate. Numărul neoficial al acestora este de aproximativ 400.000. Alerg pentru conștientizarea faptului că, oricare dintre noi, azi sănătos, mâine e posibil să sufere de o criză de epilepsie”, a fost mesajul transmis din Nepal de Tibi Ușeriu.

Pentru aclimatizare în vederea participării la cursa de azi, Tibi Ușeriu alături de clujeanul Vasile Cipcigan cel care îl însoțește în această aventură, au escaladat în 16 mai vârful Island Peak de 6.189 metri.

“Trecutul nu trebuie să se creadă mai grozav decât este dacă nu vrei să aibă putere asupra ta.Trecutul trebuie să înțeleagă ca nu poate avea ultimul cuvânt in viata unui om. E doar o parte peste care totul, oricând, se poate rescrie”, a afirmat  Tibi Ușeriu pe contul personal de Facebook.

La ediția din acest an a “60 Extreme Ultra” Everest Maraton s-au înscris 22 de paricipanți (19 concurenți la masculin și 3 la feminin). Pe traseu evoluția sportivilor a fost monitorizată prin cele 4 checkpoint-uri: Lobuche 9,6 km de la start, Dingbouche - 17,3 km de la start, Tyangbouche - 39,3 km de la start, respectiv  Kyanjuma - 55,4 km).

clasament

Într-o competiție în care jumătate dintre participanți "joacă pe teren propriu", Tibi Ușeriu s-a clasat la primul checkpoint pe  locul 7 cu un timp de 1h29m04s și la o distanță de doar 34 de minute față de locul întâi ocupat de Lakpa Sherpa. Toți cei 6 concurenți aflați în fața lui Tiberiu Ușeriu sunt de origine nepaleză.

La Dingboche, cel de al doilea punct de control intrermediar aflat la 17,3 km de la startul competiției, Tibi a ajuns după 02:42:00 păstrând poziția 7 în clasament.

Primii trei clasați la Ultra Marathon Everest 2018 sunt nepalezi. Câștigătorul este Thirtha Tamang (06h56m13s ) urmat de conaționalii săi Kiran Kulung (07h41m08s) și Mohan Dev Joshi (08h34m31s).

Tibi Ușeriu a atins ultimul checkpoint aflat la doar 4,6 km de finish. Timpul realizat de bistrițean pentru cei 55,4 km parcurși până acum este de 12h50m45s.  Între timp au trecut linia de sosire alți doi concurenți, australainul Ricky Taylor (12h25m50s) și polonezul Lukasz Soblik (12h55m). În acest moment Ușeriu mai are în fața sa pe japonezul Norihisa Katto timpul ce îi desparte pe  cei doi alergătorii fiind sub două minute. În cazul în care clasamentul se păstrează neschimabt, Tibi Ușeriu va termina cursa pe locul 12 din cei 22 de paricipanți la Ultramaratonu lEverest 2018.

 

 

 

 

Category
Profile picture for user Eugen Olariu