Tibi Ușeriu va lua startul la Apuseni Ultra Race

apuseni ultta race

Peste 100 de participanţi vor lua startul la cea de a doua ediții a Apuseni Ultra Race, competiţie montană ce are loc, în perioada 21-23 septembrie 2018, în Munții Apuseni, în judeţul Cluj. Între competitori se numără şi Tiberiu Useriu, participant în acest an la Maratonul Everestului și triplul câștigător al celui mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra.

Apuseni Ultra Race este prima și singura competiție internațională din România care se desfășoară pe un traseu montan de 170 km (100 de mile). Dacă prima ediție, cea din 2017, a avut o singură probă care a adunat la linia de start 17 alergători, în 2018, în anul Centenarului, organizatorii Apuseni Ultra Race au dorit să contureze un eveniment special atât pentru a aniversa în pas alergător marele eveniment istoric, cât și pentru a promova pe plan național și internațional frumusețile naturale regăsite în Munții Apuseni și capacitatea acestora de a găzdui curse performante de ultramaraton, întrucât traseul competiției se întinde de-a lungul unor zone cu un potențial turistic foarte mare, enumerând aici doar câteva: Arieșeni, Padiș, Vlădeasa, Beliș, Muntele Mare.

Trilogia Apusenilor

În 2018, Trilogia Apusenilor nu înseamnă doar că alergătorii vor avea de înfruntat cele mai înalte trei vârfuri din Munții Apuseni, ci și faptul că Apuseni Ultra Race va avea, în premieră, trei curse: Roșie (170 km), Galbenă (100 km) și Albastră (40 km).
Organizatorii au vrut ca ideea de centenar să fie dusă și mai departe: exista deja o cursă de 100 de mile, astfel că și-au dorit 100 de participanți și 100 de voluntari pentru ediția cu numărul doi. Din punct de vedere al participanților, numărul acestora a depășit așteptările, înscriindu-se la cele trei probe 111 alergători, atât din țară, cât și din afara granițelor. În ceea ce privește voluntarii, numărătoare încă nu s-a încheiat.Ambasadorii competiției
Ambasadorii competiției din acest an sunt Andrei Țale, câștigătorul ediției de anul trecut, și Alexandru Petruț.

”Apuseni Ultra Race cere un psihic puternic, pe lângă o formă fizică excelentă. Am avut parte de piesaje sălbatice spectaculoase, dar nu m-aș fi descurcat fără GPS, de unde și nevoia imperioasă de a veni pregătit și pentru această provocare. ”, Andrei Țale, câștigător Apuseni Ultra Race 2017.

Pe parcursul înscrierilor, concurenții de anul trecut care nu au reușit din diferite motive să ajungă la linia de sosire, au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor. Aceștia au primit din partea A.U.R. un vot de încredere și înscrierea gratuită pentru această ediție. În plus, pentru a-i încuraja și pe învingători, cei care vor câștiga competiția de 170 de km de acum înainte, vor beneficia de înscriere gratuită pe viață, cu condiția să nu lipsească mai mult de două ediții consecutive.

apuseni ultra race

În cadrul acestei ediții s-au înscris la linia de start 111 participanți. 46 de alergători la proba regină a competiției, 29 la proba de 100 km și 36 la proba de 40 km. În total, la linia de start vom avea 17 prezențe feminine, cât totalul participanților de anul trecut.

Printre participanți se numără: Tiberiu Useriu, triplul câștigător al celui mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, care revine la Apuseni Ultra Race în calitate de participant, după ce anul trecut acesta a făcut parte din echipa de volunatari ai competiției. O altă prezență puternică în cadrul cursei este reprezentată de prima prezență feminină înscrisă în concurs și totodată primul sportiv străin, Sonja Braun, originară din Germania. Sonja este câştigătoarea ediţiei din 2014 a MT. Everest Challange Marathon, o alergătoare de cursă lungă extrem de ambiţioasă gata să descopere frumuseţile Apusenilor în pas alergător.

”Dacă prima ediție a fost considerată de mulți dintre participanți un act de curaj, ediția de anul acesta este mai mult decât atât. Avem acum trei curse, trei trasee, peste 100 de participanți, ceea ce ne bucură enom, dar ne și responsabilizează triplu. Am gândit Apuseni Ultra Race în așa fel încât să fie mai mult decât o competiție, o experință complexă pentru toți cei împlicați. Fiind anul Centenarului ne-am dorit să facem și noi, comunitatea alergătorilor, ceva aparte.  Nu numai că am creat cele trei curse în culorile tricolorului, dar am avut de curând și o campanie prin care am promovat cele mai frumoase zone din Munții Apuseni. Din punct de vedere organizatoric, anul acesta avem o mulțime de surprize. Una dintre acestea este faptul că Apuseni Ultra Race a primit o bifă importantă din partea Asociației Internaționale de Alergare Montana (ITRA), devenind în mod oficial membru al acesteia. Astfel, acum putem oferi finaliștilor cursei de 170 de kilometri 6 puncte pentru calificarea și participarea la Ultra Trail du Mont Blanc, ultramaraton ce face parte din Turului Mondial de Ultra-Trail și 4 puncte pentru cei care termină cursa de 100 km”, a declarat Cozmin Ardelean, Race managerul ultramaratonului Apuseni Ultra Race.

Traseul competiției:Traseul competiției străbate zona Munților Apuseni, startul având loc în zona localității Arieșeni (județul Alba), iar zona de finish fiind în stațiunea turistică Muntele Băișorii (județul Cluj).
Categorii de concurs: Categoriile de concurs sunt: Open masculin și Open feminin (Senior 18 - 39 ani | Veteran > 40 ani).
Categorii de premiere: Anul acesta vor fi premiați primii trei clasați la cele două categorii de Open și primii trei clasați la categoriile de vârstă. Câștigătorii probei regină din cadrul   Apuseni Ultra Race  , câștigătorii cursei de 170 de km - feminim, masculin - vor câștiga fiecare câte un sejur de două persoane la mare, iar toți cei care vor trece linia de sosire în mai puțin de 24 de ore vor câștiga un ceas creat special pentru Apuseni Ultra Race de către brandul Noah.
 

 

 

Category
Profile picture for user InfoCluj.eu