DSP: Rețeaua de apă "potabilă" din Valea Drăganului NU are autorizație sanitară

valea draganului

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj au efectuat o vizită în comuna Poieni în urma sesizării cu privire la faptul că apa deservită populației din localitatea Valea Drăganului prin rețeaua publică este contaminată cu bacterii E.coli. Analizele efectuate în data de 27 septembrie 2022 în laboratoarele DSP au confirmat că locuitorilor le este servită apă cu bacterii E.coli.

InfoCluj.eu a solicitat reprezentanților DSP un punct de vedere oficial cu privire la faptul că apa din rețeaua publică ce deservește  Școala Gimnazială din Valea Drăganului conține bacterii E.coli.

În urma sesizării, angajații DSP au prelevat mai multe probe de apă pe care le-au analizat concluzia fiind una terifiantă. Populației îi este servită la robinet apă dintr-o rețea pentru care NU există autorizație sanitară de funcționare deoarece nu îndeplinește condițiile legale.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV: Apa din Valea Drăganului, CONTAMINATĂ cu bacterii E.coli

“În urma deplasării delegaților DSP Cluj în localitatea Valea Drăganului, comuna Poieni județul Cluj, vă transmitem următoarele:

Situația aprovizionării cu apă în localitate, implicit a unității de învățământ este cunoscută, motiv pentru care NU a fost eliberată autorizație sanitară de funcționare.

Referitor la unitatea de învățământ, există marcaje ”Apa nepotabilă-interzis consumul”, iar apa potabilă pentru consumul elevilor este asigurată, prin recipiente de apă îmbuteliată de la o firmă autorizată. De asemenea precizăm că sistemul local de aprovizionare cu apă potabilă NU este autorizat sanitar, întrucât NU îndeplinește condițiile legale potrivit legislației în vigoare, iar populația racordată la acest sistem nu o utilizează în scop potabil.

La probele prelevate și analizate în laboratorul DSP s-a demonstrat persistența neconformităților pentru parametrii chimici și microbiologici.

DSP a informat primăria comunei Poieni asupra neconformităților constatate și a măsurilor care trebuie intreprinse în vederea remedierii acestora”, cu considerație, Dr. Mihai Moisescu director executiv DSP.

”Rezultatul analizei de laborator a probei de apă recoltată din Școala Gimnazială Valea Drăganului, pentru parametrii fizico-chimici și bacteriologici, recoltătă în data de 26.09.2022:

Conform buletinelor de analiză nr.966C1 și nr.1154M1 din 27.09.222, s-au identificat neconformități importante la parametrul fier, organoleptic (sedimente și culoare gălbuie), iar parametrii bacteriologici - bacterii coliforme, E. coli și enterococi- prezintă depășiri ale valorilor admise prevazute în Legea nr.458/2002, legea apei potabile. Rezultatele analizei de laborator indică o poluare fecală la sursa/captare/pe rețeaua de distribuție cât și prezența conductelor/instalațiilor degradate”, spun reprezentanții DSP.

Rezultatul analizei de apă prelevată din rețeaua publică din localitatea Valea Dăganului în data de 26.09.2022 relevă prezența a unei cantități de fier dublu admise ( 455.58 probă, când valoarea admisă este de 200).

Duritatea apei este de 2,34 în condițiile în care valoarea admisă este de minim 5.

Detectarea și numărarea bacteriilor coliforme prin metoda filtrării prin membrana. UFC/100ml: 140 unități,  Valoarea admisă: ZERO, cf Legii 458/2002.

Detectarea și numărarea Escherichia coli UCF/100ml: 14 unități,  Valoarea admisă: ZERO, cf Legii 458/2002

ldentificarea și numărarea enterococilor intestinali prin metoda filtrării prin memorana UCF/100ml: 44 unități,  Valoarea admisă: ZERO, cf Legii 458/2002.

buletin de analiza apa

Iată care au fost măsurile cerute de DSP, cu termen 5 octombrie 2022, reprezentanților primăriei Poieni, administratorul de drept al rețelei de apă:

“Veți informa locuitorii din Valea Draganului privind faptul că apa este nepotabilă.

Veți asigura elevilor apă din rezervor cu apă plată potabilă pentru băut.

Vă solicităm să aplicați măsuri de filtrare a apei utilizate, să verificați starea de curățenie a rezervoarelor de apă, să dezinfectați apa distribuită în rețeaua localității și să luați măsurile de protecție a captării de apă. De asemenea, veți verifica integritatea conductelor și instalațiilor de distributie, și veți efectua reparațiile necesare.

Ulterior măsurilor de remediere veți recolta și transmite spre analiză către un laborator autorizat, minim o probă de apă de la captare și una de pe rețeaua de distribuție a localității. Ternen - 5 octombrie 2022“, se arată în adresa DSP către primăria comunei Poieni.

Category

aeroport

 

victoria