8 milioane de lei, ajutor de stat pentru Aeroportul Cluj

aeroport cluj

Aeroporturile regionale din județele Cluj, Iași, Sibiu, Dolj și Bacău vor primi ajutor de stat în valoare totală de 21.324.000 de lei, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada 16 martie - 30 iunie 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19 și cauzate direct de această pandemie. 

În luna noiembrie, Asociația Aeroporturilor din România a înaintat Ministerului Transporturilor și Ministerului Lucrărilor Publice o cere pentru aprobarea unei scheme de ajutor și pentru aeroporturile regionale, cu un trafic situat între 200.000 - 3.000.000 pasageri/an, acestea nefiind cuprinse în schemele pentru ajutor de stat anterioare. Aeroportului  Internațional „Avram Iancu” Cluj îi vor fi alocate aproximativ 1,6 milioane de euro pentru acoperirea unor pierderi înregistrate ca urmare a crizei COVID-19.

„Prin Asociația Aeroporturilor din România am pregătit o schemă de ajutor, s-a făcut o analiză. A fost realizată de Consiliul Concurenței și aprobată de Comisia Europeană. Am făcut demersuri către Ministerul Finanțelor pentru alocarea acestor. Este vorba de aproximativ 21,4 milioane de lei pentru 5 aeroporturi din România care au peste 200.000 de pasageri pe ani. Cele care au sub 200.000 de pasageri se încadrează pe altă schemă de ajutor. Pentru Cluj, punctual, este prevăzută o sumă de aproximativ 8 milioane de lei. Banii urmează să se acorde consiliilor județene cu această destinație de la bugetul de stat. Ajutoarele se acordă pentru perioada menționată, însă scăderile s-au menținut și după. Pe noiembrie, la nivelul aeroporturilor din România, s-a înregistrat o scădere a traficului aerian de 85% și bineînțeles că și veniturile au scăzut corespunzător. Pe Aeroportul Cluj, am luat măsuri începând din martie, de reducere a costurilor. E o perioadă foarte dificilă, dar am demostrat că reușim să gestionăm această criză. Lucrăm acum cu companiile aeriene la relansarea traficului, care sperăm să fie din martie, anul viitor. La nivelul traficului din 2019, estimăm că vom reveni în 2024-2025”, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România și directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Category

aeroport

Profile picture for user InfoCluj.eu