A apărut o nouă metodă de înșelătorie la Cluj. Rromi care oferă gratis oale și cuțite Zepter

tepari oale zepter

Mai mulți cetățeni au sesizat faptul că un grup de indivizi de etnie rromă abordează clujenii în parcările marilor supermarketuri și în zonele agomerate din cartierele orașului cu scopul de a le oferi, cu titlu "gratuit", oale  și cuțite Zepter. Șmecheria constă în faptul că după ce victimele acceptă oferta, șarlatanii le pretind bani pe presupusele seturi de oale oferite inițial cu titlu gratuit. Mașina cu care se deplasează impostorii are numerele de înmatriculare MS 12 VTK. Poliția clujeană doarme la datorie.

“A mai fost cineva abordat de niște indivizi cu un Logan alb (destul de nou) cu numere de MS pe motiv că vor să-i ofere cadou un set de vase Zepter și un set de cuțite? Eu am pățit-o azi pe str. Garii, în parcarea de vis-a-vis de Liberty Park. Eram lângă mașină, pregătit să mă urc și să plec, când în fața mea a oprit Loganul alb și a coborât un tip care s-a recomandat ca fiind turc cu mama româncă și care a zis că-mi oferă un cadou cu ocazia Zilelor Clujului, mi-a pus în mână niște pliante cu ceva reclame și mi-a zis să deschid portbagajul că-mi aduce cadoul. După asta s-a dus la Logan și s-a întors cu două cutii care păreau ambalaje de seturi de vase și cuțite. Între timp m-am urcat la volan și i-am spus că n-am nevoie de cadoul lui și trebuie să plec. Am închis portiera, am blocat-o și am pornit motorul. Tipul s-a întors la Logan, și-a băgat cutiile în portbagaj și au plecat. Nu știu ce intenții aveau, poate că tipul care a coborât din Logan vroia să mă atragă în spatele mașinii mele și între timp ceilalți doi să-mi cotrobaie prin mașina după obiecte de valoare, habar n-am. Doar vreau să vă atrag atenția, dacă vă întâlniți cu ei, că sunt cam dubioși și să fiți atenți”, a afirmat Lucian Otvos pe grupul de Facebook InfoTrafic Cluj.


La postarea lui Lucian în scurt timp “au curs” zeci de comentarii ale unor clujeni care au fost înțelați prin aceeași metodă. O clujeancă a povestit cum tatăl ei a fost indus în eroare prin metoda cadoul.

“Tata a mușcat-o și a venit acasă foarte  mândru cu 2 seturi de cuțite.... nici nu știu cum să am grijă de el că pică ușor în capcane și nu întelege cât de riscante sunt aceste situații”, a afirmat Camelia Terec.

Ieri, potrivit martorilor, țeparii și-au mutat cartierul general în Florești în zona primăriei.

“Astazi, in juru prânzului erau în Floresti în zona primăriei. Au abordat două doamne care i-au bălăcărit. Tipu înalt era într-un costum foarte  elegant și era destul de insistent. Au plecat foarte repede după ce doamnele l-au repezit! Sigur ei erau. Logan alb, nou, cu numere de MS!!! , a afirmat Letiția Goia.

Țeparii încearcă să îi convingă pe creduli că setul de oale oferit este unul extrem de scump și că având bilet de avion în aceeași zi nu au cum să se îmbarce cu setul de oale și cuțite.

“Da am pățit eu tot cu el ca e turc ca tre sa plece cu avionul si nu le poate duce ca le da gratis toate bune si frumoase mi lea dat oalele cind sa inchid porbagajul ii trebuia sa ii platesc cutitele 200 euro si primesc cadoul”, Cristian Bucur.

Indivizii nu sunt  deloc agresivi dar induc în eroare clujenii afirmând că sunt cetățeni iranieni care au învățat limba română.

“Da, in parcarea Dedeman. Dupa cadoul dat si textul, ca acel set de vase costa 1900 de euro incercau sa ma convinga, sa le dau cat ma lasa inima pentru setul de cutite care ar valora 200 de euro. Desi din prima clipa i-am zis ca nu ma intereseaza nici cadoul lor si nici nimic, el nu m-a scos din "don director". Diferenta era ca la mine spunea ca e din iran si ca a invatat romana. Dupa ce i-am zis mai categoric ca nu ma intereseaza s-a enervat si au plecat. Parca spunea ceva si de plecarea lui in acea zi si are bilet de avion etc. Nu era agresiv. Mai mult parea un vanzator ambulant in incercarea de a te convinge sa cumperi marfa lui, a afirmat Adam Vlas.

Un alt clujean a afirmat că metoda de lucru nu e una nouă. Persoane dubioase cu același tip de îndeletniciri au mai fost văzute acționând în urmă cu un an  în zona parcării de la Selgros.

“Aveți grijă cu băieții ăștia. Acum câțiva ani actionau în zona parcării descoperite de la Selgros.  La refuzul oalelor și ulcelelor, au verificat zona și au cerut portmoneul de pe bord sub amenințarea cuțitului. Și nu vorbesc din povești. Deci, evitați-i cât se poate de tare. Fără povești de umplutură, că vă urmăresc ce aveți în mașinș, câți sunteți, etc…”, a comentat Ovidu Vereș,

Locuitorii din cartierul Mănăștur i-au identificat pe indivizi în parcarea de pe strada Primăverii de lângă podul Calvaria. Respectivii aveau un adevărat arsenal de oale și cuțite în portbagajul Loganului.  

“Eu am fost abordată în Mănăștur, cică au fost la expoziție pe strada Taberei și pleacă avionul la Budapesta și ce le-a ramas nu pot îmbarca. Și mie din gratis au ajuns la 800 roni negociabili adică tot lăsau din preț numai să preiau marfa deși era limpede că nu am nimic în mână decat un telefon mobil cu care fotografiez. Chiar nu le era frica că îi iau în plin cu foto? Au parcat pe Primaverii, în fata la S4 cam pe unde e crucea. Erau mai multe în portbagaj, in masina 2 rromi am conchis chiar dacă erau domnește îmbrăcați. Vorbeau ungurește, românește. Nu era Logan alb, nu mai știu mașina deși eu eram cu mobilul în mânș și fotografiam una alta. Poate nu e aceiași filieră dar e o modalitate de lucru ce pare să prindă contur în Cluj. Am refuzat tot !!!, Viorica Fulop.

tepari

În urmă cu o lună șarlatanii au fost văzuți în parcarea VIVO.

“De peste o lună cred ne-au abordat și pe noi în parcarea de la Polus. Nu am stat la discuții”, a mărturisit Raluca Ranga.

Poliția se pare că nu reușește să îi identifice pe cei care înșelă clujenii deoarece indivizii schimbă foarte des mașinile și locațiile din oraș.

“În ultimul weekend din aprilie erau cu un Logan alb de București și au abordat o persoană în zona Profi (OMV) Mărăști tot așa vorbeau în maghiara și că se grăbesc spre aeroport!”, Vald.

Locațiile preferate ale impostorilor par a fi parcările supermarketurilor.

“Și pe mine m-a abordat în parcarea de la Auchan și am pus cuțitele în portbagaj până mi-a cerut bani. Le-am dat repede înapoi”, Dani Zoltan. 

În această dimineță Loganul alb cu numere de Mureș a fost zărit în cartierul Mărăști în parcarea de la Leroy Merlin și Piața IRA.

“I-am vazut și eu la piața IRA , exact, un logan alb cu nr de Mureș . Și doi ciricli îmbrăcați la costum abureau un om cu niște pliante”, a fost comentariul unui alt clujean.

Produsele oferite cadou sunt de o calitatea dubioasă a mărturisit o clujeancă a cărui socru a fost înșelat cu această metodă.

“Socrului meu i-au vândut un set de oale acum câțiva ani, dar le-a negociat la 200 de lei nu a primit cadou și cuțitele, oalele nu sunt de calitate, nici nu poți fierbe apa-se albesc...nu păreau agresivi, oricum trebuie evitați!”, a afirmat Ioana Matiș.

Așteptăm ca în scurt timp IPJ Cluj să emită un comunicat prin care să informeze că această grupare de țepari a fost prinsă, cu atât mai mult  cu cât se cunoaște numărul de înmatriculare al mașinii cu care acești indivizi se deplasează,  iar  în dotarea IPJ există un sistem performant de monitorizare video a traficului.

Category

aeroport

 

victoria