Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători

porc

În perioada sărbătorilor de iarnă carnea de porc se scumpește cu peste 20%. Dacă anul trecut, românii puteau cumpăra carne de porc la prețul cuprins între 15 și 20 de lei pe kilogram, în prezent carnea de porc nu se mai vinde sub 25 de lei pe kilogram. În ceea ce privește prețul porcului „în viu” acesta este de aproximativ 15 lei pe kilogram.

Producția scăzută de carne de porc în România se datorează importurilor mari (80% din consum) și dificultăților de creștere în zonele montane care au  resurse limitate. Astfel crescătorii cumpără cereale de la sătenii din zonele de câmpie. Unii cresc porci pentru consum propriu, alții pentru vânzare înainte de Crăciun. Creșterea purceilor aduce venituri suplimentare sătenilor, deoarece o pereche de purcei de două luni valorează 600 de lei, iar o scroafă poate avea minim opt purcei.

porc1

Prețul unui kilogram de porc la viu la crescători variază între 9,20 și 9,50 lei, iar prețul este mult mai mare pentru porcii din rasa Mangalița, care ajunge să fie între 30 și 35 lei pe kilogram. În contrast, porcii din rase comune sunt vânduți cu prețuri cuprinse între 15 și 20 lei pe kilogram la viu și 25 lei pentru carcasă. Când crescătorii vând porci sacrificați și tranșați, prețul depășește 25 lei pe kilogram. Vânzările la carnea de porc au scăzut cu 25% față de anul trecut.

Category

aeroport

 

victoria