În plină pandemie,185 de cadre medicale (medici, infirmiere, kinetoterapeuți, maseuri, brancardieri), angajate cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată la Spitalul Polaris, urmează să fi puse pe LIBER. Acțiunea de concediere colectivă urmează să demareze luni 4 mai.
Medicii și personalul auxiliar au fost informați printr-o teleconferință că Polaris Medical Clinică de Recuperare SA a sistat cu data de 1 aprilie contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Motivul invocat a fost starea de urgență și un ordin al ministrului sănătății prin care sunt interzise internările, fapt ce ar fi lăsat fără clienți și implicit fără surse de venit spitalul. Toți angajații Polaris sunt în șomaj tehnic din data de 1 aprilie. În contractele de muncă, angajații au dreptul la salarii compensatorii și la plata zilelor de concediu de odihnă. Pentru a evita cheltuielile cu personalul conducerea Polaris i-a amenințat pe angajați că în cazul în care nu își vor da demsia va fi declarată insolvența deoarece nu sunt bani pentru plata salariilor compenstorii.
La finele săptămânii trecute, în cadrul unei comisii de mediere formată din reprezentanți ai Polaris, DSP și CNAS, s-a propus ca toți angajații Polaris Medical să fie transferați ( angajați) la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.
Consiliul Județean Cluj a anunţat încheierea contractului de colaborare cu Spitalul Polaris Medical în vederea combaterii COVID-19. Astfel, luni, 27 aprilie, a fost semnat documentul prin care Spitalul Polaris Medical devine o extensie a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Valoarea chiriei lunare plătită de Consiliul Judeţean Cluj, potrivit evaluării unui expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), este de 80.000 lei + TVA, lunar, echivalentul a aproximativ 2 euro/metru pătrat.
Potrivit surselor InfoCluj.eu, în clădirea din localitatea Suceagu, sunt amenajate de mai bine de trei luni săli de operație care ar urma sa fie utilizate, în regim privat, de nume grele ale medicinei clujene. Este vorba despre chirurgul Dan Eniu, respectiv Ioan Coman de la Spitalul Municipal Clujana. Chiar dacă activitatea medicala e suspendată în rest, se continua lucrările la amenajarea secției de chirurgie.
Trebuie să menționăm faptul că activitatea medicală în spitalul Polaris s-a redus simțitor de la decretarea sării de urgență, ajungând la doar 10% față din activitatea desfășurată înainte de restricțiile impuse. Mai mult decât atât singurele secții care mai funcționau înainte ca reprezentanții CJ să închirieze clădirea din Suceagu erau cele de neurologie si psihiatrie.
Așa cum se poate observa în cele două imagini de mai jos, Polaris Medical Clinică de Recuperare S.A. este pe pierdere încă de la înființare. În tot acest timp, Polaris Hospitality SRL, firma care închiriază clădirea pentru Polaris Medical Clinică de Recuperare S.A. este pe profit.
Polaris Medical Clinică de Recuperare S.A:
Polaris Hospitality SRL:
"Ne plangem ca occidentul cel rau ne fura medicii. Infieram cu manie proletara un medic ATI care si-a dat demisia de frica COVID-ului si am vrea ca Colegiul Medicilor sa-i retraga dreptul de libera practica, doar pentru ca este om si ii este teama. Vrem sa militarizam spitalele si sa-i obligam pe medicii ramasi sa se lupte cu epidemia fara echipamente de protectie. Dar nu avem nici o greata sa dam afara 180 de cadre medicale si sa le trimitem in bratele spitalelor din vest. Zeci de pacienti cu boli cronice ne suna disperati sa ne intrebe ce o sa se intample cu ei. Oamenii nu reusesc sa gaseasca un kinetoterapeut sau un logoped care sa ii ajute la domiciliu. Noi desfacem contractul de munca la kinetoterapeuti si logopezi. Zilele trecute am mers la domiciliu la pacienti care necesita ingrijiri paliative. Am vazut disperarea unor familii care nu pot sa gestioneze un caz terminal. In schimb noi am inchis o sectie de ingrijiri paliative. As vrea sa aud ce spune politicul de situatia aceasta dupa ce s-a batut cu caramida in piept de cat face si lupta pentru sistemul medical. Cluj capitala, cel mai, cel mai oras, aflat pe nu stiu ce pozitie in topul oraselor europen bla, bla., susține printr-o postare pe Facebook, Damian Popescu, medic primar neurolog unul dinte anhații spitalului Polaris.