Cluj-Napoca, orașul cu cele mai multe autobuze electrice

autobuze electrice

Compania de Transport Public Cluj-Napoca a pus, joi, în circulație încă 20 de noi autobuze electrice. Astfel, Cluj-Napoca a devenit orașul cu cele mai multe autobuze electrice din România și în primele 10 orașe din Uniunea Europeană

În acest moment, transportul public din Cluj are în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene. 

În prezent municipiul Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană cu autobuze electrice raportate la numărul de locuitori. 

Cele 20 de mijloacele de transport electrice care au intrat astăzi în circulație sunt ultimele din cele 30 care au fost achiziționate cu finanțare europeană, prin Programul Regional Operațional 2014 - 2020, în cadrul proiectului „Înnoirea flotei de transport în comun în Municipiul Cluj-Napoca prin achiziţionarea de autobuze electrice”.

Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca continuă susținerea transportului public din oraș prin implementarea proiectelor care vizează modernizarea flotei de transport public - achiziționarea de noi mijloace de transport nepoluante: 50 de troleibuze și 24 de tramvaie. 

autobuze ctp

Prin implementarea politicilor de prioritizare și modernizare a transportului public administrația publică locală clujeană urmărește să oferere respect clujenilor prin creșterea calității vieții la Cluj prin promovarea unui transport public nepoluant care să conducă la un stil de viață sănătos bazat pe utlizarea mijloacelor alternative la mașină.

Autobuzele care intră de astăzi pe rutele Companiei de Transport Public Cluj-Napoca sunt modern dotate cu echipamente ce au caracteristici de ultimă generație. Prețul unui autobuz este de 2.374.725 lei/ buc + TVA și corespunde tuturor normelor Europene în domeniu. Garația oferită de producător este de 5 ani sau 500.000 km.

“Există preocupare permantă la Cluj din partea Primăriei și a Companiei pentru a dezvolta un transport nepoluant. Acest transport nepoluant este transportul electric, fie că ne referim la transportul cu tramvaiul, cu troleibuzul sau cu autobuzul electric. În acest context, în ultimii ani s-a pus un accent deosebit pe reducerea nivelului de poluare la nivel de operator de transport, suntem cel mai mare operator de transport din zona metropolitan. Și în anii următori și în perioada următoare se va continua această creștere a numărului de vehicule cu poluare zero. În toamnă și până în iarnă vor veni 50 de troleibuze articulate noi, sunt în probe, în fabrică. De asemenea, există un contract cu Astra Vagoane Arad pentru 24 de garnituri de tramvaie nepoluante. Tot ce vom achiziționa pe zona de autobuz pe motorină vor fi achiziționate motoare cu grad redus de poluare și în general, aici, mă refer la Euro 6.“Din 410 mijloace de transport pe care le avem la ora actuală în oraș, 250 sunt pe combustibil, iar 160 sunt total nepoluante. Procentul este apropiat de 50% nepoluant”, a declarat Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.

Caracteristici tehnice:

- capacitatea totală de transport este de 78 călători dintre care: 27 locuri pe scaune și 51 locuri în picioare
- autonomie de 105 km pentru baterii noi
- capacitate baterii 200kwh tip Solaris High Energy
- puterea motorului electric este de 160 kW (218 CP )
- lungimea autobuzului este de 12 m
- podea complet coborâtă
- rampă pentru fotoliile rulante ale persoanelor cu dizabilități
- loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și landourile pentru copii
- înclinarea pe o parte a autobuzului în stații
- 3 uşi duble ( cu câte 2 foi fiecare), cu sistem antistrivire a călătorilor 
- internet gratuit WI-FI pentru călători  
- sistem de încălzire în sezonul rece
- sistem de aer condiționat pentru sezonul cald
- sistem de iluminare interioară a salonului cu lămpi de tip LED
- afișaje de traseu exterioare cu LED-uri 
- indicator vizual interior de stații cu LED-uri
- monitor tip LCD în interior
- anunțarea vocală a stațiilor în salon
- sistem de supraveghere video în interior și exterior  
- sistem de numărare a călătorilor transportați
- computer de bord pentru gestiune și management al traficului ( CGMT)
- datele din computerul de bord al autovehiculului se descarcă într-un server care gestionează baza de date și generează rapoarte specifice cu privire la: numărul de km parcurși, consumurile de energie, numărul de pasageri transportați.

autobuze ctp cluj

Pentru încărcarea celor 20 autobuze electrice care au fost introduse astăzi în circulație vor fi folosite 20 de stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă.

 

 

 

Category

turlish