EXCLUSIV: Apa din Valea Drăganului, CONTAMINATĂ cu bacterii E-coli

ecoli

Peste 150 de copii dintr-o școală clujeană riscă să fie infectați cu E.coli. Potrivit unui buletin de analiză s-a constatat o prezență semnificativă a bacteriilor coliforme în apa utilizată de elevii și profesorii Școlii Gimnaziale "Aurel Munteanu" din Valea Drăganului. Apa din școală provine de la rețeaua administrată de Primăria comunei Poieni, rețea care ar fi trebuit să furnizeze apă potabilă conform unui proiect demarat în 2007.

Proba de apă a fost prelevată în data de 19 septembrie 2022 de la robinetul școlii iar analiza a fost făcută în cadrul Laboratorului de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj.

În urma analizei de laborator au fost detectate bacterii coliforme: 80 unități /100 ml, Escherichia coli 64 unități/ 100 ml respectiv prezența enterococilor intestinali în cantitate de 62 unități/100 ml/.  Conform Legii 458/202 cu modificările și completările ulterioare, valorile admise a bacteriilor de E.coli în apa potabilă sunt ZERO.  ( FOTO 1)

buletin analiza apa scoala draganului

În anul 2007 administrația locală a comunei Poieni demara un proiect de “Alimentare cu apă potabilă a localității Valea Drăganulului”. Valoarea investiției era estimată la 4.990.000 lei sau 1,42 mil EURO. ( FOTO 2) iar contractul de atribuire a fost semnat în 27 decembrie 2007.  La aproape 15 ani de la semnarea contractului, la robinetul localnicilor, dar în mod special la instituțiile de învățământ, unitățile de cazare și cele sanitare din sat curge apă menajeră.

contract apa potabila

Într-o Românie educată, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj se spală pe mâini invocând faptul că elevii beneficiază de apă potabilă,  asigurată la ”butoi” de o firmă privată.  În tot acest timp copiii care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale Aurel Munteanu din Valea Drăganului se spală pe mâini cu apă contaminată cu E.coli.

De reținut că școala din Valea Drăganului NU ARE AUTORIZAȚIE SANITARĂ de funcționare EMISĂ de DSP. Unitatea de învățământ funcționează cu derogare.

"Conducerea unității are contract încheiat cu Aquavia Bologa încă din 2019 pentru furnizarea de apă potabilă elevilor care învață în Școala Gimnazială Aurel Munteanu Valea Drăganului, com. Poieni. Din cauza lipsei apei potabile unitatea nu are autorizația sanitară de funcționare emisă de către DSP Cluj. La nivelul unității administrativ-teritoriale sunt inițiate demersurile pentru infrastructura necesară asigurării apei potabile, atât pentru elevii unității, cât și pentru populația localității.”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

De 15 ani se tot fac demersuri pentru asigurarea apei potabile și de 15 ani școala din Valea Drăganului NU are autorizație sanitară de funcționare emisă de DSP.  Surprinzător este faptul că în toți acești ani nicio instituție abilitată, niciun procuror nu a verificat implementarea proiectului ”Alimentare cu apă potabilă a localității Valea Drăganulului” și modul în care au fost cheltuiți banii publici. 

E.coli se poate răspândi atunci când o persoană infectată NU își spală mâinile în mod corespunzător. Bacteriile sunt apoi răspândite atunci când acea persoană atinge pe cineva sau altceva, cum ar fi mancarea. Din moment ce la robinetul școlii potrivit buletinului de analize apa este deja infectată cu E.coli riscul ca elevii să se infecteze este major. Totodată locuitorii satului Valea Drăganului utilizează apa din rețea pentru a spăla vesela și alimentele.

Category

aeroport

 

victoria