Medicamente expirate, aruncate în Tarnița. Captarea apei potabile a fost sistată

lacul tarnita

Şefa Serviciului Salvamont Cluj, departamentul Arii Protejate, a atras atenţia marți că pe suprafaţa lacului Tarniţa plutesc mai multe baxuri cu medicamente expirate, cel mai probabil aruncate de persoane iresponsabile.

“Poluare farmaceutică zona 1 și zona 2 Lacul de acumulare Tarnița. Două plaje, Golful Dobru și tot versantul opus. Aparent aruncate de sus de pe DJ107P. Am sesizat Garda de Mediu. Degajarea deșeurilor vine in sarcina proprietarului și/sau administratorului“, a fost postarea Rocsanei Contraș pe contul personal de Facebook.

La faţa locului s-au deplasat şi lucrători din cadrul Gărzii de Mediu, Apele Române, Compania de Apă, Laboratorul de Calitatea Apei Someş-Tisa, Poliţia Locală Gilău, care au efectuat activităţi specifice. S-a constatat faptul că, în două locuri diferite a versantului situate între luciul Lacului Tarniţa şi DJ107P au fost aruncate trei tipuri de medicamente.

“S-a luat legătura telefonic cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) ocazie cu care reprezentanții DSP au precizat că a fost oprită captarea apei potabile din Lacul Tarniţa, alimentarea cu apă făcându-se în continuare din Lacul Someşu-Cald”, au transmis autorităţile.

Au fost luate probe de apă din lac de către cei de la Apele Române pentru a analiza dacă a fost afectată calitatea acesteia. Până la lăsarea întunericului s-a procedat la colectarea a 9 saci de polietilenă cu medicamente, verificările fiind continuate şi în cursul zilei. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de infectarea apei, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

Category

turlish