Noua cale de rulare a Aeroportului Cluj, finalizată

cale rulare aeroport cluj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj a finalizat lucrările la noua cale de rulare paralelă cu pista care va asigura infrastructura necesară operării unui număr mai mare de avioane, în condiții de siguranță și securitate crescute.

Noua cale de rulare va determina o fluidizare a mișcărilor aeronavelor la sol, fapt care va conduce la optimizarea timpilor pentru efectuarea operațiunilor pe suprafețele de mișcare, specifice aviației civile pe Aeroportul Cluj.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat că investiția a fost realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană și de la bugetul de stat cu o valoare de aproape 85 de milioane de lei, din care cofinanțarea UE a fost de 27,4 milioane de lei.

”Permite operarea aeronavelor de categoria C și cod superior acesteia, cum sunt Airbus A 320 și Boeing 737, și duce la creșterea gradului de siguranță pentru pasageri și pentru aeronavele care operează pe aeroport. În prezent, avem între 80 și 100 de mișcări aeronave pe zi, ceea ce înseamnă 40-50 de aterizări și 40-50 de decolări”, a declarat David Ciceo.

Proiectul ”Cale de rulare paralelă cu pista” a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și s-a realizat în 2 etape, lucrarea fiind terminate înainte de termenul final care era 31 decembrie 2023. Calea de rulare India, aferentă primei etape, are o lungime de 381 de me, iar calea de rulare Hotel, din etapa a II-a, o lungime de peste 1.000 de m. Lucrarea a fost executată de SC Construcții Napoca SA.

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj estimează că în 2023 va depăși, pentru prima oară, 3,1 milioane de pasageri.

Category

aeroport

 

victoria