Video: 4 autocare cu români din Italia ajung azi la Cluj

repatriere romani italia

Două aeronave cu români din Italia au aterizat ieri seară în jurul orei 23.00 pe aeroportul din Constanța. Potrivit declarațiilor martorilor, numărul total al celor repatriați se ridică la aproximativ 384 de persoane. Printre repatriați se regăsesc foarte mulți clujeni, aceștia fiind îmbarcați în 4 autocare ce vor ajunge sub escortă spre seară la Cluj-Napoca.

"Am ajuns cu bine la Constanța. Nu știu unde ne vor duce. Se vorbea că vom fi duși la București. Când am plecat de la Contanța au zis ceva de București….. de acolo vom vedea.  Acum suntem la Fetești în ceva parcare. Au fost două zboruri. Toate locurile din avion au fost ocupate. Spre Cluj suntem în patru autocare", a afirmat pentru InfoCluj.eu unul dintre pasageri.

Trebuie menționat faptul că marea parte a cetățenilor repatriați ieri seară erau persoane angajate cu contracte de muncă sezoniere în Italia. Românii nu s-au mai putut întoarce în țară ca urmare a restricțiilor de circulație și a anulării zborurilor comerciale. 

Ca urmare a colaborării între Prefectul Județului Constanța, George-Sergiu Niculescu , ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și CNCCI, cu susținerea premierului Ludovic ORBAN, începând de astăzi, 27 martie, cetățenii români aduși prin misiunea umanitară pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța vor fi transportați către județele de domiciliu. Astfel, în urma sosirii pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța a celor două avioane din Italia, cu aproximativ 380 de pasageri, aceștia din urmă nu vor mai fi carantinați pe raza județului Constanța. Prefectul Județului Constanța s-a asigurat că toate procedurile de maximă securitate sanitară sunt implementate. Pentru românii sosiți cu primul transport, aflați în carantină pe raza județului Constanța, perioada legală de carantinare expiră săptămâna viitoare și vor fi sprijiniți să ajungă, în siguranță, acasă. Prefectul Județului Constanța, George-Sergiu Niculescu afirmă că „obiectivul umanitar a fost îndeplinit, județul Constanța s-a asigurat că românii repatriați sunt consultați, că li se prelevează probe și că stau în condiții bune de carantinare. După acest proces, ei vor putea ajunge în siguranță acasă”, se arată într-un document transmis de oficialități.

UPDATE:

Surse Infocluj.eu au afirmat că doar 81 dintre pasagerii celor 4 autocare vor rămâne la Cluj-Napoca. Aceștia vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile la un hotel de 4 stele. 

Mărturia unuia dintre aparținătorii persoanelor repatriate: ”Li se spune că nu sunt locuri în Constanța. Îi urcă iar în autocare, fără apă, fără mâncare, cică îi aduce în Cluj”.

”Vreau să vă sesizez modul de lucru al oficailităților române despre modul de carantinare a celor veniți din afară. Soția mea și-a încheiat contractul de munca pe data de 14.03. Anunță ambasada pe data de 20.03. I se spune să rămâna până la noi ordine. O sună pe 26.03 că poate veni cu avionul din Veneția pe 27.03. Mai mulți români din zona Ardealului, în jur de 100, se îmbarcă pe avionul din Veneția. Cică îi carantineză în Constanța. Ajung în Constanța, după 10 ore pe drumuri, la ora 23.00. Sunt ținuți în aeroport până la ora 02.00. Apoi li se spune că nu sunt locuri în Constanța. Îi urcă iar în autocare, fără apă, fără mâncare, cică îi aduce în Cluj...deci nu putea avionul să aterizeze în Cluj, dacă erau din Cluj 100 de oameni? Îi ți 30 de ore pe drumuri fiindcă habar nu au ce să facă și unde să o cazeze? Puteți sa scrieție va rog,  să vadă poporul român modul de organizare în România. Azi în jurul orei 13.00 ajung autocarele din Constanța la Cluj”, ne-a transmis Adrian Mariș.

 

 

 

 

 

Category

victoria

1