Daniel Buda: Primarii din România trebuie să fie informați cu privire la mecanismele de absorbție a fondurilor europene

danile buda

Mai mulți primari, viceprimari și consilieri județeni din Cluj se află în aceste zile la Bruxelles într-o vizită de informare cu privire la rolul pe care îl are Parlamentul European  în arhitectura politică europeană și implicațiile deciziilor asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.

"În aceste zile am deosebita plăcere de a fi gazda unui grup din care fac parte primari, viceprimari, consilieri județeni și locali din județul Cluj, pe care i-am invitat la Bruxelles în cadrul programului pus la dispoziție de Parlamentul European, tocmai pentru a cunoaște mult mai bine această instituție și rolul deosebit de important în arhitectura politică europeană dar și pentru a cunoaște implicațiile deciziilor asupra vieții de zi cu zi a tuturor cetățenilor europeni", a scris pe pagina sa de Facebook Daniel Buda.

Pe parcursul vizitei, europalamentarul Daniel Buda le-a vorbit invitaților despre rolul pe care îl au deciziile luate în cadrul Comisiilor de Agricultură și Dezvoltare Regională și modul prin care acestea pot afecta România.

"Le-am vorbit invitaților mei și despre discuțiile purtate în special în cadrul Comisiei de Agricultură și a Comisiei de Dezvoltare Regională în care activez și deciziile care se iau la acest nivel și care pot afecta pozitiv sau negativ țara noastră", a declarat Daniel Buda.

Daniel Buda a afirmat că îi este cunoscută situația grea a primarilor din România ca urmare a bugetelor sărace pe care aceștia sunt nevoiți să le gestioneze în raport cu necesitățile comunitățior din care fac parte.

"Ştiu că primarii din România o duc astăzi foarte greu, dat fiind bugetele mici pe care trebuie să le gestioneze în raport cu necesitățile mari ale comunităților însă am subliniat nevoia de absorbție a fondurilor europene puse la dispoziție de Comisia Europeană, și în special a fondurilor care se pot absorbi direct de aici, de la Bruxelles", a afirmat Daniel Buda.

Aleșii locali aflați în aceste zile la Bruxelles au fost puși în temă de europarlamentarul Daniel Buda cu privire la procedurile de absorbție a fodurilor în agricultură

"I-am informat de asemenea și despre procedurile de absorbție a fondurilor în agricultură, tocmai pentru că în România, potențialul agricol imens, din păcate insuficient valorificat în prezent, reprezintă o șansă de dezvoltare economică ce nu trebuie ratată, mai ales că zonele rurale din România acoperă 87,1 % din teritoriul ţării, cuprinzând 45,1 % din populaţie şi anume 9,7 milioane de locuitori", a declarat Daniel Buda.

danile buda

În opinia europalramentarului pentru dezvoltarea comunităților locale ar trebui valorificate mult mai eficient fondurile europene. Cu ajutorul acestor fonduri ar putea fi finanţate investiţii publice ale autorităţilor locale în infrastructura din mediul rural, ar putea fi  dezvoltate afacerile fermierilor și antreprenorilor locali.

"România trebuie să valorifice mai mult fondurile europene pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Pentru perioada de programare 2014-2020, România are alocate, prin Politica Agricolă Comună, aproximativ 19,43 de miliarde de euro. Din acest fond avem alocaţi doar pentru PNDR o sumă totală de 9,472 miliarde de euro, din care 8,127 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,345 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională. Cu ajutorul acestor fonduri vor putea fi finanţate investiţii publice ale autorităţilor locale în infrastructura din mediul rural, precum şi investiţiile fermierilor şi ale altor antreprenori, pentru mediul rural. Eforturile pentru absorbţia corectă şi eficientă a fondurilor europene trebuie să fie depuse, deopotrivă, atât de Ministerul Agriculturii, de autoritățile locale cât şi de fermierii din România şi, evident, de instituţiile europene, astfel încât acestea să ajungă la fermieri ceea ce le va permite, pe de o parte, să îşi dezvolte capacităţile de producţie şi desfacere, iar pe de altă parte să devină competitivi pe piaţa europeană şi nu numai. Doar împreună putem reuşi să avem o Românie performantă iar fondurile europene reprezintă o şansă pe care România nu îşi poate permite să o piardă", a afirmat Daniel Buda.

 

Category

 

 

victoria