Floreștiul a doua localitate a județului Cluj după numărul de locuitori. Cum ar putea deveni oraș?

floresti

După numărul de locuitori, Floreștiul este de departe cea a doua localitate ca marime a județului Cluj. Potrivit legislației în vigoare, o localitate din România poate fi declarată oraș dacă are minim 10.000 de locuitori. Cum ar putea Floreștiului face pasul de la sistemul de administrație comunal la cel orășenesc?

Recenta decizie de majorare a taxei de salubritate în comuna Florești a scos la iveală faptul că, neoficial, pe raza comunei locuiesc aproximativ 66.000 de oameni. Declarația privind numărul persoanelor care trăiesc în Florești îi aparține chiar primarului Horia Șulea și a fost postată pe site-ul primăriei.

"Sunt înregistrate ca producători de deșeuri aprox. 36.000 persoane fizice în Florești. Aceste persoane declarate produc deșeuri cât, spun raportările și statisticile naționale, în mod normal 65-70.000 de români! Imposibil!! Concluzia e că pe lângă cele 36.000 persoane mai sunt vreo cel puțin 30.000 nedeclarate", a afirmat Horia Șulea.

horia sulea

Deci, potrivit primarului Horia Șulea, din perspectiva numărului de persoane care trăiesc în comună(66.000 locuitori), Floreștiul îndeplinește cu lejeritate condițiile pentru a deveni oraș. Mai mult decât atât, dacă afirmațiile primarului sunt reale, Floreștiul este oficial a doua localitate ca mărime după numărul de populație a județului Cluj.

În urma recensământului din 2011 clasamentul  orașelor și municipiile din județul Cluj se prezenta astfel: Cluj-Napoca - 324,576 locuitori,  Turda - 47.744 locuitori, Dej - 33.497locuitori,  Câmpia Turzi - 22.223 locuitori, Gherla - 20.982 locuitori, respectiv Huedin cu 9.346 locuitori.
Tot recensământul din 2011 a validat faptul că în comuna Florești locuiau la acea vreme 21,832 de cetățeni, dublu față de numărul minim necesar pentru trecerea la rang oraș.

Care sunt condițiile  minime de dotare ale localităților de rangul III ( orașe) potrivit legislației Românești?

Pentru ca o localitate să devină oraș trebuie să aibă o populație cuprinsă între 5.000 și  30.000 de locuitori, acces direct la drum naţional sau judeţean şi legături facile cu localităţile din zona de influenţă. Aceste condiții Floreștiul le începlinește.

În ceea ce privește nivelul de dotare-echipare al unei localități cu rang de oraș trebuie ca pe raza unității teritorial administrative să existe: primărie, judecătorie, parchet, tribunal, notariat, învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal, spital general sau secţie-spital, maternitate, dispensar policlinic, staţie de salvare, creşă, farmacie, casă de cultură, cinematograf, bibliotecă publică, muzee, sală de expoziţii, club, magazine universale şi magazine specializate, piaţă agroalimentară, hotel de două stele cu minimum de 50 de locuri, săli de sport, eventual pentru competiţii locale, grădini publice şi alte spaţii verzi amenajate;
sucursale sau filiale de bănci, instituţii de credit şi societăţi de asigurare, serviciu de protecţie a mediului, sedii de poliţie şi de jandarmerie.

Dintre aceste dotări Floreștiului îi lipsesc următoarele: judecătorie, parchet, tribunal, spital general sau secţie-spital,  învăţămân liceal, muzee, grădini publice şi alte spaţii verzi amenajate.

Ideea ridicării Floreștiului la rangul de oraș a mai fost vehiculată în anii precedenți însă de fiecare dată cei responsabili, în special aleșii locali,  au invocat faptul că trecerea la nivel de oraș ar duce implicit la o creștre a taxelor și impozitelor. Un lucru total neadevărat deoarece adevăratul motiv este acela că denumirea de oraș implică de fapt o serie de responsabilități sporite ale administrației publice locale. Printre aceste responsabilități se regăsesc facilitarea accesului populației la un spital general sau secţie-spital și  învăţămân liceal.

Trecerea localităţilor de la un rang la altul, cum este cazul comunei Florești, se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populaţiei prin referendum şi a instituţiilor implicate, în condiţiile legii, cu respectarea principalilor indicatori cantitativi şi calitativi minimali prevăzuţi.

În concluzie, dacă va fi edificat (când se va întâmpla asta nu se știe) Spitalul Regional de Urgență iar Primăria Florești va construi un liceu, condițiile minime pentru ridicarea Floreștiului la rang de oraș ar putea fi îndeplinite. Bineânțeles că trecerea de la sat la oraș se face  după consultarea populației prin intemediul unui referendum. Până atunci, din perspectiva  numărului de locuitori, Floreștiul râmâne pe locul secund în clasamentul localităților din județul Cluj,.

 

 

 

Category

aeroport