Gunoaiele din Cheile Turzii au fost strânse de angajații Consiliului Județean Cluj

cheile turzii

Peste 100 de angajați ai Consiliului Județean Cluj și ai subordonatelor instituției au luat parte miercuri la o ampla acțiune de ecologizare a Rezervației Naționale Cheile Turzii. În urma acțiunii coordonate de reprezentanții Serviciului Salvamont Cluj și ai Biroului de Arii Protejate Cheile Turzii-Cheile Turenilorau fost adunați  peste 120 de saci de gunoi lăsat de turiștii mai puțin civilizați. 

La activitatea desfășurată în Cheile Turzii a participat și conducerea executivă a CJ Cluj. 

„E destul de greu să mobilizezi atâția oameni. Era să renunțăm la acțiune însă vremea a ținut cu noi. Au fost peste 100 de colegi, atât câți au putut veni. Din pacate nu există civilizație și turițtii lasă foarte multe gunoaie. Mai sunt și mizerii pe care le aduce apa. Turistul, din păcate mai are meteahna de a duce mizeria, o pune într-o pungă  sub un bolovan iar pe vale, când apa crește duce mai departe resturile lăsate. Tot ce pot spune este că se poate observa că, spre deosebire de activitățile din anii precedenți, parcă e mai puțină mizerie”, a afirmat Vakar Istvan vicepreședintele CJ Cluj. 

cheile turzii

Cheile Turzii catalogată rezervație naturală protejată de interes național au o suprafață desfășurată pe 326 de hectare. În cadrul arealului protejat pot fi întâlnite 1030 de specii de plante, 110 specii de păsări, 12 tipuri de habitate protejate și 24 de plante și animale protejate (conform directivelor europene)

"Este o tradiție ca în fiecare an Consiliul Județean Cluj, cu tot aparatul de specialitate, să vină la început de sezon pentru a pregăti traseul de vizitare. În acest an acțiunea s-a desfășurat  în apropierea sfârșitului de sezon. Din nefericire râmân foarte multe gunoaie după turiști. Trebuie să muncim mult mai mult la partea de educație a turiștilor. Noi am fost pe partea de coordonare a echipelor pe zone. Unde știam că e mai dificil accesul au acționat bărbații iar unde accesul a fost mai facil au acționat persoanele de gen feminin. Trebuie să remarcăm faptul că în acest an a fost  foarte puțină mizerie adusă de apă. Marea majoritate a gunoilului strâns a fost din jurul vetrelor de foc improvizate de unde s-au ridicat doze de bere și mizeria lăsată de turiști după grătare", a declarat Rocsana Contraș șef Birou Arii Protejate, structură a Salvamont Cluj. 

 

Category

clujconstanta

Profile picture for user InfoCluj.eu