România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare

poluare

În Uniunea Europeană,13% dintre decese sunt legate de poluare, potrivit unui raport publicat  de Agenția Europeană de Mediu (AEM), pentru care actuala criză sanitară este un semnal care ar trebui să accelereze conștientizarea relației dintre mediu și sănătate, potrivit AFP.

"Apariția acestor agenți patogeni zoonotici (ca în cazul COVID-19) este legată de degradarea mediului și de interacțiunile dintre om și animale în sistemul alimentar", se afirmă în studiul care subliniază că europenii sunt în permanența expuși la riscuri de mediu:

poluarea aerului - care, chiar daca s-a redus semnificativ, ramane primul factor de mortalitate; poluarea sonora si cea cauzata de produsele chimice.

În cele 27 de tari ale UE și în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidență importante diferențe între vestul și estul Europei.

Astfel, în fruntea plutonului, România înregistreaza circa un deces din cinci legat de poluare, în timp ce elevii cei mai buni, Suedia și Danemarca, deplâng unu din zece. În principal legate de cancer, boli cardiovasculare și respiratorii, "aceste morți puteau fi evitate prin eliminarea riscurilor de mediu dăunatoare sănătății", subliniaza AEM.

"Persoanele cel mai sărace sunt expuse disproporționat poluării și condițiilor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldura și frigul extrem. Aceasta are legatură cu locul unde trăiesc, muncesc și merg la școală, frecvent în zone defavorizate social și cartiere în periferia marilor artere de circulație", notează raportul.

Punct pozitiv pentru mediul înconjurător european: calitatea apei, "excelentă” în peste 85% din cazuri pentru apa de scaldat. În ce privește apa potabilă, 74% din zonele de ape subterane prezintă un "statut chimic bun". Potrivit AEM, pentru ameliorarea sănătății și mediului în Europa, trebuie favorizate spațiile verzi, locuri de activitate fizică, relaxare, dar și de integrare sociala, care "inviorează orașele în timpul valurilor de caldură, diminuează inundațiile, reduc poluarea fonică și susțin biodiversitatea urbană”.

 

 

Category

sky