
In fiecare an, mai exact pe 31 octombrie, este celebrata sarbatoarea de Halloween. In ultimii ani, aceasta sarbatoare de origine celtica, a devenit foarte populara si in tara noastra. Halloween este un eveniment unic, reprezentat de costume infricosatoare si machiaje spectaculoase. Mai jos, iti voi da detalii cu privire la istoria acestei sarbatori, dar si foarte multe curiozitati si traditii pe care sigur nu le stii.
Istoria sarbatorii de Halloween
Ziua cea mai lunga din an, cand se trece la ora de iarna, pe 31 octombie, este celebrata una dintre cele mai populare sarbatori din randul tinerilor, numita Halloween.
Aceasta sarbatoare este atribuita americanilor, cu toate ca originile ei sunt europene. De exemplu, in secolul al-XVI-lea, cuvantul Halloween a fost folosit pentru prima data in istorie, in Scotia, dupa care s-a extins si in Irlanda, Statele Unite, Canada, Marea Britanie etc.
Cu toate ca este o sarbatoare pagana, in cele din urma Halloween a fost acceptata si de biserica catolica si cea protestanta, pe motiv ca in aceste zile este sarbatorita “Ziua tuturor sfintilor”.
Se spune ca in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, atat spiritele rele, cat si cele bune, traverseaza granita dintre lumea noastra si lumea de dincolo.
De-a lungul timpului, s-au dezvoltat o serie de simboluri, iar cel mai important este dovleacul. Personajul principal al acestei sarbatori este JackO Lantern, care avea numeroase misiuni, precum cea de al provoca pe insusi diavolul.
Toata aceasta tematica a fost preluata si de industria gambling. Cei mai mari furnizori de sloturi au creat jocuri unde dovleacul si celelalte simboluri ale Halloween-ului sunt reprezentate intr-un mod special.
Chiar si in Romania poti accesa una dintre oferte cu bonus fara depunere Unibet pentru a te juca pe gratis la sloturile cu tematica acestei sarbatori, precum Halloween Jack, Big Bass Halloween, Lucky Halloween etc.
Curiozitati – ce nu stiai despre aceasta sarbatoare
Cu toate ca este o sarbatoare foarte populara la nivel international, foarte multi dintre cei care o practica stiu foarte putine despre aceasta. Tocmai din acest motiv, m-am gandit sa iti ofer cele mai mari curiozitati despre Halloween:
- Primele personaje JackO Lanterns au fost create din cartofi si sfecla rosie, nu din dovleci.
- Cele doua culori asociate Halloween-ului, portocaliu si negru, simbolizeaza rabdarea, puterea si limitele dintre viata si moarte.
- Cele mai intalnite decoratiuni ale Halloween-ului sunt bufnitele, deoarece in Europa Medievala ele erau considerate vrajitoare.
- Fobia de aceasta sarbatoare se numeste Samhainofobie.
- Aceasta sarbatoare genereaza incasari mai mari decat genereaza ziua indragostitilor.
- Cel mai mare dovleac din lume folosit pentru aceasta sarbatoare a cantarit 953.3 kilograme.
- In multe state, precum cele din SUA, copiii costumati infricosator primesc dulciuri (ciocolata, bomboane, guma de mestecat).
- Doar americanii cumpara pentru aceasta sarbatoare aproximativ 9 milioane de kilograme de dulciuri.
- Americanii cheltuiesc peste 300 de milioane de dolari doar pe costumele de Halloween destinate animalelor de companie.
Traditii de Halloween
Traditiile pagane s-au impletit treptat cu cele crestine, dand nastere Halloween-ului modern. Printre cele mai cunoscute traditii, regasim:
- Colindatul – in unele regiuni, copiii se aduna intr-un singur grup si merg din casa in casa pentru a striga “ne dati sau nu ne dati”, iar in schimb primesc din partea gazdelor numeroase dulciuri.
- Petreceri cu tematica - La inceput, petrecerile de Halloween erau organizate exclusiv pentru copii, dupa care acestea au fost imprumutate si de catre adolescenti. Oamenii se aduna in costume infricosatoare si se distreaza cu jocuri si activitati specifice Halloween-ului.
- Decoratii – pe langa costumele si mastile pentru oameni, atat casele cat si gradinile sunt decorate cu simboluri de Halloween, precum dovleacul sculptat.
- Vizitarea locurilor bantuite – aceasta sarbatoare reprezinta momentul perfect pentru a vizita cele mai stranii locuri alaturi de prieteni, familie pentru o doza suplimentara de adrenalina.
- Filme de groaza – adolescentii aleg sa se stranga intr-un loc comun si sa urmareasca filme de groaza.