Premieră istorică în Grecia. Țara și-a asigurat necesarul din energie doar din surse regenerabile

panouri solare

Necesarul de energie electrică a Greciei a fost acoperit pe deplin, timp de câteva ore, din surse regenerabile. Anunțul a fost făcut de  operatorul independent de transport de energie IPTO.

IPTO a declarat luni că sursele regenerabile au reprezentat 100% din generarea de energie pentru cel puţin cinci ore vinerea trecută, atingând un record de 3.106 megawaţi/oră la ora 08:00 GMT.

Ponderea energiei regenerabile greceşti, formată din energie solară, eoliană şi hidroenergetică, a fost de 46% din mixul energetic al ţării în cele opt luni până în august anul acesta, în creştere de la 42% în aceeaşi perioadă din 2021, potrivit institutului de cercetare The Green Tank din Grecia

”Record de optimism pentru tranziţia ţării către energie curată, eliminarea combustibililor fosili şi asigurarea suficienţei noastre energetice”, a scris Green Tank pe Twitter.

Grecia îşi propune să atragă aproximativ 30 de miliarde de euro, sub formă de fonduri europene şi investiţii private, pentru a-şi moderniza reţeaua electrică şi a-şi mări de peste două ori capacitatea sa de energie verde, pentru a reprezenta cel puţin 70% din mixul său energetic până în 2030. Guvernul elen planifică totodată să aibă o capacitate instalată de energie regenerabilă de 25 de gigawaţi, în creştere de la aproximativ 10 gigawaţi în prezent, dar analiştii spun că Atena ar putea atinge această ţintă mai devreme de 2030.

Category

aeroport sarbatori

 

victoria

Profile picture for user InfoCluj.eu