Daniel Buda: Lipsa absorbției de fonduri europene ne plasează la coada Europei, chiar în afara Europei, ne duce undeva prin Africa

daniel buda

În carul unei emisiuni radio, europarlamentarul Daniel Buda a anunțat motivul pentru care își dorește un nou mandat în Parlamentul European. Prezent în această dimineață la Napoca FM, Daniel Buda a explicat că o nouă garnitură de politicieni care ar accede pentru prima dată în Parlamentul European ar avea dificultăți în a se pune la punct cu dezbaterile privind politicile agricole comune și politica de coeziune. Aceste dezbateri începute în actualul mandat al Parlamentului European vor fi finalizate și vor fi puse în practică abia după 2019. mandat al Parlamentului European.

"Da, doresc să mă duc din foarte multe considerente pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le-am început acolo și pentru că discutăm de ceea ce înseamnă adoptarea politicilor agricole. De exemplu în momentul de față s-au început discuțiile pe aceaste politici agricole comune, pe politica de coeziune dar ele vor fi finalizate ca și dezbateri după sau în celălalt mandat al Parlamentului European. Îmi doresc să continui această activitate pentru că i-ar fi foarte greu unei persoane care merge pentru prima dată în Parlamentul European să știe care au fost dezbaterile anterioare. Ținând cont de afirmațiile pe care le-am făcut la începutul candidaturii mele: "Mă duc să vă apăr interesele în Europa!" pot spune că nu putem să apărăm pe nimeni în Europa, Europa te respectă. Mai degrabă trebuie să fim corect reprezentați la nivelul Uniunii Europene și să pui pe masă problemele României. Pentru că o dată puse pe masă problemele României ele devin și problemele Europei. Din păcate până acum nu au fost puse pe masă corect aceste probleme. Am fost unul dintre cei care, printre primii chiar, care am cerut puncte de vedere de exemplu de la ministere sau de la reprezentanța României pe diverse dosare pentru că până m-am dus eu în Parlament nu se prea cereau aceste puncte de vedere. Am spus că eu vreau prin activitatea pe care eu o desfășor să fie România reprezentată pentru că nu vreau să fie numai opinia mea și atunci ceram puncte de vedere. Nu le primim tot timpul asta este o altă poveste. Chiar vreau să mă duc în Parlamentul European astfel încât Romania să fie reprezentată nu într-o bătălie cu Uniuiunea Europeană, pentru că Uniunea Europeană nu se află într-o bătălie cu România. Suntem într-un parteneriat în tot ceea ce înseamnă aderarea României în spațiul Schengen. De la nivelul Parlamentul European  există cred că două sau trei rezoliuții prin care Parlamentul European susține intrarea României și  Bulgariei în spațiul Shengen. De altfel președintele PE care face parte din familia mea politică, din PPE. Antonio Tajani, când a venit în România a avut o discuție cu noi cei din delegația României și ne-a întrebat care sunt problemele pe lângă cele ce le știa domnia sa. I-am spus foarte clar: Când te duci în România trebuie să spui neapărat de spațiul Schengen. Trebuie să subliniezi de la înălțimea funcției pe care o deții aceast chestiune, a afirmat Daniel Buda la Napoca FM.

Potrivit lui Daniel Buda, România ar avea toate șansele să adere la spațiul Schengen într-un an de zile.

"Într-un an de zile putem discuta de intrarea României în spațiul Schenghen cel puțin pe calea aerului și pe nave și pe trenuri. Cu siguranță situația ar fi fost altfel dacă nu am fi avut această guvernare dezastruoasă și o spun asta cu regret să știți. Chiar dacă sunt în opoziție mi-ar fi plăcut foarte mult să putem vorbi de o guvernare care să fi fost performantă, care să fi atras fonduri europene pentru că până la urmă succesul unei guvernări ar fi fost și succesul vieții mele pentru că și eu trăiesc în România, nu în altă parte. Marele eșec al acestei guvernări se leagă de ceea ce înseamnă absorbția de fonduri europene. Din păcate România pierde niște oportunități cu care nu se mai întâlnște. Mai sunt sigur și în alte țări probleme dar nu la acest nivel. Este inexplicabil de ce opinia publică nu reacționează la această chestiune. Nici măcar opinia publică nu o vedem suficient de activă în această zonă. Această lipsă a absorbției de fondrui europene ne plasează, pe noi cei din România, nu doar la coada Europei ci, aș putea spune, chiar în afara Europei, ne duce undeva prin Africa. Dacă vă uitați la drumurile pe care le avem, vedeți că sunt praf și pulbere, dacă vă uitați la calea ferată…", a declarat Daniel Buda.

daniel buda1

În opinia liberalului Daniel Buda, birocrația românească este cea care face dificilă accesarea fondurilor europene din partea instituțiilor statului. Totodată europarlamentarul clujean consideră că nu este de condamnat decizia românilor de a pleca în străinătate deoarece, dincolo de veniturile mai mari ce pot fi obținute în alte state europene, contițiile de trai sunt cele care stau, de cele mai multe ori, la baza plecării multor cetățeni.

"De la Parlametnul European sau de la Uniunea Europeană, de la Comisie, Consiliu, Parlament cum vreți să le spuneți, vin regulamente care impun două trei condiționalități care trebuie să fie respectate. Din păcate când aceste regulamente ajung în România, când sunt puse în practică, mai vin cu încă 20-30 de condiționalități care sunt puse suplimentar de instituțiile din România. Din cauza acestor proceduri interene, de aici pleacă aceste probleme, din acest motiv nu avem autostrăzi. Astăzi se circulă pe calea ferată mai greu decât se circula la facerea căilor ferate dar viteza este mai mică. Este inadmisibil să fi avut 3 miliarde de euro puși la dispoziție de-a lungul timpului pentru calea ferată și tu nu ai folosit acești bani. Acești bani care vin din politica de coeziunecare vin pe diverse paliere sunt meniți să îți facă viața mai bună, un spital mai bun, un drum mai bun, canalizare și așa mai departe. Nu doar că acești bani nu vin în România să facă viața mai bună ci acești bani rămân nefolosiți se duc în statele membre care îi folosesc. Acele state membre nu fac altceva decât să folosească acești bani în plenitudinea lor evident că își ceează condiții foarte bune și partea proastă este că ne pleacă populația din România. Nu poți să reproșezi populației din România care pleacă la condiții mai bune și la o altfel de viață în alte state", a afirmat Daniel Buda.

 

 

 

 

Category

aeroport

Profile picture for user Eugen Olariu