E absurd ca statul să subvenționeze facturile la energie în timp ce companiile energetice de stat fac profituri exagerate

cristian bordei

Senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, scoate în evidență absurdul situației în care companiile energetice de stat fac profituri astronomice folosindu-se de conjunctura de piață, și în același timp, statul – acționarul lor majoritar – să folosească cea mai mare parte din profit pentru a compensa facturile la energie ale populației. Cristian Bordei face o analiză a situației de pe piața de energie, în care prețurile au explodat, atingând cote record.

”E absurd ca statul să subvenționeze facturile la energie și, în același timp să lase companiile energetice de stat să facă profituri exagerate. Cifrele sunt absolut uluitoare și înseamnă nu dublare ci creștere de 5-6 ori a facturii pentru curent electric, ceea ce este pur și simplu nesustenabil, atât pentru consumatorul casnic cât și pentru cel non-casnic. Având în vedere faptul că datele fundamentale nu s-au schimbat decât marginal, trebuie să ne punem niște întrebări foarte serioase cu privire la situația la care s-a ajuns. Pentru că nici pentru Hidro nici pentru Nuclear costurile nu s-au schimbat, ele fac acum profituri uriașe, ceea ce în mod normal este foarte bine, dar nu în condițiile în care crește factura la consumator de 5 ori. Iar aceste supra-profituri, în final, oricum nu le vor folosi la nimic dacă statul va trebui să le ia ca să le folosească la subvenționarea consumatorilor.”

Cristian Bordei susține că statul român, prin Ministerul Energiei, ar trebui să facă uz de poziția sa de proprietar unic/acționar majoritar la marile companii producătoare de energie electrică și să vadă care este rolul lor în aceste creșteri uriașe de prețuri și până unde au de gând să le împingă. Cristian Bordei este de părere că guvernul român ar trebui să abordeze la modul foarte serios Comisia Europeană pentru a se găsi o modalitate, tot temporară, de stopare a creșterii prețului Certificatelor CO2. Fără toate acestea, concluzionează senatorul USR PLUS Cristian Bordei, riscăm falimentul național.

Category

aeroport cluj