Informatii despre turneul de tenis de la US Open

us open

Turneul de tenis de la US Open are in spate o istorie foarte interesanta. El face parte din cadrul celor 4 mari turnee de Grand Slam care se desfasoara in fiecare an calendaristic.

Este asadar una dintre cele mai prestigioase competitii ale unui sezon din tenis, iar in continuare iti prezint cateva detalii interesante despre acest turneu.

1. Istoric

Denumit oficial „United States Open Tennis Championships”, aceasta competitie de tenis a debutat initial ca un campionat de tenis national al Statelor Unite, in anul 1881. 

In luna august 1881, la acel turneu s-au jucat probele de simplu si dublu masculin, neexistand si un tablou feminin de competitie.

Castigatorul editiei inaugurale a fost americanul Richard Sears, el fiind castigatorul unei serii impresionante de 7 editii consecutive, stabilind un record urias la acea vreme.

Incepand cu anul 1921, majoritatea specialistilor si asociatiilor internationale de tenis considerau deja acest turneu ca unul major. Cu toate acestea, abia 3 ani mai tarziu, in 1924, Federatia Internationala de Tenis a inclus US Open in lista turneelor majore dintr-un sezon competitional.

Incepand cu Open Era, adica din 1968 incoace, toti jucatorii profesionisti au avut posibilitatea de a se califica pentru US Open, acest turneu dobandind atentia internationala.

Ulterior, US Open a crescut tot mai mult in popularitate, iar in ziua de astazi este unul dintre cele mai asteptate turnee de tenis. Este un turneu pe care bineinteles ca poti paria chiar si online, iar pentru asta gasesti aici un tutorial despre cum iti faci cont la Frank Casino si Frank Sport.

In 1973 s-a marcat o premiera la US Open - a fost primul sezon in care organizatorii au decis sa acorde premii in bani egale si femeilor si barbatilor, astfel incat John Newcombe si Margaret Court, campionii acelei editii, au plecat acasa fiecare cu cate un cec de 25.000 de dolari.

2. Formatul de joc

In mod traditional, US Open este gazduit de New York la finalul lunii august si inceputul lunii septembrie. Suprafata de joc este hard exterior.

Pe tabloul principal de simplu masculin si feminin participa 128 de jucatori, iar la probele de dublu avem 32 de perechi aliniate pe tabloul de start.

Cum se califica jucatorii pe tabloul principal? Prin intermediul punctelor din clasamentul ATP si respectiv WTA.

Daca unii jucatori nu reusesc insa sa acumuleze destul de multe puncte care sa le asigure din start prezenta pe tabloul principal, acestia pot juca in meciuri de calificare pentru US Open.

Daca trec de cele 3 tururi de calificare, castigand toate meciurile, atunci sunt calificati pe tabloul principal de competitie.

Cu toate acestea, jucatorii pot intra pe tabloul principal chiar si daca pierd in calificari. Cum este posibil?

Organizatorii au dreptul sa acorde Wildcard-uri, adica permise de participare pe tabloul principal unor jucatori care nu si-au castigat pe teren acest drept. 

Prin Wildcard, sunt invitati sa ia startul in competitie jucatori care desi nu au cel mai bun tenis la indemana, pot produce spectacol pe teren si starnesc interes in randul spectatorilor.

3. Premiile

Fiind un turneu de Grand Slam, evident ca si premiile puse in joc la US Open sunt substantiale. Jucatorii urmaresc aici nu doar recompensele generoase in bani, dar si cele in puncte ATP/WTA.

Campionul si campioana de la probele de simplu au castigat la precedenta editie 2.6 milioane de dolari fiecare, o suma record.

Echipele de la probele de dublu masculin si feminin au castigat cate 688.000 de dolari.

Doar calificarea pe tabloul principal asigura unui jucator un cec in valoare de 80.000 de dolari, ceea ce nu este deloc putin.

Dar asta nu este tot, campionul si campioana de la probele de simplu primesc, pe langa cecul destul de consistent, si cate 2.000 de puncte in clasamentul mondial pentru castigarea finalei. Acelasi numar de puncte se acorda si pentru campionii la dublu masculin si feminin.

Finalistul la proba de simplu ia 1.200 de puncte, iar finalista la simplu ia cu 100 de puncte mai mult.

In semifinale discrepanta de puncte este ceva mai mare, pentru ca semifinalistul la proba masculina ia 720 de puncte, iar semifinalista ia 780 de puncte, iar la probele de dublu lucrurile stau la fel.

4. Statistici interesante

In momentul de fata, campion in exercitiu la proba de simplu masculin este Carlos Alcaraz Garfia, iar campioana in exercitiu este Iga Swiatek.

Iata niste statistici all-time interesante:

• Cele mai multe titluri la proba de simplu inainte de Open Era au fost adjudecate de Richard Sears, William Larned si Bill Tilden, fiecare cu cate 7 trofee. Dintre acestia, Sears a fost primul care a castigat 7 titluri si, mai mult decat atat, le-a castigat consecutiv.

• In Open Era, exista un alt trio legendar format din Jimmy Connors, Pete Sampras si Roger Federer, fiecare dintre acestia avand in palmares 5 trofee.

• Pe locul secund la cele mai multe titluri consecutive castigate la US Open dupa Richard Sears se afla elvetianul Roger Federer, cu 5 trofee.

• La proba feminina, cele mai multe titluri castigate inainte de Open Era le are Molla Mallory cu 8 trofee, in timp ce in Open Era cele mai multe trofee castigate la proba de simplu feminin au mers catre Chris Evert si Serena Williams, fiecare cu cate 6 reusite.

• Cu toate acestea, Serena a fost detronata de catre Evert in statistica titlurilor consecutive, Chris avand 4 trofee ridicate la rand la US Open.

• In 2021 am mai asistat la un record, Emma Raducanu fiind singura jucatoare care a venit din calificari si a reusit sa castige titlul la proba feminina a US Open.

Turneul de la US Open ramane arena unor infruntari legendare si vom mai asista cu siguranta la multe alte recorduri si meciuri memorabile pe hard-ul american. 

 

Category

victoria

aeroport